Titulatura de muzeu de importanță națională pentru Muzeul Bucovinei, la a doua strigare, mâine, în ședință de Guvern

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine, 21 august 2019, a fost în sfârșit introdus proiectul de hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei  din Suceava. Pentru ca acest statut să fie dobândit mai trebuie ca miniștrii să îl voteze.

Acum o săptămână, pe 13 august 2019, pe site-ul oficial al Ministerului Culturii Identității Naționale, inițiatorul acestui proiect de hotărâre, a fost postat un comunicat prin care se anunța că Guvernul României a adoptat, în ședința din 12 august 2019, o hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Bucovinei. După care urma argumentarea: „Motivul care stă la baza emiterii prezentului act normativ și, implicit, a recunoașterii Muzeului Bucovinei ca fiind de importanță națională este faptul că în patrimoniul muzeului se află colecții unicat la nivel național printre care se numără Cetatea de Scaun a Sucevei, monument istoric reprezentativ și unicat pentru istoria noastră, precum și colecții unice în cadrul Muzeului de Științele Naturii, colecția de Scolytide și colecția de Malofage ”Ștefan Negru”. Muzeul Bucovinei are ca obiect de activitate cercetarea, achiziţionarea, tezaurizarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional şi universal, legat de om şi mediul său, de istorie, artă, etnografie, ştiinţele naturii, planetariu-astronomie, cu rolul social de cunoaştere, educaţie şi petrecere a timpului liber, se mai arată în comunicatul de pe pagina Ministerului Culturii și Identității Naționale”.

Doar că a doua zi, pe 14 august 2019, de pe pagina oficială a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale comunicatul a fost retras.

De fapt, proiectul de hotărâre nici nu fusese pus pe ordinea de zi a ședinței de guvern din 12 august a.c. S-au dat ulterior asigurări că acordarea statutului de muzeu de importanță națională Muzeului Bucovinei se va discuta în următoarea ședință de guvern, respectiv cea de mâine, 21 august 2019. Speranța este ca miniștrii din Guvernul României să voteze proiectul de hotărâre inițiat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, la a doua strigare.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *