Mopan Suceava
ActualitateAdministratie

Traian Adronachi: Serviciile de salubritate în Rădăuți vor fi cedate unei firme agreate de CJ, la inițiativa primarului Loghin. 80 de oameni de la Servicii Comunale vor rămâne pe drumuri

Avocatul Traian Andronachi, președinte al PSD Rădăuți și candidat anunțat al acestei formațiuni politice pentru funcția de primar al Municipiului Rădăuți, a transmis, pe pagina sa de facebook o scrisoare deschisă în care atrage atenția că Primăria Rădăuți are în proiect o hotărâre prin care SC Servicii Comunale Rădăuți, societatea care ani în șir s-a ocupat cu bune rezultate, de administrarea serviciilor publice ale orașului, va fi lovită încă odată, la presiuni venite din partea Consiliului Județean Suceava. Concret, se intenționează ca o parte din activitatea societății rădăuțene, cu acționar unic Consiliul Local Rădăuți, să fie cedată unui alt operator, agreat de CJ. Este vorba despre colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor urbane cât și salubritatea stradală. Prima consecință va fi aceea că 80 de angajați ai SC Servicii Comunale își vor pierde slujbele iar taxele de salubritatea vor fi majorate.

Prezentăm în continuare scrisoarea deschisă semnată de Traian Andronachi:

 

Dragi rădăuțeni,

Vă aduc la cunoștință o situație gravă și îngrijorătoare cu privire la SC Servicii Comunale SA, societate al cărui unic acționar este Consiliul Local Rădăuți.

În anul 2019, această societate a încheiat un contract cu Primăria Rădăuți, contract valabil până în anul 2029, pentru colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor urbane cât și pentru salubritatea stradală. De asemenea, SC Servicii Comunale SA gestionează și resturile vegetale și a continuat să preia aceste deșeuri de la punctele de colectare sau din fața caselor din orașul nostru, fără a majora taxele stabilite în contractele încheiate direct cu rădăuțenii.

Cu toate acestea, în prezent, Consiliul Județean Suceava exercită presiuni asupra Primăriei Rădăuți pentru a modifica contractul existent prin intermediul unui act adițional. Consecința acestui demers va fi pierderea licenței de operare pe raza municipiului nostru în favoarea unui alt operator care are contracte dedicate încheiate deja la nivel zonal.

Este important de menționat că acest proiect va fi inițiat și pus pe ordinea de zi de către primarul PNL Bogdan Loghin la fel cum s-a întâmplat și cu desființarea pietonalei, dar de această dată va fi la cererea Consiliului Județean Suceava, CJ condus de președintele PNL, nimeni altul decât de domnul Flutur Gheorghe. Dacă acest proiect va fi aprobat în cadrul Consiliului Local Rădăuți, vom avea de-a face cu mai multe consecințe directe și indirecte din care amintesc:

În primul rând, din cei aproape 200 de angajați ai societății Servicii Comunale SA, aproximativ 80 de rădăuțeni implicați direct în activitatea de salubrizare pe teren, se vor confrunta cu perspectiva devastatoare de a-și pierde locurile de muncă. Acești oameni valoroși vor fi în curând aruncați într-o situație de nesiguranță și dificultate financiară. Mai apoi, în lipsa încasării sumelor pentru acest serviciu, în următoarele trei luni, Serviciile Comunale SA se va confrunta cu o incapacitate de plată asupra întregii anvelope salariale, pentru toți angajații rămași.

Nu în ultimul rând, majorarea prețurilor la gestionarea deșeurilor din partea noului operator devine inevitabilă, pentru că vor crește cheltuielile de transport iar aceasta creștere va fi suportată de către toți rădăuțenii prin mărirea de taxe și impozite!

Am ajuns într-un punct critic care depășește conceptul de declarații politice! Acum discutăm strict despre calitatea vieții în Rădăuți.

Trebuie să ne aducem aminte de experiența noastră neplăcută cu ACET Suceava și de calitatea slabă a apei potabile din robinetele noastre. Ce se va întâmpla acum și cu serviciile de salubritate ale orașului nostru dacă vor fi preluate de o clonă a ACET-ului privind calitatea serviciilor furnizate? Avem dreptul să fim îngrijorați cu privire la aceste aspecte vitale.

În ciuda faptului că la ultima strângere de semnături privind opoziția desființării străzii pietonale din centrul municipiului, cei aprox 1500 de rădăuțeni au fost absolut ignorați de către Bogdan Loghin și de către majoritatea consilierilor locali care au fost de partea lui, îndemn comunitatea să se informeze, să se implice și să ni se alăture în această problemă, deoarece ea afectează în mod direct calitatea vieților noastre.

Cum era domnule Loghin cu sintagma “totul pentru Rădăuți, totul pentru rădăuțeni”?

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *