Mopan Suceava
Actualitate

”Trenul foamei” a devenit ”trenul groazei”. Pățaniile repetate ale celei mai ghinioniste studente din trenul Timișoara – Iași. De la pericolul de îngheț la atacul șuților bine îmbrăcați

O tânără  din comuna Putna, studentă la Universitatea din Cluj, a decis să deschidă un jurnal de călătorie pe acel mijloc de transport feroviar care se chema cândva ”Trenul foamei” și pare să justifice tot mai mult numele mai apropiat de realitate ”Trenul groazei”. După câteva incidente neplăcute petrecute într-un răstimp foarte scurt pentru tânăra ei carieră de navetistă  cu trenul Iași – Timișoara, parte din ele împărtășindu-le publicului și prin intermediul Suceava smartpress, aseară, în gară la Burdujeni – Suceava, un altul a pus capac răbdării studentei. Grăbită să urce în tren și bucuroasă că împreună cu ea a urcat și un grup de tineri curăței și care păreau că reprezintă civilizația juvenilă prin excelență, tânăra eroină a descoperit abia în compartiment că fermoarul rucsacului era desfăcut iar dinăuntru îi lipsea portofelul. Verde strălucitor. Primul gând a fost că l-o fi scăpat în taxiul cu care venise la gară. S-a făcut o micro-anchetă la toate firmele de taximetrie din Suceava, fără rezultat. Pe când își frângea mâinile, cu neputință de consolat de prietenul ei, trece nașul pe lângă ei, cu întrebarea: cui îi lipsește un portofel verde strălucitor? Fața fetei s-a luminat brusc, a intrat în posesia obiectului pierdut, a mulțumit Celui de sus că acei juni din gașca ce au însoțit-o la urcare s-au mulțumit cu cele trei bancnote a câte zece lei (viață de student, ce să facem), lăsând înăuntru actele tinerei când au aruncat portofelul de-acum neinteresant, în wc-ul trenului.

Dincolo de faptul că tânăra studentă din Putna a procedat fără o minimă vigilență atunci când a decis să poarte portofelul în rucsac, la îndemâna șuților, considerăm că cei de la Poliția transporturi din gara Burdujeni ar putea să se autosesizeze și să efectueze verificări mai dese prin stație fiindcă nu toate persoanele ce își fac veacul pe acolo sunt ceea ce par a fi:  călători ori persoane venite cu treabă cinstită.

Dar să argumentăm rațiunea  pentru care fata a decis că este cea mai ghinionistă studentă care circulă cu trenul Interregio Timișoara Iași, fost ”tren al foamei”, acum”tren al groazei”.

Pe 15 ianuarie a.c., venind dinspre Cluj, locomotiva trenului s-a stricat, pe un ger  năprasnic, pe undeva pe la Gura Humorului, la ora 18.40. Călătorii, printre care și eroina povestirii noastre, au tremurat de frig mai multe ceasuri privind cum ceferiștii se chinuie să  rezolve situația. În cele din urmă, s-a luat decizia ca cele 5 vagoane ale trenului în care se aflau  peste 100 de călători să fie tractate provizoriu pe o linie laterală a stației  Gura Humorului, unde au așteptat ceasuri în șir  o locomotivă ce urma să fie trimisă din depoul de la Suceava.

”Călătorii așteaptă în frig, temperatura din vagoane fiind apropiată de cea de afară, minus 5 grade Celsius. Dovadă micile troiene de zăpadă de pe pardoseala vagoanelor ce s-au acumulat. Acum câteva minute, s-au terminat și bateriile care alimentau becurile din vagoane astfel încât călătorii au rămas în beznă totală. ”Așa experiență n-am mai trăit veci!”, transmitea atunci domnișoara.  Noi comentam la momentul respectiv că este a doua situație de acest fel în județul Suceava, în decurs de numai câteva zile. Anterior, automotorul Desiro   Suceava – Putna s-a stricat înainte de a pleca din Gara Burdujeni. Culmea este că, aceeași studentă care ne-a contactat, a fost pasager și în trenul de Putna, dârdâind de frig și cu acel prilej.

Prin toamnă, tânăra o mai pățise odată cu trenul  Interregio Iași – Timișoara: ”Am o știre, Când am plecat din Gara Iași, cum a prins trenul viteză, a căzut geamul și nu a mai putut fi ridicat la loc. Controlorul a spus că așa trebuie să mergem până la Suceava. A spus că nu are ce face, că nu-i treaba lui ci a celor de la ”revizie vagoane”. A fost și supracontrol. Domnul supracontrolor a zis că nu are ce ne spune, se va vedea în Suceava care este problema iar reclamații vom putea face câte vrem, în stația de destinație . Sper să se repare geamul la Suceava pentru că, dacă merg în felul acesta până la Cluj, paralizez!”, a fost primul mesaj al studentei, pasageră în ”Trenul foamei”.
”Când am ajuns în gară la Burdujeni – Suceava, au venit și meseriașii. Aceștia au ridicat geamul și au plecat cu simțământul datoriei împlinite. Ne-am rugat să nu pice din nou. Noroc că nu-i iarnă. Doamne ajută!”, a fost cel de-al doilea mesaj. Pentru că a mai trecut ulterior de câteva ori în același tren și prin situații mai grave, se cheamă că eroina noastră a supraviețuit primului incident.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *