Actualitate

Transporturi fictive de lemn însumând 160 de metri cubi depistate de Garda Forestieră și Poliție la o firmă din Cârlibaba

Garda Forestieră Suceava și Poliția municipiului Vatra Dornei au efectuat în perioada 13 octombrie 2023 – 17 noiembrie 2023, verificări asupra activității desfășurate de către un operator economic pe raza comunei Cârlibaba, județul Suceava.

Acestea au constat în analiza și documentarea transporturilor de materiale lemnoase recepționate de către operatorul economic în cauză, în vederea stabilirii trasabilității materialelor lemnoase. Informațiile rezultate, corelate cu datele furnizate de aplicația SUMAL 2.0, cu imaginile generate de camerele video existente pe traseul respectivelor ”transporturi”, cu datele generate de către tahografele digitale aferente mijloacelor de transport utilizate la ”transportul” materialelor lemnoase, indică faptul că în cazul a unui număr de 4de avize de însoțirea, materialele lemnoase nu au circulat fizic.

Fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0 aferente acestor avize, au fost efectuate prin fotografierea ecranului unui alt dispozitiv și nu a încărcăturii efective, nerespectând  nici condițiile impuse de normele în vigoare, aspecte ce au sporit suspiciunea privind realitatea transportului fizic al acestor materiale lemnoase.

A fost recalculat stocul scriptic aferent punctului de lucru deținut de către operatorul economic în comuna Cârlibaba, prin diminuarea cu cantitățile aferente celor 4 „transporturi”. Cu această ocazie s-a constatat la punctul de lucru o lipsă nejustificată în gestiune ce totalizează 159,913 mc lemn rotund rășinoase și 48,863 mc cherestea rășinoase, precum  și un plus, față de stocul scriptic declarat de administrator, a cantității totale de 17,2 mc material lemnos fără proveniență legală. În acest sens s-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amendă în valoare totală  de 16000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a respectivelor volume de material lemnos, stabilindu-se pentru acestea o valoare totală de 88.440 lei.

Garda Forestieră Suceava va continua verificările privind trasabilitatea materialelor lemnoase transportate pe drumurile publice în vederea prevenirii, identificării și sancționării transporturilor de materiale lemnoase cu încălcarea legislației silvice în vigoare.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *