Transporturi de lemn bănuite de activiștii de mediu ca fiind ilegale, oprite în trafic de polițiști. În toate cazurile reclamațiile făcute s-au dovedit a fi fără temei

La 27.01.2021, în jurul orei 19.00, lucrătorii Secției nr.14 Poliție Rurală Vama, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza de competență, au fost sesizați prin sesizare directă, de către un activist de mediu din orașul Solca, care a cerut să îi fie protejată identitatea cu privire la faptul că pe raza comunei Moldovița, din direcția Argel  se deplasează ansamblul format din autoutilitara cu numărul de înmatriculare SV-10-ASP și semiremorca cu numărul de înmatriculare SV-24-ASP, care transportă material lemnos existând neconcordanțe între cantitatea de lemn transportată și cantitatea de lemn înscrisă în avizele de însoțire.

Având în vedere cele sesizate, polițiștii s-au deplasat la fața locului, respectiv în com. Moldovița, unde a fost identificat ansamblul de vehicule susmenționat fiind parcat într-o parcare situată în imediata apropiere a DJ 176.

 La fața locului a fost identificat și apelantul, care a declarat verbal că dorește să îi fie protejată identitatea și care a declarat că are suspiciuni și cu privire la greutatea ansamblului de vehicule oprit.

 S-a procedat la legitimarea conducătorului ansamblului de vehicule, stabilind că se numește Tîrnovan Mihai Sorin, de 34 ani, din com. Cornu Luncii.

După verificarea documentelor de identitate și cele ale vehiculelor s-a constat că nu sunt nereguli din punct  de vedere al problematicilor care intră în comepetența poliției, fiind sesizate de către polițiști și celelalte instituții cu atribuții în domeniu.

 

La 27.01.2021, în jurul orei 20:33, lucrătorii din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipiului Rădăuți au fost înștiințați prin S.N.U.A.U. 112, de către  Schipor Mihai, cu privire faptul că „dinspre  Dănila circulă un camion supraîncărcat cu lemn”

Pe strada Calea Bucovinei, în imediata apropiere a stației de alimentare Moll, din municipiul Rădăuți, a fost identificată în trafic autoutilitara marca SCANIA condusă de Asandei Ion, de 51 ani, din com. Asău, jud. Bacău, ce tracta remorca marca Schwarzmueller.

Pentru încărcătura de material lemnos transportată de remorca sus-menționată, conducătorul auto a prezentat un aviz de însoțire secundar emis la 27.01.2021 pentru cantitatea de 37.5 mc lemn rotund brad, având ca punct de descărcare EGGER ROMÂNIA S.R.L din mun. Rădăuți. Avizul în cauză a fost verificat de către dispecerul unității, informațiile din aviz concordând cu cele din bazele de date.

Având în vedere aspectele sesizate, s-a luat legătura cu lucrătorii I.S.C.T.R. Suceava, care s-au deplasat pe raza mun. Rădăuți, de unde au însoțit transportul pe raza comunei Dărmănești, unde pot efectua cântărirea acestuia în condiții optime, aspect cu privire la care conducătorul auto a fost de acord.

În urma verificărilor efectuate de lucrătorii din cadrul I.S.C.T.R. Suceava s-a stabilit faptul că transportul se încadrează în limita maximă admisă, greutatea totală a acestuia fiind de 40150 kg. Aspectele sesizate nu se confirmă.

 

La 27.01.2021, ora 19.24, Iliuţ Gheorghe, a sesizat direct cu privire la un transport de material lemnos pe traseul Solca-Arbore, efectuat ilegal cu autoutilitara, posibil transport multiplu, pe baza aceluiaşi aviz.

În baza sesizării a fost identificată autoutilitara, încărcată cu material lemnos, care a fost oprită în trafic pe DN 2K la intrarea în com. Arbore.  

Conducătorul auto Iliese Ioan, de 37 ani, din comuna Arbore, a prezentat avizul de însoţire emis la data de 27.01.2021, emis de către SC Waneto SRL, cu destinaţia punct de descărcare în oraş Cajvana, cu cantitatea de 17,70 metri cubi molid.

Având în vedere sesizarea cu privire la ilegalitatea transportului de material lemnos, autoutilitara a fost condusă la depozitul din cadrul Ocolului Silvic Marginea în vederea inventarierii materialului lemnos transportat. 

Reprezentantul Ocolului Silvic  Marginea a procedat la cubarea materialului lemnos transportat, ocazie cu care s-a stabilit că e vorba de cantitatea de 17,36 metri cub, care respectând toleranţele legale, corespunde din toate punctele de vedere cu datele din avizul prezentat.

Deoarece s-a sesizat transport multiplu, s-au efectuat verificări pe traseul de deplasare, fiind verificate toate camerele de supraveghere, identificate între punctul de încărcare şi locul depistării transportului ocazie cu care nu s-au obţinut date referitoare la un transport multiplu pe baza aceluiaşi aviz.

Suspiciunea apelantului referitoare la obiectul sesizării s-a bazat pe intervalul de timp între ora emiterii avizului şi ora identificării în trafic a transportului de material lemnos fără a fi susţinută de alte elemente şi mijloace de probă privind efectuarea unui transport multiplu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *