Un nou episod în războiul dintre Bucovina Rock Castle și creștinii practicanți care se împotrivesc festivalului din șanțul Cetății. Procese și cuvinte grele în ședința de azi a Consiliului Județean

Azi, la ședința în care pe lista suplimentară a ordinii de zi a fost trecut și proiectul de votare a bugetului județului Suceava, au revenit cei care se împotrivesc organizării în continuare a festivalului Bucovina Rock Castle în șanțul Cetății de Scaun a Sucevei. Cunoscuții de-acum protestatari au adus alături de ei și pe un domn în vârstă, care nu și-a declinat identitatea dar care, prin discursul rostit, și-a manifestat atașamentul față de inițiatorii protestului. De menționat că organizatorii festivalului au dat în judecată grupul de creștini practicanți care se împotrivesc organizării în continuare a acestui festival programat pentru luna august a acestui an și aflat la a IX-a ediție.

Nici partea adversă nu s-a lăsat mai prejos, contestând în instanță aprobarea și finanțarea de către Consiliul Județean a acestui festival.

Contestatarii, acei suceveni declarați creștini practicanți, de confesiune adventiști de ziua a șaptea, cum au recunoscut ei înșiși la o confruntare anterioară au reluat amenințările cu pedepse divine și au aruncat la figurat desigur, anateme asupra aleșilor județeni care nu sunt de acord cu închiderea festivalului. În replică, susținători ai acestei manifestări de-acum emblematice pentru  Suceava și pentru zona Cetății de Scaun, au invocat prevederi din Constituție privind libertatea de exprimare, au contrazis dorința de liniște a celor nemulțumiți de existența evenimentului care perturbă pe sucevenii din preajmă prin aceea că acele confesiuni din care fac parte și protestatarii nu ezită nicicum să închirieze, de câte ori doresc, Stadionul Areni, unde au loc întâlniri acestor comunități religioase, cu difuzoare date la maxim iar majoritatea sucevenilor tolerează aceste manifestări, fără să se simtă deranjată de mesajele care nu au nicio legătură cu credința veche, ortodoxă a românilor din această parte a țării.

Li s-a răspuns că astel de acțiuni se petrec  ziua, nu pe timp de noapte. Contra- răspunsul a fost că din șanțul cetății nu ies sunetele acelor spectacole mai departe de câțiva zeci de metri. Spre comparație, din Parcarea Iulius Mall, unde se organizează frecvent spectacolele, sunetele muzicii nu reușesc  să treacă peste apa Sucevei, în zonele rezidențiale. S-a ajuns și la întreruperi reciproce ale luărilor de cuvânt ale fiecărora dintre reprezentanții celor două părți, mai ales din partea creștinilor practicanți, care au agitat mereu niște hârtii care în opinia lor trebuiau să dovedească justețea punctului lor de vedere.

În mod repetat, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur,  a făcut apel la respectarea regulilor ședinței de consiliu județean, avertizând că poate oricând să dispună evacuarea sălii.

Consilierii județeni, mulți dintre ei vizați de amenințarea cu pedepse divine de către grupul condus de Ionel Butnaru, au cerut la rândul lor să li se ia microfonul.

 Agitându-se și dorind să intervină la fiecare vorbă pe care ceilalți au rostit-o și care nu era pe placul lor,  s-au calmat abia după ce au fost amenințați cu evacuare, dușmanii festivalului Bucovina Rock Castle sau liniștit, fiindu-le permisă prezența în continuare în sală, dar în tăcere.

Bugetul Consiliului Județean Suceava a fost astfel votat în unanimitate, cu 36 de voturi pentru din 36 de aleși județeni prezenți, cuprinzând inclusiv sumele aferente contribuției din vistieria județului Suceava pentru organizarea celei de-a IX-a ediții a Festivalului Bucovina Rock Castle, din vara acestui an. Dar bătălia în instanță merge mai departe.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *