Mopan Suceava
Evenimente

Trei transporturi ilegale de lemn, depistate de polițiști în județ, în decurs trei ore

Ieri, 30 august, în cadrul acțiunii ”Scutul Pădurii”,  în doar trei ore, polițiștii suceveni au depistat trei transporturi ilegale de material lemnos pe șoselele din județ. În toate situațiile s-a procedat la confiscarea materialului lemnos și la sancționarea contravențională a transportatorilor, conform Legii nr. 171/2010.

La data de 30.08.2022, ora 11.15, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DC 44 Voievodeasa, pe raza comunei Sucevița.

S-a stabilit că autoutilitara era condusă de un bărbat de 28 ani, din comuna Sucevița, iar în urma controlului efectuat asupra autoutilitarei s-a constatat că transporta materiale lemnoase, fără a deține documente specifice de transport.

S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitara respectivă nu există emis document care să ateste proveniența materialelor lemnoase, ocazie cu care ansamblul auto a fost condus la Cantonul Silvic unde personalul din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.

Astfel, s-a constatat că în ansamblul auto se afla cantitatea totală de  5,18 m.c. materiale lemnoase, respectiv lemn de foc fag, brad și paltin, conform carnetului de inventariere întocmit de către reprezentanții din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional, conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 2) din Lg. 171/2010, iar cantitatea de 5,18 m.c. lemn foc fag, brad și paltin, în valoare de 844,28 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

 

La 30.08.2022, ora 14.15, polițiștii din cadrul Secției 7 Politie Rurală Malini au acționat pe linie silvică, ocazie cu care au depistat și oprit în trafic pe DC93B  pe raza satului Botești, com. Horodniceni, autoutilitara condusă de către un bărbat de 39 ani, din com. Horodniceni, ce transporta material lemnos.

Fiind verificat în aplicația SUMAL s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea documente de proveniență, fapt pentru care autoutilitara a fost condusă la sediul Primăriei Horodniceni unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 2,79 metri cubi lemn foc, respectiv 1,39 metri cubi lemn foc fag și 1,40 metri cubi lemn foc frasin în valoare totală de 613,8 lei.

În cauză s-a procedat la confiscarea materialului lemnos și sancționarea contravențională conform art. 19 alin. 2 lit. a din Lg. 171/2010 a șoferului.

Materialul lemnos  confiscat a fost lăsat în custodie Ocolului Silvic Fălticeni.

 

La  30.08.2022, ora 12.10, polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, valorificând informații existente la nivelul acestei unități de poliție privind transportul de materiale lemnoase fără documente, au identificat pe DJ 155A pe raza localității Bogdănești o autoutilitară condusă de un bărbat de 47 ani, din com. Bogdănești și care transporta rumeguș rășinoase. I s-a solicitat acestuia să prezinte documentele de însoțire a transportului. Conducătorul auto a precizat faptul că nu are documente. În continuare s-a  verificat prin aplicația sumal.control legalitatea transportului. Cu această ocazia s-a stabilit faptul că transportul de materiale lemnoase depistat este fără proveniență legală.

S-a solicitat sprijinul Ocolului Silvic Râșca, care a procedat la inventarierea materialului lemnos din autoutilitară, stabilind faptul că în autoutilitara se află cantitatea totală de 2,76 m3 rumeguș rășinoase.

Polițiștii au dispus sancționarea șoferului în temeiul art. 19 alin. 2 lit a) din Legea 171/2010 iar complementar în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010, s-a dispus confiscarea  fizică a cantități de 2,76 m3 rumeguș rășinoase.

Conform Ordinului 119/2022 materialul lemnos confiscat are o valoare de 306  lei.

Materialul lemnos confiscat a fost depozitat și preluat în custodie de către OS Râșca.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *