Un șofer din Vicovu de Jos, surprins la Marginea trasportând ilegal peste 46 metri cubi de lemn pentru firma INDMAR SRL. Lemnul valorând 26.000 lei și ansamblul auto de 50.000 de euro au fost confiscate

La 29.03.2022, orele 08.20, patrula de siguranță publică din cadrul Secției nr. 3 de Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control ansamblul de vehicule format din autoutilitara marca Mercedes-Benz Actros și remorca Rema, ambele încărcate cu materiale lemnoase, pe un drum neclasificat din comuna Marginea.

Conducătorul auto a fost legitimat ca fiinc Gheorghe B. din Vicovu de Jos.  Acesta a prezentat pentru control documentele personale și cele ale ansamblului auto, iar pentru materialele lemnoase transportate a precizat că nu posedă asupra sa avizele de însoțire în format electronic, menționând că acestea se află la administratorul societății INDMAR SRL, Iliuță C.

Prin interogarea aplicației „SUMAL CONTROL”, s-a constatat că pentru autoutilitara marca Mercedes Benz Actros, a fost emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 18,9975 mc lemn rotund rășinoase, iar pentru remorca marca Rema pentru cantitatea de 31,8311 mc lemn rotund rășinoase.

Verificându-se traseul transportului de lemn, s-a constatat că ansamblul auto mai sus pe hartă într-o altă locație decât cea în care se afla, oprit de polițiști.

Gheorghe B. a explicat că receptorul GPS al dispozitivului mobil cu avizele de însoțire în format electronic, se află la administratorul societății INDMAR, care urmează să se prezinte la fața locului.

În acest timp, a fost analizat traseul de deplasare al ansamblului auto, în aplicația SUMAL CONTROL, în timp real, observându-se faptul că traseul se înregistra în mod fictiv, ansamblul auto era în mișcare și se deplasa către zona în care autovehiculul a fost oprit anterior de către lucrătorii de poliție.

La scurt timp, la locul identificării ansamblului auto, a ajuns și Iliuță C., care a prezentat dispozitivul tip mobil cu avizele de însoțire în format electronic.  

Polițiștii au  analizat și comparat fotografiile cu încărcăturile de materiale lemnoase, introduse în aplicația SUMAL, cu materialele lemnoase identificate fizic pe ansamblul auto, constatând că acestea nu corespund.

Transportul suspect de lemn a fost direcționat către un depozit din administrarea O.S. Marginea,  unde, în urma inventarierii s-a stabilit că        în autoutilitara Mercedes Benz se afla o cantitate totală de 17,21 mc lemn rotund esență rășinoase iar în remorca Rema se afla o cantitate totală de 29,78 mc lemn rotund esență rășinoase.

Întrucât existau suspiciuni cu privire la proveniența materialului lemnos și la posibilitatea efectuării unui transport în mod repetat în baza aceluiași aviz de însoțire și totodată constatându-se că materialul lemnos nu corespunde din punct de vedere al volumului și al speciei cu cele înscrise în avizele de însoțire, au fost continuate cercetările, fiind ridicate mai multe înregistrări video de la diferite locații de pe traseul parcurs de auto în cauză.

Astfel, s-a constatat faptul că în dimineața zilei de 29.03.2022, același ansamblul auto a efectuat un transport de materiale lemnoase, în baza avizelor mai sus menționate la SC MAR-MOB SRL din comuna Marginea, județul Suceava, fără ca marfa să fie recepționată conform normelor SUMAL, astfel transportul nefiind operat în aplicație ca fiind finalizat.

Ulterior efectuării acestui transport, ansamblu auto a fost surprins pe camerele de supraveghere video, în timp ce se deplasa către Cantonul Silvic, fără a fi încărcat cu materiale lemnoase, iar la orele 08:04, acesta iese din zona fondului forestier, însă de această data fiind încărcat cu lemn.

S-a stabilit faptul că al doilea transport de material lemnos a fost efectuat în mod ilegal, respectiv cantitatea de material lemnos transportată, nu avea proveniență legală conform normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase.

Întreaga cantitatea de material lemnos rezultată în urma inventarierii, respectiv de 46,99 mc lemn rotund esență rășinoase brad și molid, în valoare totală de 26.400 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Totodată, ansamblul auto format din autoutilitara Mercedes Benz Actros și remorca tractată marca Rema, folosit la săvârșirea infracțiunii a fost indisponibilizat în vederea confiscării. Șoferul a fost sancționat contravențional și s-a întocmit dosar penale pentru transport ilegal de material lemnos.

Valoarea ansamblului auto reținut în vederea confiscării a fost estimată la suma de 50.000 euro.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *