Un scurt exemplu de copiere, în mica presă suceveană

O fântână care a rămas cumva în partea carosabilă după ce, cu bani europeni, s-a realizat în anii 2009-2010, un drum comunal, în Șerbăuți, constituie un subiect important pentru mass-media suceveană. Este vorba despre o problemă ce s-a ivit pe un drum din localitate, când constructorii veniți să betoneze strada, la presiunea localnicilor, au trebuit să păstreze amplasamentul fântânii vechi de 100 de ani și să o ocolească, deși era vădit plasată în calea lor.
Nu discutăm despre oportunitatea astupării fântânii pentru a se obține bani europeni, nici despre folosința ei, vreme de un secol. Prezentăm doar două citate, care sunt de asemenea citate din altcineva din declarația primarului comunei Șerbăuți, județul Suceava, făcute la un interval de patru ani, care pot să dea tonul unor comentarii dintre cele mai diverse. Observăm de asemenea fotografii, cele prin care se ilustrează problema fântânii din Șerbăuți într-o nouă publicație, printr-o semnătură asumată, și care au fost radiate de pe pagina unui vechi ziar unde autorul inițial le-a publicat, cu renunțare la drepturi de autor, este drept.

Preluarea cuvânt cu cuvânt al unui text, conținut într-o declarație dată de un primar acum patru ani, ca și când ar fi oferită presei în aceste zile, care este însoțit de fotografii din 2014, cu toată părerea de rău, nu poate fi o atitudine respectabilă din partea mult hulitei deja mass media locale.
„Am câştigat, în 2009, un proiect cu cofinanţare europeană, pentru mai multe lucrări de infrastructură din comuna Serbăuţi, printre care reabilitarea căminului cultural, achiziţia a două utilaje pentru domeniul public dar şi betonarea a cinci kilometri de drum comunal betonat, printre care şi uliţa cu pricina. Decizia să păstrăm fântâna, chiar dacă este, în bună parte, în zona carosabilă, am luat-o împreună cu cetăţenii din zonă care au spus că este folositoare pentru comunitate, iar noi ne-am gândit că este mai uşor să astupi o fântână decât să sapi una nouă. Mai ales că aceasta are o vechime de peste un secol, iar traficul rutier prin zonă nu este unul foarte mare”, a explicat primarul comunei Șerbăuți, Cătălin Sănduleac, în textul semnat ieri de un coleg de breaslă de la cea mai recent apărută publicație în spațiul presei sucevene online.

Ca termen de comparație, oferim un text tipărit acum patru ani:
Primarul Cătălin Sănduleac, a explicat cum a supravieţuit fântâna în mijlocul uliţei betonate: “Am câştigat, în 2009 un proiect cu cofinanţare europeană, pentru mai multe lucrări de infrastructură din comuna Serbăuţi, printre care reabilitarea căminului Cultural, achiziţia a două utilaje pentru domeniul public dar şi betonarea a cinci kilometri de drum comunal betonat, printre care şi uliţa cu pricina. Decizia să păstrăm fântâna, chiar dacă este, în bună parte, în zona carosabilă, am luat-o împreună cu cetăţenii din zonă care au spus că este folositoare pentru comunitate, iar noi ne-am gândit că este mai uşor să astupi o fântână decât să sapi una nouă. Mai ales că aceasta are o vechime de peste un secol, iar traficul rutier prin zonă nu este unul foarte mare”, text din anul 2014, semnat de altcineva, cu fotografii făcute de acesta din urmă și publicate atunci într-un cotidian de rezonabil tiraj din Suceava.

Am descoperit chiar ieri că în 2015, textul referitor la centenara fântână a mai fost publicat într-un ziar de mai largă circulație, din Capitală, sub semnătura celui care l-a reînnoit trei ani mai târziu, cu aceeași veșnică declarație a primarului Cătălin Sănduleac și cu paragrafe identice.
Noi credem că, dacă ne-am asumat locul riscant de a munci în breasla presei, ne-am putea pune și mintea la contribuție. Dacă greșim, ne asumăm greșeala, ca orice om. Dacă luăm de undeva informația, precizăm de unde ne vine. Și, foarte important, să nu ne dăm mai cunoscători decât suntem, în orișice domenii. Nu este vorba despre istețimea întrebărilor pe care le adresăm în față unui intervievat ci de aroganța și atotcunoașterea pe care credem că o deținem, cu degetele pe tastatură.

Cu  prețuire, Neculai Roșca

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *