Un părinte din Suceava acuzat de autoritățile suedeze că și-a ”răpit” propriul copil, pus în libertate de Curtea de Apel în ciuda insistențelor procurorilor din Suedia

Biroul de Informare și Relații Publice al Curții de Apel Suceava a transmis azi că un mandat european de arestare solicitat de procurori suedezi  pe numele unui sucevean a fost respins.

Este vorba despre un caz sensibil, la mijloc fiind o dispută privind custodia unui copil.

Prezentăm mai jos comunicatul de presă al instanței sucevene, cu precizarea că românii care doresc să își construiască un destin în țările scandinave, fie acestea membre sau nu a Uniunii Europene, trebuie să aibă în vedere că perspectiva tradițională asupra familiei, cu care au plecat de acasă, trebuie reevaluată în spațiul scandinav.  Acolo structurile de protecție a copilului  sunt foarte puternice și de multe ori părinții naturali  sunt considerați nepotriviți pentru a-și crește și educa odraslele. Când în familie se iscă un conflict privind tutela unui copil,  judecătorii decid care dintre părinți are dreptate, cel mic fiind ușor de plasat dintr-o parte a terenului în alta, în numele unei justiții sociale care nu a pătruns încă, din fericire poate, în România.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Curtea de Apel Suceava, la data de 29 martie 2019, Curtea de Apel Suceava a fost sesizată cu executarea mandatului de arestare, emis de către Procuratura Publică din Uppsala – Suedia pe numele persoanei solicitate I.G.R., pentru comiterea infracțiunii de răpire agravată a copilului de către părinte, faptă prevăzută la capitolul 7, secțiunea 4, primul și al treilea paragraf din Codul penal suedez.

La aceeași dată, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea provizorie a persoanei solicitate pe o durată de 15 zile, începând cu data de 29 martie a.c. și până la data de 12 aprilie,inclusiv.

Pe data de 8 aprilie 2019, Curtea de Apel Suceava a respins cererea formulată de autoritățile judiciare din Suedia cu privire la executarea mandatului european de arestare și a constatat incidența motivului opțional de refuz al executării mandatului european de arestare, prevăzut de  articolul 98 alineatul 2 litera e din Legea 302/2004 republicată,  față de împrejurarea că fapta săvârșită de persoana solicitată,  de reținere în calitate de părinte al copilului său minor fără consimțământul celuilalt părinte, s-a petrecut pe teritoriul României.

Totodată, Curtea de Apel Suceava a revocat măsura arestului provizoriu dispusă față de persoana solicitată și a hotărât punerea de îndată în libertate a acesteia de sub puterea mandatului de arestare, la data rămânerii definitive a hotărârii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *