Mopan Suceava
Social

Trufandalele din Piața Mică. Cireșe la preț de pulpă de mânzat, știuleți proaspeți de porumb, fără boabe, la trei lei bucata

Nu putem fi împotriva bătrânelor  și bătrânilor care se trezesc dimineața la ora 4.00 ca să prindă autobuzul, să ducă ”lăptic, brânzuică, smântânică”, la piață. În ciuda polițiștilor locali care descind cu uniforme, caschete și priviri amenințătoare peste oamenii care nu cer nimic altceva decât puțină îngăduință. Pentru că în mai puțin de un ceas  le vin cumpărătorii și lasă aleea liberă. Un băiat cu accent pregnant  de pe malul Dâmboviței, a devenit preferatul doamnelor de vârsta  a treia din cartierul George Enescu. Vorbește mult, cuvintele sale dau năvală peste doamnele venite la cumpărat lapte, brânză și smântână, care nu mai apucă să dea răspuns, scot banii, plătesc și spun ”mulțumesc băiete”, sudicului mereu grăbit. Nici un domn sau doamnă în vârstă nu a reclamat calitatea brânzei, smântânii sau laptelui ”măritatului” simpatic băiat venit din sudul țării. El nu pregetă să le arate celor interesați bătăturile din palmă. Se mândrește chiar cu acestea și pupă pe obraji pe toate doamnele de la oraș care cumpără de la el și acceptă, înroșindu-și obrajii, acest cadou neașteptat de la un băiat care vorbește repede și nu înșeală. Mai ales că trebuie să fugă repede fiindcă pe urmele lui și a celor asemenea, vin tropotind polițiștii locali.

La câțiva metri distanță, în incinta Pieței Mici, la tarabe, totul este  ”puis a la legere”. Producătorii autorizați nu se tem de polițiștii locali ori de angajații de la Administrația Piețelor. Ei sunt din localitățile învecinate. Au carnet de producător, sunt înregistrați ca PFA, au produse autohtone pe lista oficială. Dar la mare căutare sunt trufandalele. De unde cireșe decât de la Iași? De unde vișine decât de la Panciu? De unde caise decât din Dobrogea? De unde mere decât din Argentina? De unde banane decât din Panama? De unde portocale decât din Israel? De unde struguri decât din Chilevâ? Etc. după sezon.

De unde porumb pentru fiert decât de nu se știe unde? Pe tarabele din Piața Mică, din cartierul sucevean George Enescu, producătorii autorizați vând toate aceste mărfuri, desigur, nu din grădina proprie. Nu le face nimeni plângere, pentru că și ei trebuie să trăiască și nu își ridică palate vânzând zarzavaturi în piață.

Dar să nu mai vândă cu trei lei bucata știuleți de porumb importați de aiurea necurățați de pănuși decât pe o jumătate, refuzând să dea pănușile jos pentru că nu le dă voie ”conducerea pieței”  știind că pe cealaltă jumătate acel porumb pentru fiert este mâncat de gândaci.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *