Transporturi de lemn semnalate de activiști de mediu, bănuite ca ilegale, oprite, verificate, confirmate ca fiind în regulă de autorități. Opinie separată a activistului de mediu Tiberiu Boșutar

Vineri dimineață pe la orele 11:30,  lucrătorii de poliție din cadrul SPR 3 Marginea au fost sesizați telefonic cu privire la faptul că, pe DN 17A dinspre comuna Sucevița către comuna Marginea, circulă două autocamioane, ambele transportând material lemnos ilegal.

Având în vedere sesizarea, lucrătorii de poliție s-au deplasat în comuna Marginea, iar pe DN 17A în apropierea sediului SPR3 Marginea, au identificat și oprit pentru control un autocamion  marca Mercedes.

Conducătorul auto a fost legitimat și  a prezentat pentru control avizul de Însoțire emis la data de 16.01.2021, orele 11.21.40, pentru cantitatea de 10,65 mc, lemn foc fag, documentul fiind emis de S.C. HOLZTRANSPORT. S.R.L., Marginea.

Ca urmare a sesizării, mijlocul de transport identificat a fost condus la “Atelierul de Împletituri” din comuna Marginea, unde personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a procedat la inventarierea materialului lemnos, astfel constatându-se că volumul înscris în avizul de însoțire corespundea cu volumul transportat.

De asemenea, a fost solicitată prezența lucrătorilor ISCTR – Suceava, în vederea efectuării de verificări specifice, împrejurare în care, reprezentanții ISCTR, nu au constatat nereguli cu privire la tonaj.

Ulterior, a fost identificată și cealaltă autoutilitară și s-a procedat la interogarea aplicației IwoodTraking, constatându-se faptul că pentru mijlocul de transport a fost emis avizul din data de 16.01.2021, orele 11.20.50, pentru cantitatea de 13.75 mc lemn foc fag, avizul fiind emis de asemenea de S.C. HOLZTRANSPORT S.R.L. Marginea.

În ultimele zile au fost anunțate prin 112 mai multe astfel de cazuri – tranporturi de lemn bănuite a fi ilegale, de către activiști de mediu din zona Rădăuți, reclamațiile dovedindu-se în cele din urmă  nefondate.

De remarcat punctul de vedere al unui alt activit de mediu, Tiberiu Boșutar, din Moldovița, care are altă opinie față de oprirea în trafic al transporturilor de material lemnos.

Într-un interviu acordat publicației online ”News Bucovina”, Tiberiu Boșutar a fost de părere că ”acțiunile care vizează doar urmărirea în trafic a unor camioane pentru care ar exista suspiciuni că sunt supraîncărcate nu rezolvă problema tăierilor ilegale, ci ar putea să o încurajeze pentru că amenzile pe care aceștia le plătesc trebuie să le recupereze și tot pădurea suferă…

Dacă îi urmărim doar pe cei de la Marginea sau Moldovița ăștia vor închide și vor veni cei din Bistrița să liciteze în Suceava pentru că-i falimentăm pe toți din Suceava. Noi suntem nebuni la cap?”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.