TRISTE FIGURI. CERVANTES ÎI INVENTASE O PORECLĂ EROULUI SĂU, DON QUIJOTE DE LA MANCHA: ”CAVALERUL TRISTEI FIGURI”. PE FRUNTEA CĂRUIA DINTRE NOI ESTE PUS UN ASTFEL DE STIGMAT, ESTE GREU DE AFLAT.

 

Tineri surescitați scandând sloganuri politice la festivaluri de rock, invitați să își reverse umorile psihice pe acest atât de sensibil canal. S-au conformat. Au savurat apoi încă o bere ieftină autohtonă și s-au calmat, pregătiți pentru o nouă suită de zbânțuieli rockeriste ieșind total obosiți în lume, la căderea cortinei.

Directori de structuri deconcentrate care așteptau să fie lăudați pentru munca lor, biciuiți, prin vorbe, desigur,  pentru că au pomenit  pe lista de organizatori și un altul, în afară de singurul nume al instituției ce trebuia pronunțat, tipărit și distribuit maselor.

Parcări de-a curmezișul, treceri de pietoni mutate în amonte, pustietatea din parcările subterane  după instituirea taxei de doi lei, gunoaie abandonate de firma de salubritate în spatele cărora nu se mai ghicesc nici măcar mânerele de la capacele buncărelor.

Pesta porcină cu imperativele asumate acum o lună de guvern dar nici până azi nepuse în practică fiindcă lipsește actul esențial – derogarea de la legile existente în baza cărora se poate interveni legal pentru limitarea populației de mistreți, lupi, urși, râși, pisici sălbatice și șacali.

Interdicții de comunicare cu presa a șefilor direcțiilor deconcentrate județene fără aviz de la minister, care se poate obține doar în baza unei solicitări semnate de jurnalist sau/și  de șeful său, la care se poate primi răspuns în maxim 30 de zile de la depunerea hârtiei.

Puțini doritori să se angajeze la firmele de construcții, unde se depune muncă fizică și vizibilă pentru ca proiectele ce vizează mult spus dezvoltarea, mai degrabă ținerea în viață a unui oraș, cu sugestii de acordare a ceaușistului ”spor de rușine”.

Firme participante la licitațiile organizate de unitățile administrativ – teritoriale din județ, care se contestă una pe alta, una cu alta și toate la un loc lungind sfădeala până când banii alocați investiției se pierd, fiindcă se termină anul fiscal.

O șosea de centură neterminată, pe cale de a se prăbuși în părțile esențiale nedate în folosință. O altă șosea de centură desenată pe calc, împrejurul celui de-al doilea municipiu ca importanță din județ.

Supărări între partide pentru  că unele primării au fost integrate în programele privind Luna Diasporei iar altele nu.

Macheta votată a  Monumentului Unirii, din sala în care se fac conferințele de presă  la Primărie este mutată din loc în loc, ajungând prima la rând, bună să împiedice cameramanii care intră în trombă pentru a instala primii trepiedele.

Fără penali în funcții publice, fără angajări de familie în structurile bugetare, locale sau naționale, fără preferințe când se aprobă amplasări de rulote peste cișmele, fără porumbei care găinățează gresia chinezească, fără rock, fără difuzoare la bisericile din centrele localităților, fără radicalizare politică a discursurilor  la un ”adio mamă” prin birturi.

Cervantes îi inventase o poreclă eroului său, Don Quijote de la Mancha: ”Cavalerul Tristei Figuri”. La ce s-o fi gândit scriitorul spaniol când a pus această pecete pe fruntea nebunului, este greu de dibuit. Pe fruntea căruia dintre noi, locuitorii planetei Pământ, continentul Europa, România, Zona de dezvoltare Nord-Est, județul Suceava, este pus un astfel de stigmat, este și mai greu de aflat.  (Neculai ROȘCA)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *