Un urs a dat iama prin gospodăriile putnenilor. A înhățat un vițel de la ferma unui localnic și l-a speriat de moarte pe gospodar. Este primul atac de acest fel în Putna, după zeci de ani

Zilele trecute s-a produs primul atac al ursului la o gospodărie din comuna Putna, după foarte mulți ani. De altfel, nimeni în viață din această localitate nu-și mai aduce aminte să se fi întâmplat așa ceva, în ultimii zeci de ani, să coboare adică un urs în sat și să atace animalele oamenilor chiar în gospodăriile lor. Reprezentanții ITRSV au făcut o notă de constatare care se va alătura altor zeci de astfel de documente care îngreunează rafturile celor în măsură să intervină pentru a rezolva problema urșilor din pădurile țării dar care nu au întreprins deocamdată nimic concret.

Evenimentul s-a petrecut în dimineața zilei de 23 iunie, la o mică fermă de animale aparținând unui gospodar din Putna. Un urs adult, apreciat de proprietarul I. H. ca având câteva sute de kilograme a intrat în grajdurile sale și a înhățat un vițel de 30 – 40 de kilograme, de patru săptămâni. Potrivit celor declarate de om, el a auzit mai multe zgomote  la grajdurile sale iar când a ajuns acolo să vadă ce se petrece, a văzut ditamai ursul care, cu vițelul în gură, s-a ridicat în două picioare, arătându-și astfel mărimea, după care s-a dus în pădure, să-și savureze prada. Mai în glumă, mai în serios, proprietarul a spus că a avut noroc pentru că dihania avea gura ocupată cu vițelul pe care tocmai îl înhățase, fiindcă altfel cine știe ce ar mai fi pățit.

Specialiștii din cadrul Direcției Silvice Suceava au estimat că animalul care a dat iama la ferma putneanului  are cel puțin 200 de kilograme, fiind deci un urs adult, de 5-6 ani.

Dar aceasta nu este singura situație în care oamenii dau nas în nas cu urșii în această zonă a Obcinei Mari, unde prezența lor nu a mai fost remarcată de decenii.

La începutul lunii iunie, un urs a fost filmat în timp de noapte umblând nestingherit pe ulițele zonei Remezău  din comuna Vicovu de Jos. Se pare că acesta și-ar fi găsit un refugiu în zona gropii de gunoi a satului, din cătunul Crușini, unde vegetația îi permite să se ascundă chiar între casele oamenilor. Acesta ar fi unul dintre trei frați eliberați din captivitate de un individ din Rădăuți căruia, în   urma scandalului cu ursul Arthur, i-a fost teamă să-i mai țină în menajeria proprie.

Dar, dacă acești trei ursuleți de doi ani, și nu mai grei de 80 – 100 de kilograme, au proveniență oarecum stabilită, cel din Putna, care a dat atacul la animalele sus-amintitului localnic, este un animal adult și cu adevărat periculos, inclusiv pentru oameni.

Să mai adăugăm că acum puține zile, o tânără din Vicovu de Jos care a ieșit în natură,  în frumoasa poiană denumită ”Slatina Voitinelului”, a fost cât pe ce să dea nas în nas cu un alt urs. A reușit să-l vadă din timp și a fost prevăzătoare dar și inspirată, fiindcă dânsa ne-a oferit, publicând pe o rețea de socializare imaginea animalului, fotografiat de la distanță, cu care ilustrăm și noi acest articol. Precum se vede, acesta nu este nicidecum un ursuleț, ci un veritabil Moș Martin, cu care nimeni nu și-ar dori să intre în contact pe cărările din acești codri, tocmai acum, când este vremea fragilor, a hribilor și a altor produse ale  pădurii râvnite în egală măsură de oameni dar și de sălbăticiuni.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.