Trafic la Piața Mică, luni dimineața. Relatare vivantă

Este cam ora nouă dimineața, pe ultra-strâmta Alee Saturn ninge liniștit, minunații  fulgi de nea se transformă repede în băltoace cafenii, de neevitat.

Este agitație mare: Studenții vin să învețe și își caută cu disperare un loc de parcare. Unul lângă altul, unul peste altul, toți venind în convoi dinspre Strada Scurtă. Mașinile frigorifice de aprovizionare caută și ele un loc bun unde să oprească, să aducă marfă proaspătă în magazine. Târgoveții veniți și ei luni la prima oră, să cumpere ce-i mai bun și mai proaspăt din galantare, s-au încadrat și ei în lunga coloană pe aleea cu sens unic, cu speranța că vor găsi unde să lase mașina, cu scuza ”plecăm imediat”. Pietonii nici nu mai contează. Parcarea din subsolul Pieței Mici își așteaptă în zadar  goală și călduță, garantând adăpost uscat și confort plinelor de virilitate automobile. Rămâne nefolosită și în această dimineață.

Deasupra, spiritele se încing. Distribuitorii de marfă se ceartă cu studenții grăbiți să meargă să învețe carte și cu șoferii localnici veniți să facă piața înainte de a ajunge la serviciu. Câteva mașini din întinsa coloană a cărei coadă bate la intersecția din fața Stației de Salvare, erau doar în trecere. Nu contează. Șoferii neavertizați au intrat în horă, trebuie să joace cum cântă muzica: răbdare și tutun! Eventual clacsoane!

Și iată cum, ca din senin, din ceața dimineții, pe contrasens, singur și mândru, își face intrarea în scenă un  Volkswagen Tiguan, 4X4, negru ca pana corbului, cu număr de Belgia, lat în șale, condus cu mândrie de un băietan cu glugă până pe sprâncene, cu tatuaje dese pe gât și pe mâini.  Până acolo, chiar dacă intrase pe contrasens, nu întâlnise nimic venind din față. Șmecherul gândește: fraieri ăștia de la Romania. Habar n-au de scurtături. Brusc. Apasă pe frână, nedumerit, când  vede coloana de mașini, toate cu botul spre el, apărută dinainte.

Iar după o clipă de liniște, încep apostrofările. Studenții, șoferii de pe mașinile de distribuție, localnicii ieșiți la cumpărături, taximetriștii, toți cei de la coada deja formată se coalizează adhoc: Nenorocitule, Nesimțitule,  Tatuatule! Puțoiule! Boule! Cocalarule! Căpsunarule! Și alte admonestări de dulce…Nu vezi că ești pe contrasens?

După ce a înghițit o cantitate bună de carne, ”belgianul”, trăgându-și gluga și mai jos pe ochi, a trecut pe marșarier. În grabă, a lovit un buncăr de gunoi,  dar în cele din urmă, a scăpat cu bine când a dat colțul mergând cu spatele, de la punctul termic spre Universității.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *