TERMOFICAREA DIN MUNICIPIUL SUCEAVA, ÎN SITUAȚIE CRITICĂ. ADRIAN BODEA, ADMINISTRATORUL ”BIOENERGY” ȘI ”THERMONET”, AVERTIZEAZĂ CĂ DACĂ ORAȘUL NU VA PLĂTI 470 DE LEI PE GIGACALORIE, VA ÎNCHIDE AFACEREA

O conferință de presă oarecum ”de îndată” a fost organizată astăzi la Suceava, la sediul firmei de furizare a agentului termic în municipiul reședință de județ – ”Thermonet”  de Adrian Bodea, administrator al firmelor ”Bioenergy” și ”Thermonet”, care în cuplaj producător – distribuitor, asigură producerea și furnizarea agentului termic pentru apă caldă și căldură în peste 17.000 de locuințe din municipiul Suceava. El a fost secondat de Vasile Ilie, director general ”Bioenergy” și de Mugur Corlățan – director general ”Thermonet”.

Din start, mesajul administratorului Adrian Bodea a fost că, dacă nu se va accepta creșterea prețului la gigacalorie conform schemelor de calcul realizate de specialișți din grupul de firme furnizor de agent termic, pentru a menține funcționarea cu pierderi minime a sistemului integrat de termoficare municipal, firmele își pot pune la dispoziție  dotările către municipalitatea suceveană, aceasta urmând să decidă ce ar putea face cu ele.

Concret, se cere ca prețul gigacaloriei să fie acceptat la nivelul de 196 de lei la gardul centralei termice, față de 146 de lei în prezent, în condițiile în care gigacaloria a fost livrată la 116 de lei, diferența reprezentând subvenție. ”Dacă nu se aprobă acest tarif, nu mai putem susține funcționarea centralei”, a transmis Adrian Bodea.

Biomasa este insuficientă, nu ajunge decât pentru trei zile, pentru că guvernanții au scos lemnul de foc din categoria biomasă. Acum se produce energie termică la ”Bioenergy” exclusiv arzând gaz metan. ”Bijuteria tehnică” mult lăudată acum cinci ani, care a luat locul defunctei ”Termica”, nu funcționează acum decât la 20-30% din capacitate.

Pe de altă parte, asociațiile de proprietari au datorii de 1,3 milioane de lei iar Primăria nu are niciun leu datorie față de structurile ce se ocupă de producerea și distribuirea energiei termice în municipiul reședință de județ. Dar firma ”Bioenergy” a contribuit cu ”subvenții private”, conform declarației administratorului Adrian Bodea în sumă de 130 de milioane de lei (aproape 30 de milioane de euro, n.r.). El consideră că va trebui acceptat ca prețul total la beneficiar (locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare) să fie de 470 de lei fără TVA. Nu interesează firmele cine plătește factura ori diferența de factură. Adrian Bodea a declarat că se va iniția un proiect de hotărâre de consiliu local privind majorarea prețului la gigacalorie, lucru confirmat și de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a purtat anterior o discuție cu administratorul celor două firme.

Adrian Bodea a mai spus că acum firmele de producere și distribuție a energiei termice înregistrează pierderi de 600.000 de euro lunar, fiind cumulate de-a lungul timpului pierderi de 164 milioane de lei. Acestea s-au resimțit în economia firmei ”Bioenergy” încă din luna septembrie a anului 2016, când printr-un ordin de ministru, lemnul de foc a fost exclus din categoria biomasă.

El a arătat că este dispus ca, la o adică, dacă municipalitatea și consiliul municipal Suceava nu vor fi de acord cu schema de calcul a prețului gigacaloriei propusă (care înseamnă o creștere de peste 60%, per total), este dispus să predea în condițiile legii,  centrala termică, să  fie gestionată de municipalitate cu toate consecințele, fiindcă ”compania Bioenergy nu mai poate continua în acest mod”.

Adrian Bodea a explicat că la jumătatea lunii octombrie a acestui an expiră perioada în care ”Bioenergy” este obligată prin contractele semnate, să păstreze același preț al gigacaloriei la gardul centralei.

Please follow and like us:

2 comentarii la „TERMOFICAREA DIN MUNICIPIUL SUCEAVA, ÎN SITUAȚIE CRITICĂ. ADRIAN BODEA, ADMINISTRATORUL ”BIOENERGY” ȘI ”THERMONET”, AVERTIZEAZĂ CĂ DACĂ ORAȘUL NU VA PLĂTI 470 DE LEI PE GIGACALORIE, VA ÎNCHIDE AFACEREA

 • 11 septembrie 2018 la 21:46
  Permalink

  Nu va lasati pacaliti, oamenii astia nu au adus 1 leu in oras, pierderile sunt pe firme, firme care traiesc din incasarile oamenilor si tot felul de subventii de la primarie.

  Răspunde
 • 12 septembrie 2018 la 9:27
  Permalink

  Este o sfială în a spune lucrurilor pe nume, (mă refer la comunicatele quasirăposatei Bioenergy…) pentru că lumea trebuie să știe… Deci vor fi atinși în modul cel mai barbar și mai iresponsabil exact aceia care l-au făcut primar pe domnul Lungu în cele cca 3,14 mandate ale sale…Oamenii năcăjiți care nu și-au permis încă o centrală de apartament,cei care i-au și crezut pe fariseii domnului primar ,pe el însuși, când aceștia au făcut mânăria cu Bioenergy,bazându-se pe fabuloasa escrocherie cu certificate verzi… Pe scurt,pe factura tuturor,cea de energie electrică,apare o secțiune cu „certificate verzi”,adică noi plătim/subvenționăm în această manieră tâlhărească pe cei care „produc”,vezi doamne,energie „verde” (regenerabila).. Cum? Utilizand pentru producerea acesteia nu combustibili fosili,petrol sau carbune,ci altele… Cum ar fi „biomasa”,lemnele de foc în cazul de față! Dacă aveți o casă la țară,cum e moda acuma,ba chiar și undeva prin mediul urban,nu ați vrea și dvs. ca lemnul de foc să-l cumpărați la un preț „mângâios”,asortat cu certificate verzi,să primiți subvenții de la un stat și mai parșiv, care drenează banii consumatorilor de energie electrică care n-au nici o trebă dar plătesc ?…
  Dar a venit guvernul meu,prima ediție,și a ras lemnul de foc din șerpăria certificatelor verzi,a biomasei!
  Cam asta au mizat cei din poza dar și domnul Lungu,uitați-vă cât de supărat este domnul Vasile Ilie,ultima dată trecut în registrul gradelor cu precizarea: mr.(r),ascuns nițel,pentru efecte speciale,după scandalul cu cartea motanului Somnorilă,motan cam legionar,de ierea să se prăbușească întreg edificiul cultural al Sucevei în frunte cu comitetul său județean,trosneau căpriorii CJ,ba chiar și domnul Dragușanul.ro ierea să dea colțul (la figurat,desigur..) internându-se în spital cu boli diplomatice incurabile… Cât pe ce să predea ofițerului de caz și cheile și sigiliul și pseudonimul de război,să se facă din nou ronin…
  Și iaca cum iese iar la lumină sacrificatul de atunci,odiosul Vasile Ilie,cel puțin, mr.(r)… Așteptăm,în context,reacții furtunos-angelice,deoarece acesta este și inamicul favorit,fără nici o legătură cu certificatele verzi,înafară de culoarea agreată și de motanul Somnorilă,aflat undeva,acum,pe un cuptor din rai…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.