Un an fără Cornel Grosar. Să nu ne aducem aminte de el doar la comemorări

Acum un an, pe 17 aprilie 2020, Suceava și-a pierdut unul dintre cei mai mari prieteni, Cornel Grosar. A câștigat multe bătălii în timpul vieții, a fost un simbol al tinereții pentru municipiul Suceava, cu elanul, mintea și puterea de organizare debordante, care au inspirat pe vremea când trăia și după aceea, chiar acum, alte și alte minți care să ducă mesajul că Suceava a fost și este tânără, întinerește mereu și orice ar face acei care vor să aducă vocea vivantă a  comunității juvenile din orașul Suceava  la tăcere, nu vor reuși nicicum și  nicicând.

A pierdut însă bătălia finală cu pandemia Covid, coronavirus, cum i se spunea pe atunci. A murit pe un pat de spital, în vreme de carantină, singur cu gândurile sale. Marele lui entuziasm și marea lui dorință de viață s-a stins abrupt, în numai câteva zile.

Nimeni nu va ști care au fost gândurile lui Cornel Grosar din zilele premergătoare morții, neputincios, legat la aparatele de respirat și cele care îi măsurau parametrii fiziologici, bipăind. Dar ne îngrozește și acum singurătatea în care a murit, a fost preluat, băgat în sac de plastic și înhumat fără ritual, în 24 de ore, Cornel Grosar.

După ce s-au mai așezat lucrurile, o stradă din municipiul Suceava a primit numele său. Datorită lui Cornel Grosar, Cenaclul și Asociația JUVENTUS trăiesc în continuare în sufletul unei sumedenii de Valori Sucevene. Fiindcă asta a vrut și asta a reușit Cornel Grosar, în vremea când trăia: Să strângă la un loc, nu singur ci împreună cu alți prieteni dedicați,  valoarea adevărată ivită din  retorta magică a Sucevei: spiritul pozitiv și îndrăzneț al tinerilor suceveni.

Dumnezeu să îl odihnească în pace iar moștenirea sa: optimism fără margini, muncă multă și simț al valorii, să perpetueze.

Să nu ne aducem aminte de Cornel Grosar doar la comemorări.

Redăm  mai jos conținutul articolului publicat de cotidianul online Suceava smartpress, în urmă cu un an, când s-a aflat vestea morții sale:

 

O veste năucitoare a umplut spațiul virtual în această dimineață. Cornel Grosar, omul inimos și neobosit, cunoscutul de toți animator cultural al Sucevei, liderul Asociației JUVENTUS, a încetat din viață, înfrânt de cumplitul coronavirus. Publicam aseară o știre tristă, anunțând decesul a încă trei suceveni care au pierdut lupta cu virusul ucigaș. Am publicat aseară o frază seacă: ”Un bărbat de  58 ani, internat în ATI – Spitalul Județean de Urgență Suceava  pe data de 14.04.2020. Rezultat pozitiv pe data de 15.04.2020. Decedat pe data de 17.04.2020. Fără antecedente personale patologice cunoscute”. Nu aveam cum ști că decesul statistic cu numărul 411 este chiar cel al bunului  prieten Cornel Grosar.

Sunt atât de multe de spus despre cel care a fost, de-acum, Cornel Grosar, că am umple cărți întregi și tot ar mai rămâne multe pe dinafară. Un om cu zeci de mii de prieteni, și doar cu un singur dușman, în fața căruia a pierdut singura și ultima lui bătălie – un virus nemilos.

Cornel Grosar, omul de scenă, optimistul incurabil a absolvit cursurile Universității din Suceava, la vremea aceea Institutul de Învățământ Superior, devenind inginer TCM. Cariera strict profesională, cea de lucrător la CET – Termica, are mai puțină relevanță, Cornel numărându-se printre cei dintâi cuprinși în marele val al disponibilizărilor de la această defunctă societate comercială.

Ca lider al Asociației JUVENTUS însă el a fost mintea sclipitoare care a pus la cale zeci, sute de acțiuni culturale, sportive, sociale, de entertainment în Suceava și nu numai. Grupul ”Juventus”, unde își au obârșia și jurnaliștii talentați Alina Iosif și Sergiu Rusu, tot el l-a pus pe picioare. De sute de ori invitat să prezinte evenimente din viața socială ori culturală a Sucevei, cu verva și aplombul său, cu inepuizabilul său simț al umorului și cu nemăsuratul său optimism a reușit de fiecare dată să transforme chiar și cel mai anost dintre acestea, într-un spectacol captivant.  

Aseară am publicat o cifră și o informație statistică. Numărul 411 capătă acum un sens tragic și nu va fi uitat niciodată de nimeni dintre cei care l-au cunoscut și iubit pe Cornel Grosar.

Pe la începutul acestei luni, transmitea, pe pagina sa de socializare, îndemnuri pertinente pentru ca să răzbim, să ieșim învingători din războiul cu îngrozitoarea boală. Aveau să fie ultimele vorbe rămase de la el în spațiul public, atunci un mesaj  de încurajare, acum un trist testament:

 INCOMPETENȚA UCIDE!

E ușor de aruncat cu piatra când în stânga când în dreapta. Insist pentru intrarea persoanelor cu experiență de viață provenită din depășirea unor probleme majore, cu capacitate de lider capabil să formeze și să conducă echipe, cu viziune și soluții, capabili să comunice permanent și eficient cu cetățenii. E ușor de spus “trebuie schimbare” dacă aceasta se face cu alții care vor să învețe din mers, cobaii fiind tot noi. Cred că acum e momentul în care actualii lideri vor învăța din necazuri, se vor înconjura de profesioniști care nu provin neapărat din mediul politic și vor fi receptivi oricăror inițiative fără să se teamă că vor pierde voturi. Rămân la părerea că cine nu a avut niciodată frigiderul gol, nu va crede că altcineva suferă de foame.
P.S. În loc sa le “umplem frigiderele” haideți să venim cu propuneri pentru viitorul pe timp scurt, mediu și lung!

Văd multe postări-clișeu video cu Suceava pustie, citesc despre disperarea în care ne aflăm, totul este cenușiu spre negru, apocalipsa s-a instaurat în Bucovina.
Oare chiar așa o fi, în sutele de blocuri nu sunt zeci de mii de suflete care au înțeles să se protejeze prin autoizolare? Care redescoperă frumusețea timpului petrecut în familie, a lecturii sau a vizionării filmelor pentru care niciodată nu aveam timp? Suflete care visează cu ochii deschiși la viața în libertate, la o renaștere prin noi înșine.
Sunt multe de spus, de reproșat, întotdeauna spectatorul e mai bun decât antrenorul sau jucătorul, uitând ca nu are curajul să între în arena, să se implice, să simtă ce înseamnă să fii expus tuturor criticilor și înjurăturilor.
NU va place X sau Y, asumați-vă participarea în jocul democratic. Viața a demonstrat că nu e deloc ușor să conduci, să coordonezi, să iei decizii, chiar dacă urmărești cu încrâncenare asta. A vrea nu înseamnă obligatoriu a ști, a putea.
NU va amăgiți, nu vom fi mai buni sau mai deștepți după, suntem prea înrăiți, prea cârcotași și prea negativiști unii, prea bolnavi și orbiți de boala puterii alții.
Ne pricepem la toate, dar știm prea puțin. Internetul și interesele politice au cultivat acest sentiment de superioritate, indiferent în care colt al lumii locuim. Inconștiența, indiferența și prostia s-au revărsat în apa Sucevei redevenită casă pentru unii care au plecat disprețuind-o. Au fost chemați, mângâiați pe creștet, dojeniti un pic de la Centru, după care închiși la grămadă cu amărâții care am supraviețuit iubind Suceava. La fel ca la spital unde incompetența unora a creat o catastrofă.
E 1 aprilie și tare mult mi-aș dori sa ma păcălesc în ceea ce simt.

Sănătate și puterea de a răbda și a visa vă doresc dragi frați în ale carantinei!

Cornel Grosar, 1 aprilie 2020

PS: fotografie realizată pe data de 12 iulie 2019

Please follow and like us:

2 comentarii la „Un an fără Cornel Grosar. Să nu ne aducem aminte de el doar la comemorări

 • 18 aprilie 2021 la 6:16
  Permalink

  Arămas în memoria mea prin întâlnirea de la lansarea cărții tale, la începutul lui martie 2020. Era un om complet, solar, dinamic, impetuos, tot timpul în vervă și genera energie și dădea multă energie celor din jur! Mare păcat că s-a stins, mai avea multe de spus și de făcut…

  Răspunde
  • 18 aprilie 2021 la 8:05
   Permalink

   A fost un om foarte important pentru mine. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *