Mopan Suceava
Actualitate

Un nou succes pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava: recunoscut, prin Secția de Nefrologie și Ambulatoriul de Genetică Medicală, de către Ministerul Sănătății ca „Centru de expertiză în boli rare în domeniul bolilor renale rare”

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea anunță că, pe data de 09 mai 2024, Spitalul Clinic Județean de Urgenta ” Sf. Ioan cel Nou” Suceava, prin Secția de Nefrologie si Ambulatoriul de Genetica Medicala a fost recunoscut de către Ministerul Sănătății ca „Centru de expertiză în boli rare în domeniul bolilor renale rare”.

„Bolile renale rare cuprind o gamă largă de afecțiuni complexe: congenitale, ereditare și dobândite. Se estimează că, cel puțin două milioane de europeni suferă de afecțiuni renale rare, de tipul glomerulopatiilor, malformațiilor renale congenitale, tubulopatiilor ereditare, afecțiunilor tubulo-interstitiale sau microangiopatiilor trombotice.

Acest centru reprezintă în primul rând o încununare a dezvoltării medicale la nivelul SCJU și a colaborării multidisciplinare – Nefrologia și Genetica Medicală, pilonii centrali cu care au contact pacienții, ulterior, prin complexitatea patologiei, se completează abordarea afecțiunii prin managementul de caz cu diverse specialități implicate atât în diagnostic, cât și în urmărirea pacienților: anatomie patologică, diagnostic molecular, imagistică, cardiologie, diabet zaharat, hematologie, gastroenterologie, reumatologie, chirurgie vascularăa, obstetrică ginecologie, s.a. ” – Conf. Dr. Dimitrie Siriopol – coordonatorul Centrului de Expertiza.

„Conform Institutului Național de Sănătate Publică, 80 % din Bolile Rare sunt cu determinism genetic.

Sperăm la o aprofundare a colaborării cu USV pentru a îmbunătăți metodele de diagnostic din punct de vedere molecular. Colaborarea dintre cei doi parteneri va avea în vedere analizarea ADN-ului prin secvențiale pentru identificarea si caracterizarea efectelor mutațiilor determinate de Boli Rare Renale.

Acest diagnostic molecular poate permite:

  • diagnosticul de certitudine, o mai buna întelegere a prognosticului;
  • stabilirea planului de intervenție: management medical al situației cu îndrumări anticipative, realizarea de schimbări de management, abordarea unor terapii specifice;
  • testarea predictiva a membrilor familiei cu risc;
  • testarea și excluderea bolii la frați sau alte rude.” – Dr. Oana Pavaloaia – medic specialist Genetica Medicală

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *