Tibetul ajunge la Suceava. Obiecte din colecția autorului cărții ”7 ani în Tibet” expuse la Muzeul de Istorie, în expoziția ”Artă Tibetană”

O expoziție de excepție va fi deschisă publicului în data de 31 mai 2019, la Muzeul de Istorie Suceava, în Galeria Pod. Rod al unei colaborări devenită deja tradițională, între Muzeul Bucovinei și Muzeul din Liechtenstein, expoziția ARTĂ TIBETANĂ aduce în fața publicului obiecte din colecția renumitului explorator și scriitor austriac Heinrich Harrer, autorul cărții ”7ani în Tibet”, bestseller care a stat la baza filmului cu același nume.

Obiectele care se află în patrimoniul Muzeului din Liechtenstein poposesc în România până în luna septembrie 2019, publicul sucevean și de pretutindeni având ocazia să vizioneze obiecte specifice culturii tibetane, adunate de celebrul explorator pe perioada experienței sale în Tibet.

O expoziție inedită, unică în spațiul sucevean și nu numai, prin obiectele expuse și povestea pe care o prezintă, plină de culoare și mister așteaptă publicul la Muzeul de Istorie din Suceava, începând cu data de 31 mai 2019.

Date suplimentare despre expoziție puteți afla de pe contul de facebook/pagina web a Muzeului Bucovinei (www.muzeulbucovinei.ro) și contul de instagram (muzeulbucovineioficial).

HEINRICH HARRER:

Explorator și scriitor austriac (născut la 6 iulie 1912, Hüttenberg, Austria-Ungaria – a murit pe 7 ianuarie 2006, Friesach, Austria), a transpus experiențele din timpul explorărilor și aventurile sale de alpinism în cărți, cele mai cunoscute fiind ”Păianjenul alb, Povestea feței albe a Eigerului” și bestsellerul ”Șapte ani în Tibet” care a stat la baza renumitului film cu același titlu, producție cinematografică a Hollywoodului.

Heinrich Harrer a fost membru al echipei de schi din Austria la Jocurile Olimpice de iarnă din 1936. În 1938 el și patru colegi au fost primii care au urcat cu succes pe fața nordică a Eigerului, un vârf în Alpii Bernese din Elveția. Harrer devenit membru al SS-ului nazist în acel an și în anul următor i sa permis să se alăture unei expediții germane-austriece în Himalaya pentru a urca pe Nanga Parbat, unul dintre cei mai înalți munți din lume. Înainte ca echipa să încerce să urce au fost arestați de forțele britanice în India și s-au limitat la o tabără de prizonieri de război din Dehra Dun.

Cea de-a treia încercare a lui Harrer de a scăpa, în 1944, a avut succes, iar el și un tovarăș au făcut o călătorie dificilă în Himalaya până în Tibet, unde a devenit mai târziu îndrumător și prieten pentru Dalai Lama. Când China a asimilat Tibetul în 1951, Harrer a părăsit țara, el descriind această perioadă a vieții sale în cartea Șapte ani în Tibet. În anii următori a condus expediții în Alaska, Anzi și în regiunea Ruwenzori din Uganda, printre altele. (britannica.com)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *