Mopan Suceava
ActualitateSocial

Un tată care nu vrea să-și lase fata să se mărite cu alesul inimii, apelează la IPS Calinic. Ce răspuns i-a dat înaltul ierarh?

La celebra de acum și mult accesata rubrică RĂSPUNSUL IERARHULUI, a Arhiepiescopiei Sucevei și Rădăuților, te poți edifice asupra multor aspecte legate de creștinism, ortodoxie, practice bisericești, cutume populare, tematici sociale diverse. Poți afla câte în lună și în stele despre ce fac parohii locurilor, preotesele acestora, paraclisierii, groparii, clopotarii, ce se cere, ce se dă, ce nu se cere dar se inventează, frământări sufletești care-și caută răspuns dar și multe, multe aspect năstrușnice cel puțin.

Unul dintre răspunsurile date de IPS Calinic azi, vine să lămurească un tata supărat pe preotul din localitate, care urmează să oficieze taina cununiei pentru tinerii aflați la început de drum împreună, paroh reclamat că nu ține cont de faptul că tatăl miresei nu vrea în ruptul capului să-și mărite fata cu alesul inimii.

Redăm în cele ce urmează interpelarea tatălui supărat și, desigur, răspunsul IPS Calinic:

„Preacucernice părinte, poate un preot să cunune doi tineri atunci când unul dintre părinții tinerilor nu este de acord și se opune categoric?

Este cazul părintelui paroh ……, Biserica …….. din ……

El urmează să oficieze cununia fetei mele cu băiatul familiei …… (…..), cununie cu care eu nu sunt de acord. Părintele nu-mi răspunde la mesaje, telefoane, după ce inițial mi-am exprimat intenția (nu hotărârea) de a nu fi de acord cu această cununie. Atât părintele, cât și părinții băiatului au abordat tactica tăcerii și a faptului împlinit.

Pe lângă obligațiile pe care le are preotul de a se asigura că tinerii sunt ortodocși și nu sunt rude, de asemenea are datoria de a se asigura ca și părinții să fie de acord. Pentru că nunțile făcute fără voia părinților nu aduc bucurie copiilor și sunt canonisite de Sfântul Vasile cel Mare în Canoanele 38, 40 și 42, ca și desfrânarea, cu trei ani oprire de la Sfânta Împărtășanie până la împăcarea părinților lor.

Și părintele Cleopa spune că nunțile făcute fără voia părinților nu sunt de la Dumnezeu. Și Sfântul Nicodim Aghioritul și Sfântul Ioan Gură de Aur și alți sfinți mari ai Bisericii vorbesc într-un glas în acest sens.

Și părinții băiatului s-au căsătorit la rândul lor fără voia părinților și probabil merg pe aceeași schemă și cu băiatul lor, în ideea că se vor împăca părinții ulterior.

Nu mi s-a permis să aflu nici numele nașilor tinerilor. Probabil că părintele nu vrea să se strice cu familiile din parohia sa.

Nădăjduiesc ca după această informare preotul să nu mai privească unilateral lucrurile.

Mulțumesc.”

T.

 Răspunsul ierarhului:

Doamne, ajută!

Preotul, pentru a putea săvârși Taina Sfintei Cununii, are nevoie doar de Certificatul de Căsătorie. Încolo, neînțelegerile din familie rămân pe seama părinților duhovnici.

Sfatul meu este să le dați binecuvântarea cuvenită, fiindcă dacă tinerii se iubesc, încercările dumneavoastră de a-i despărți vor fi fără sorți de izbândă. Vă spun ca unul care m-am întâlnit cu nenumărate astfel de cazuri.

Pace și multă liniște sufletească!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *