TREN DE EPOCĂ, DE SFÂNTA MARIA, DE LA SUCEAVA LA PUTNA

Reprezentanți autorizați ai SNCFR au dat asigurări categorice că 100%, în data de 15 august 2018, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnnului, va circula din nou trenul pe ruta Suceava – Putna. Mai mult, se fac eforturi pentru ca reluarea curselor feroviare de călători spre Putna să beneficieze și de o simbolistică aparte. Ceferiștii doresc ca primul tren care va pleca din Suceava către Putna, de Hramul Mănăstirii necropolă a Voievodului Ștefan cel Mare, să fie unul de epocă, pentru a sublinia în acest fel importanța evenimentului.

Urmează în aceste zile să fie stabilită garnitura de tren și să fie pregătită pentru mult așteptatul eveniment. Cel mai probabil, vagoanele vor fi dintre acelea care circulau pe această rută acum mai bine de jumătate de veac. Iar locomotiva se dorește a fi una dintre cele vechi, cu aburi. Sunt probleme tehnice care trebuie rezolvate în scurtul timp care a mai rămas la dispoziție dar lucrătorii SNCFR sunt optimiști.

Pe partea de infrastructură, operațiunea de reabilitare a liniei de cale ferată este în grafic, se mai lucrează la înlocuiri de traverse iar la Rădăuți este deja funcțională rețeaua de semnalizare.

Please follow and like us:

6 comentarii la „TREN DE EPOCĂ, DE SFÂNTA MARIA, DE LA SUCEAVA LA PUTNA

 • 26 iulie 2018 la 12:38
  Permalink

  De epoca Mariei Sale Gheorghe Flutur, ce mai intrebi?
  Ca doar n-o fi de epoca lui Ferdinand Intregitorul. Acest Rege al tuturor romanilor nu are trecere la Suceava, unde pe conducatorii judetului ii invata istoria nationala niste nemernici!

  Răspunde
 • 26 iulie 2018 la 12:45
  Permalink

  Unii spun ca niciun tren de nicio epoca nu va merge la Putna de 15 August.

  Răspunde
 • 26 iulie 2018 la 15:15
  Permalink

  Chiar de-ar fi ,sa zicem,un tren care sa circule la Putna de Sântamaria Mare,ne-am afla, și așa,în perimetrul de siguranța al anecdoticului … Dacă circulă un singur tren pe an,e ca in bancul ăla in care întrebarea este : De ce nu râde vaca niciodată?
  Dar răspunsul nu-l putem da,ca să nu coborâm nivelul discuției,accentuând contextul peiorativ…
  Pentru ca expediente din acestea au mai fost – exact in anul in care calea ferată spre Putna dar și spre Nisipitul era desființată,ni se propunea un tren de plăcere,de epocă,care a fost pe când nu s-a văzut,pesemne că nu s-a gasit un compostor de epocă pentru nașu’… Tot atunci umbla prin centrul Sucevei o jucarie numita „mocănița”,ceea ce ar fi corespuns trenișorului cunoscut in Bucovina ca fiind exploatat de către CFF – Căile Ferate Forestiere. In uz era nu această stupiditate care nu corespunde la nimic ci exact traducerea sintagmei nemțești,„der kleine zug”,însă problema nu era asta,era aceea că,in timp ce ei rășluiau definitiv o cale ferată la exact 102 ani de la darea ei in folosință (8 iulie 1898,calea ferată Hadikfalva – Frassin,acesta din urmă fiind numele vechi al unui sat între Brodina și Falcău) prin centrul Sucevei eram prostiți cu o butaforie cât să poata madama aflată acuma in Costa Rica,odaliscă de kior,să-și lase mătreața pe micuțele traverse de cale ferată,ezact in fața CJ al PDL…
  Cam tot pe atunci,doar cu puțin înainte, soarta caii ferate spre Putna și Nisipitul fuseseu pecetluită de către un ministru uitat pe nedrept de către aia catre tre’ sa vină să vă ia,anume domnul Gheorghe Berceanu,care a mers în vizită la Rădăuți,s-a uitat la șina de cale feraă care era cam ruginită și cam trecea și prin cimitir,ca nesimțita, iar dumnealui a zis : dacă ar fi după mine,eu aș desființa această cale ferată… Lucru dracului,ce să vezi,n-a durat mult și putnenii ,jicovenii și străjenii au călătorit la Putna,de Sântamaria Mare doar cu Merțanele dobândite în acea perioadă de boom economic bocănist…

  Răspunde
 • 26 iulie 2018 la 15:27
  Permalink

  Rectific,cu scuze: …la 112 ani de la darea sa in folosință…

  Răspunde
 • 26 iulie 2018 la 19:31
  Permalink

  Stire soc pe un sit de …stiri: ”Avionul, în care se afla și ministrul Agriculturii, s-a prăbușit la scurt timp după decolare…”
  Nu ni se spune despre ministrul cărei agriculturi este vorba si nici daca avionul s-a prăbusit natural sau de rusine. Ba chiar credem ca o stire, ca sa fie edificatoare, ar trebui sa spuna ceva si despre seful guvernului respectiv.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *