Mopan Suceava
Actualitate

Un transport de bușteni blocat o noapte întreagă de un activist de mediu. Patru polițiști l-au păzit, inspectorii ISCTR l-au cântărit, confirmând că este în regulă. Cine plătește cheltuielile?

Știm cu toții că în ultima perioadă au fost făcute publice tot mai multe luări de atitudine ale unor activiști locali care luptă pentru păstrarea pădurilor din județul Suceava. Activitate meritorie și exemplu demn de urmat.

Au fost exemple de activiști de acest fel agresați chiar de lucrători silvici, cum este cazul neobositului Tiberiu Boșutar de la Moldovița.

Au fost cazuri, mai nou semnalate de către Daniel Bodnar, activist de mediu împotriva tăierilor ilegale de arbori, care a preluat responsabilitatea  supravegherii transporturilor pe șosele a transportului lemnului către cele două firme cu capital austriac de la Dornești. Și unul și celălalt, au avut succes și acest lucru i-a încurajat să persevereze în vigilență.

Se întâmplă însă ca acțiunile de activism cu caracter oarecum haiducesc ale acestor oameni presupunem bine intenționați, să mai dea și rateuri.

Oamenii onești care au fost blocați în activitatea lor curentă pe baza unui apel la 112 transmis de luptători pentru o astfel de cauză dreaptă, nu acceptă entuziasmul activiștilor care le pun în pericol locurile de muncă.

Prezentăm un exemplu concret, așa cum a fost el raportat de IPJ Suceava:

La 03.08.2020, ora 23.10, polițiștii Poliției municipiului  Rădăuți au fost sesizați prin apel 112 de către Bodnar Daniel (activist împotriva tăierilor ilegale de arbori), despre faptul că autovehiculul cu numărul de înmatriculare SV98VBV  transporta material lemnos fiind supraîncărcat. Echipajul de poliție a interceptat autovehiculul în parcarea privată (deschisă circulației publice) a societăților EGGER și HS Timber Productions și au solicitat telefonic prezenta unui echipaj mobil al ISCTR pentru cântărirea autovehiculului în cauză. Lucrătorii ISCTR au refuzat să se deplaseze în parcarea respectivă la ora solicitării, spunând  că sunt in timpul liber, urmând ca procedura cântăririi să fie efectuată în data de 04.08.2020, după ora 08.00.

Până la clarificarea sub toate aspectele a sesizării primite, paza camionului a fost efectuată cu echipaje de politie. Evenimentul a fost mediatizat pe pagina de facebook „live” de către apelantul la 112 de pe contul „Bodnar Daniel”.”

Azi dimineață, inspectorii ISCTR au ajuns la Dornești, au preluat camionul cu lemne, l-au direcționat la Dărmănești unde au cântarul și au constatat că greutatea transportului corespunde legal, fiind chiar cu 20 de kilograme mai mică decât tara (tonajul) permis.

Azi pe la amiază, camionul condus de Gheorghe C., un om de 61 de ani, trecut în viață prin multe experiențe, niciuna ca aceasta, a ajuns în cele din urmă din nou la poarta fabricii, pentru a face livrarea contractată.

Lucrurile însă nu se vor opri aici, dau asigurări firmele care au avut de pierdut din cauza super-vigilenței activistului de mediu  Daniel Bodnar. Toate cheltuielile pentru care se va solicita decontare, de către firmele implicate, orele suplimentare precum și stresul șoferului care a stat practic încarcerat în cabină, păzit cu rândul, o noapte întreagă de patru polițiști chemați prin 112 de activistul Bodnar Daniel, dar și orele suplimentare ale acestor polițiști  vor trebui plătite de cineva. Cel indicat este chiar autorul apelului la 112,  Spun chiar cei implicați.

Fotografiile cu transportul susoect au fost preluate de pe pagina de facebook a lui Daniel Bodnar.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *