Transport ilegal de lemn fără aviz de însoțire, depistat de Garda Forestieră la Mălini

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel a anunțat că în cursul zilei de astăzi, 17.03.2022, pe baza informațiilor privind transporturi ilegale de materiale lemnoase pe drumurile publice, a fost verificat pe raza localității Mălini un autovehicul încărcat cu material lemnos, pentru care nu a fost emis un aviz de însoțire din aplicația SUMAL 2.0. Cu ocazia verificării încărcăturii de materiale lemnoase s-a constatat faptul că pentru mijlocul de transport a fost emis un aviz de însoțire în data de 16.03.2022, pentru cantitatea de 11,296 mc lemn rotund rășinoase, aviz care a expirat în aceeași zi, la ora 16:22:11.
În urma inventarierii de către delegații Gărzii Forestiere Suceava a întregii cantități de materiale lemnoase, s-a constatat faptul că volumul încărcat pe mijlocul de transport, pentru care nu s-au prezentat documente legale de proveniență nu corespunde cu fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0 în data de 16.03.2022, acesta însumând cantitatea de 22,291 mc lemn lucru esență rășinoase.
Întrucât cantitatea de lemn lucru rășinoase identificată pe mijlocul de transport fără documente de proveniență este de 22,291 mc, în cauză, se constată că au fost încălcate prevederile art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008 respectiv “Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, fapta constituind infracţiune şi fiind sancţionată cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase, care fac obiectul transportului. Potrivit art. 68 alin. (2^2) ,,sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008”. În acest sens a fost întocmit dosar penal de către lucrătorii de poliție din cadrul IPJ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.
Cantitatea de material lemnos de 22,291 mc lemn lucru esență rășinoase, având o valoarea totală de 13018 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Mălini, iar autoutilitara folosită la săvârșirea infracțiunii în valoare de peste 30000 euro a fost indisponibilizată.
Se vor continua verificările cu privire la proveniența și trasabilitatea materialului lemnos.
Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale, se arată în comunicatul de presă transmis de șeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *