Tiberiu Cosovan, omul care ne-a gâdilat, trezindu-i, neuronii buni

Au fost câțiva ani frumoși. Restaurantul Gloria era funcțional și, ni se părea nouă, doar pentru că veneam de două – trei ori pe săptămână, să sorbim o cafea, o bere și, de ce nu, chiar un pahar cu vin, la vreme de dimineață.

În acel perimetru cu multe amintiri, din vremea de dinainte de 1989, când locația era a ”Partidului”, și pe parcursul celor aproape 27 de ani de existență postrevoluționară, stabilimentul generos oferea, după caz, la sfârșit de săptămână spațiu pentru nunți ori cumătrii iar în zilele lucrătoare servicii la cheie pentru pomeniri, parastase, petrecanii.

Separeurile strașnic făcute din lemn de nuc erau mai spre timpurile noastre pretabile doar pentru discuții de grup.  Mici grupuri de foști, de orice natură ar fi fost, care își rememorau cu nostalgie tinerețea proprie a fiecăruia dintre meseni. Negociatori severi pentru meniul de nuntă, de cumătrie ori de parastas. Funcționari publici din Palatul Administrativ, veniți, pe fugă, la ”o șpârlă”, în pauza de masă.  Oameni grăbiți să urce la comenduirea județului să-și ceară dreptatea, care aveau nevoie de un dram de curaj.

Aici s-au petrecut vremuri frumoase pentru ceea ce înseamnă Grupul independent ”Domino”,  unde era adunarea zilnică, cu pictorii acestui grup iar Tiberiu Cosovan era mereu cel așteptat. Venea la urmă pentru că avea treabă la ziar, avea lucruri administrative de rezolvat, chema oameni noi, anunța noi destinații pentru caravana ”Domino”. Aici era un loc în care Tiberiu Cosovan clarifica colegilor și prietenilor ce va trebui să facă în continuare Grupul ”Domino”.

Am fost martor la câteva dintre aceste întâlniri. Am auzit de mai multe ori întrebarea pusă de cineva: ”Tibi nu mai vine odată?”. Iar Tiberiu Cosovan venea de fiecare dată, cu micul schițat zâmbet de pe buze. Fețele se luminau, lucrurile intrau în firescul locaș, berea, vinul și cafeaua, apa și aerul aveau un gust mai bun.

Și totul mergea strună cu artiștii însuflețiți de Tibi.

Acel loc formidabil, Complexul ”Hotel – restaurant Gloria”, necesar atunci pentru ținerea în funcțiune a unui cenaclu artistic formidabil, cum era Clubul independent ”Domino”,  a fost dărâmat. Deasupra ruinelor cresc bălării cât noi iar plopii tineri s-au ridicat cât blocurile din preajmă.

Cei de la ”Domino” s-au repliat însă.  De acum în cultura activă, grație lui Tiberiu Cosovan. Au fost deschise săli la importantele instituții culturale pentru vernisaje ale pictorilor din Clubul independent ”Domino”. Sucevenii au devenit conștienți că în orașul lor se face artă plastică într-un mediu viu. Au vizitat și apreciat tablouri cu prilejul vernisajelor. Au ascultat părerile criticilor de artă cu acest prilej. Au putut să plece acasă cu un tablou valoros dintr-o asemenea expoziție. Au simțit cumva tremuriciul de renaștere al Sucevei culturale din ultimii ani.

Și în mare măsură, cel care a făcut să gâdile neuronii buni ai noștri, trezindu-i, a fost Tiberiu Cosovan.

Please follow and like us:

2 comentarii la „Tiberiu Cosovan, omul care ne-a gâdilat, trezindu-i, neuronii buni

 • 17 octombrie 2018 la 10:14
  Permalink

  Mmm! Dar de mortuis nihil nisi bene.
  Cred ca lucrurile culturale in cauza se petreceau si in paralel cu cele de la grupul independent din crâșma dispărută (cu ea, și toate complicațiile și complicitățile, grupurile și asocierile de voie și de nevoie și fără de voie).
  Sigur, putem pânge și deplânge orice și chiar este indicat să o facem. Uneori suntem chiar obligați. Dinăuntru și din afara.
  Să exagerăm însă cât mai puțin sau deloc și să purtăm de grijă criteriilor, valorilor, principiilor.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *