Text preluat din săptămânalul Jupânu: Poveștile de luni, aliniate și adunate într-o carte

„Volumul <Umbre> a fost scris în perioada pandemiei, cînd, avînd mai mult timp la dispoziție, am putut analiza și întoarce pe o parte și pe alta lucrurile. Volumul <Umbre> este o poveste despre ce ar face sau au făcut niște oameni de-acolo de la mine de la țară, de pe Remezău, din fundul lumii, în timpul pandemiei, cu toții fiind trecuți la cele veșnice, dar neastîmpărați.

Vicovenii sînt ca toți cei din Republica Rădăuți, adică neastîmpărați, și nu-și găseau odihna în cimitir. Ca atare, în fiecare noapte ieșeau, se întruneau în ședințe și paraședințe, își dădeau cu părerea și se comportau unul cu celălalt ca și cînd ar fi fost vii. Singura entitate care încerca să-i mai domolească era cea cu coasa, care trebuia să apară la finalul ședinței și să-i fugărească înapoi lîngă nevestele lor în cimitir.

Volumul <Poveștile de luni> a venit ca o provocare din partea unui prieten de pe Facebook. Rețelele astea de socializare ne și inspiră uneori, nu ne determină doar să mergem cu pieptul trufaș în luptă, ci ne și inspiră uneori. Așadar, un prieten, Marcel Chifan de la Vicovu de Jos, a sugerat să spunem niște povești pe un grup de-al nostru. Eu am fost de acord, avînd deja ceva experiență. Eu povestesc, iar doi sau trei s-au mai ținut după mine într-o oarecare ritmicitate pînă cînd au abandonat. Toate povestioarele astea, apărînd în ziua de luni, s-au adunat în cartea <Poveștile de luni>.

Trebuie să mulțumesc unor oameni deosebiți, care sînt prefațatorii celor două volume.

<Umbre> este prefațat de Mircea A. Diaconu, critic literar de prestigiu la nivel național și prorector al Universității <Ștefan cel Mare>.

Volumul <Poveștile de luni> este prefațat de Alexandru Ovidiu Vintilă, poet, eseist, critic literar și președintele Societății Scriitorilor Bucovineni.

Deci, doi oameni importanți pentru cultura suceveană au garantat pentru mine”. Neculai Roșca, scriitor și redactor șef al Suceava SmartPress.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *