ActualitateCultural

TITANICUL – premieră a Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” în aer liber la Hanul Domnesc: sâmbătă 12 iunie ora 19.00

Echipa de actori ai Teatrului Municipal Matei Vișniec, alături de  colaboratori de excepție, prezintă sucevenilor, în premieră,  spectacolul ”Titanicul”. Locația aleasă este curtea Hanului Domnesc de pe strada Ciprian Porumbescu.

O  premieră în aer liber, despre care au vorbit, într-o conferință de presă directorul Teatrului Matei Vișniec, Carmen Veronica Steiciuc și întreaga echipă care a făcut posibil ca acest spectacol să fie prezentat publicului sucevean.

TITANICUL, cea mai nouă producție a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, este un spectacol regizat de Cosmin Panaite după textul scriitorului Florin Lăzărescu, cu un univers sonor compus de Bobo Burlăcianu, mișcarea scenică realizată de coregrafa Andreea Belu şi scenografia semnată de Sebastian Raţiu, a cărui premieră va avea loc pe 12 iunie, la ora 19:00, în curtea Hanului Domnesc. Spectacolul a fost inițiat în colaborare cu Universitatea de Arte Târgu Mureș.

TITANICUL este un spectacol care arată un univers extra-ordinar. Lumea fantastică a vampirilor moldoveni este dominată de localul „haz de necaz”, deşi Titanicul pe care îşi duc existenţele deja şi-a început scufundarea. Familia Nanei Lenţa poate fi orice familie din România, căci vampirii noştri se confruntă cu probleme extrem de omeneşti.

Cosmin Panaite, actor al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din 2016, cucerește publicul sucevean cu fiecare apariție pe scenă. Numeroasele roluri și întâlniri artistice, care au marcat parcursul său artistic de-a lungul celor cinci ani îi pun în valoare talentul și dăruirea lui necondiționată pentru tot ceea ce reprezintă arta teatrală.

În cariera sa de actor, Cosmin a jucat aproape 60 de roluri în spectacole care poartă semnătura unora dintre cei mai mari regizori de teatru: Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Radu Apostol, Alexander Hausvater, Theodor Cristian Popescu, David Schwartz, Claudiu Goga, debutul său având loc pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași în spectacolul „Pădurea”, regizat de Andrei Andreev. Una dintre cele mai însemnate experiențe pentru actorul Cosmin Panaite, în colaborarea sa cu teatrul ieșean, o reprezintă spectacolul „With a little help from my friends”, de Maria Manolescu, în regia lui Radu Apostol. Traiectoria sa profesională include, pe lângă prețioasa colaborare cu teatrul ieșean, experiențe marcante pe care Cosmin le-a avut în urma colaborării cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, precum și cu Teatrul „Maria Filotti” Brăila.

Cosmin Panaite își dezvoltă pasiunea și drumul său către arta regizorală, lucrând pentru început ca regizor al Teatrului Studențesc „Fabulinus” Suceava. Acum urmează studiile universitare ale Masteratului de Regie în cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureş, sub îndrumarea profesorului universitar dr.habil Theodor Cristian Popescu. Prin spectacolele realizate la Teatrul Studențesc „Fabulinus” – „Pisica verde”, „Cosmic”, „Țîba”, „Baba oarba” și „Autoportret”, Cosmin atrage atenția prin amprenta originală asupra creațiilor sale și prin dorința sa de a experimenta mereu ceva nou.

Cosmin Panaite își pune amprenta regizorală și asupra altor două spectacole produse de teatrul din Suceava: „Afurisilă #honeybunnymusic”, o miniproducție muzicală care a avut premiera online în luna decembrie a anului trecut și spectacolul-lectură „INSULTAȚI. BELARUS(IA)” de Andrei Kureicik, care s-a jucat pe scenă în data de 20 februarie 2021, într-o acțiune de solidaritate fără precedent a teatrelor românești cu artiștii bieloruși, având astfel toate premisele să devină o voce sonoră a regiei  românești.

„Nu credeam că o să scriu teatru horror, dar uite m-a convins Cosmin Panaite, pentru Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava. Îmi plac provocările și asta chiar mi-a foarte plăcut, cu atât mai mult cu cât pornește de la o povestire de-a mea din Lampa cu căciulă, în care eu nu văzusem și nu mizasem pe potențialul de gen. Cred că la spectacol se va râde mult, având în vedere că vorbim de o familie de vampiri moldoveni, vor fi apreciate cântecele lui Bobo Burlăcianu , mă rog, va fi fun, dar încet-încet se va insinua și groaza. Conform unei teorii de-ale mele, cu care am căzut gând în gând cu Cosmin: trebuie să exorcizezi mai întâi distracția din om, ca să-l poți îngrozi ca lumea.” – Florin Lăzărescu

„Mi-a plăcut tare să lucrez la TITANICUL, mai cu seamă prin prisma faptului că am descoperit în prietenul Cosmin Panaite un regizor atent până aproape de perfecțiune și implicat până la sânge în găsirea esenței artistice și a adevărului teatral. În plus, genul horror e inexistent în teatru și asta a contribuit la transformarea proiectului într-o experiență valoroasă.” – Bobo Burlăcianu

„Am lucrat la TITANICUL încercând să materializăm expresia “a sinking ship”. În cazul nostru, o glumă de care se râde pe jumătate. Cealaltă jumătate e o sumă de adevăruri incomode și acceptări atenuante care ne cam topește râsul. Așa este ritmul spectacolului, așa sunt mișcările și registrul gestual descoperite în procesul de lucru.” – Andreea Belu

„Am ajuns la regie din necesitatea de a exprima – mai consistent decât îmi permite actoria să o fac – lumile posibile pe care mi le imaginez. În cazul de faţă, studiul teatrului popular combinat cu explorarea genului horror au condus la universul din TITANICUL, unde am scos la lumină o parte nevăzută din vieţile noastre. O vom privi şi ne vom aminti de câteva lucruri uitate.” – Cosmin Panaite

 

Top of Form

Bottom of Form

Autor: Florin Lăzărescu

Regia: Cosmin Panaite

Muzica: Bobo Burlăcianu

Mișcare scenică: Andreea Belu

Scenografie: Sebastian Rațiu

Regia tehnică: Cătălin Rodenciuc

Foto afiș: Luana Popa și  Paolo Villa(CC BY-SA 4.0)

Distribuția: Cristina Florea, Alexandru Marin, Delu Lucaci, Bogdan Amurăriței, Diana Lazăr, Horia Andrei Butnaru, Costin Bucătaru

Intrarea este liberă.

Sucevenii iubitori de teatru sunt așteptați la premieră, precum și la reprezentația de a doua zi, duminică, pe 13 iunie.

Trebuie făcută precizarea că accesul la spectacol poate fi permis doar pentru cei care prezintă certificat de vaccinare anticovid  sau test negativ PCR nu mai vechi de 48 de ore.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *