Tribunalul Suceava a confirmat definitiv mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Tiberius Vatamaniuc

Judecătorii Tribunalului Suceava au respins contestația făcută de activistul de mediu din Sucevița Tiberius Vatamaniuc, dat deja în urmărire generală, confirmând astfel mandatul de arestare în lipsă emis pe numele său de Judecătoria Rădăuți, la propunerea Parchetului rădăuțean. Sentința este definitivă, astfel încât Tiberius Vatamaniuc va fi urmărit oriunde s-ar afla, în țară sau în străinătate, iar când va fi prins, va fi reținut și adus în fața procurorilor rădăuțeni, pentru a da explicații în dosarul în care este cercetat pentru conducerea sub influența alcoolului.

Cazul este cunoscut: În noaptea de 25 aprilie, Vatamaniuc ar fi fost lovit în propria curte, în comuna Sucevița, de Dionisie Rotar, care era însoțit de Adrian Ilie Mihalescu. După incident, aceștia s-au urcat în mașină și au plecat către Marginea. Vatamaniuc s-a urcat și el în automobilul propriu și a pornit pe urmele lor.

La ieșirea din sat, în circumstanțe care fac obiectul unui alt dosar penal, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, mașina în care se aflau Rotar și Mihalescu s-a prăbușit în albia pârâului Sucevița. Mihalescu a murit pe loc iar Dionisie Rotar este în stare gravă la spital, în continuare.

Un echipaj de poliție a plecat pe urmele celor două automobile care circulau cu peste 200 de kilometri pe oră. Nu au putut ține ritmul, dar în scurt timp, au văzut mașina lui Vatamaniuc izbită într-o poartă. Șoferul a ieșit din interior și a luat-o la fugă, fiind însă prins de agenții de poliție. Vatamaniuc a fost de accord să i se recolteze  sânge, la spitalul din Rădăuți, după care a plecat la spitalul din Suceava, să își îngrijească nasul spart de la lovitura dată de Dionisie Rotar. Nu a rămas internat.

Ulterior a postat înregistrări video pe pagina proprie de internet, încercând să se dezvinovățească.

Când medicii legiști au stabilit că în momentul în care conducea automobilul pe urmele lui Rotar și Mihalescu avea o alcoolemie de 1,97 la mie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți i-a întocmit dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului, chemându-l la audieri.

Știind probabil că riscă o reținere, Tiberius Vatamaniuc, fiind recidivist, condamnat anterior pentru infracțiuni la  circulațiea rutieră, s-a făcut nevăzut.

Ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava privind modul în care s-a produs accidentul care a dus la moartea unui om și rănirea gravă a altuia vizează și faptul că pe botul mașinii lui Tiberius Vatamaniuc au fost identificate urme de pneuri care ar putea să provină de la mașina prăbușită în râu. Dacă se va dovedi că între cele două automobile a existat un contact care să fideterminat eventual  accidentul mortal, situația activistului de mediu din Sucevița s-ar putea complica și mai mult.    

11.05.2022

Ora estimata: 10:10
Complet: C3NC Urg
Tip solutie: ca nefondat
Solutia pe scurt: În baza art. 204 Cod procedură penală respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul VATAMANIUC TIBERIUS GHEORGHE OCTAVIAN, împotriva încheierii nr. 37 din data de 06.05.2022 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi în dosarul nr. 2841/285/2022 al Judecătoriei Rădău?i. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul contestator să plătească statului suma de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare din contestaţie. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispozi?ia inculpatului ?i a procurorului prin mijlocirea grefei instan?ei, astăzi, 11 mai 2022.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  36/2022  11.05.2022

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.