Mopan Suceava
Actualitate

UNDE MERGEM CU GUNOIUL?

Comisia de recepție finală la Depozitul ecologic de la Vorniceni – Moara a constatat niște deficiențe (vicii ascunse), la conducte aflate la 6 metri adâncime, în apropierea stației de tratare a levigatului, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc. El a arătat că tasarea rapidă a terenului în respectivul perimetru a constituit primul indicator de semnalare a acestui eveniment nefericit care a amânat  punerea în funcțiune a depozitului. Se pare că apele pluviale ce s-au scurs dinspre viitorul depozit, ar fi afectat conductele de la stația de levigat. Vicepreședintele Viorel Seredenciuc a arătat că s-au efectuat remedierile, urmând a se întruni din nou comisia de specialitate, pentru întocmirea procesului verbal de recepție.

Separat, s-a mai depus încă o contestație  din partea unui ofertant la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care a fost admisă în parte.

Procedura de punere în funcțiune a depozitului ecologic de la Vorniceni – Moara precum și cea de desemnare a operatorului pentru această investiție, urmează cursul legal. Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, a explicat că în acest an va fi desemnat câștigătorul licitației de operare la Depozitul de la Moara dar nu se știe când, pentru că vor trebui luați în calcul mai mulți factori care țin de condițiile de eligibilitate și care vizează evaluarea tehnică, evaluarea financiară și doar în baza acestora se va semna un proces verbal de adjudecare a licitației pentru punerea în funcțiune a depozitului de gunoi de la Moara.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, nu a putut oferi un termen de punere în funcțiune a Depozitului Ecologic de la Moara – Vorniceni, el precizând doar că  licitația de acum un an va desemna câștigătorul după ce vor fi analizate toate evaluările, care anul trecut nu făceau parte din dosar. Pentru Suceava, județ, Suceava municipiu reședință de județ, 114 de comune, orașe și municipii, au o problemă comună. Unde își transportă gunoiul cetățenii – sute de tone zilnic. Locațiile de la Vorniceni Moara și de pe Mestecăniș nu sunt bune. Într-un loc chiar instanța a stabilit că depozitul este prea aproape de locuințe. În celălalt loc s-a măsurat și pare-se că s-a stabilit că și dincoace distanța nu este chiar cea legiferată european.

Locuințele produc în continuare deșeuri, indiferent de distanța față de depozitul ecologic, acestea trebuie unde depozitate ori în cel mai bun caz, anihilate prin proceduri specifice.  Pentru cele două depozite mari de gunoi, de la Moara și Mestecăniș s-au angajat fonduri europene. Este vorba despre zeci de milioane de euro, care au fost deja cheltuiți. Dacă aceste depozite nu vor funcționa, cine va restitui banii? Prima reacție este desigur cea mai la îndemână politic: Nechifor și Flutur, ori viceversa. O jumătate de veac, sucevenii au trăit cu groapa de gunoi de la Călău, la câteva sute de metri distanță. Cei din avalul râului Suceava se plângeau că apa din râu nu este bună, de vină fiind de mult defuncta IFA. Când luau foc gunoaiele de pe imunda platformă, era veselie mare pentru că se puteau face poze de peste râu, de la o distanță sigură,  ușor de postat, la începutul rețelelor de socializare. Când s-a decis că groapa de la Călău trebuie închisă, administrația suceveană s-a trezit că nu are unde să ducă gunoiul. Partenerii din județul vecin și prieten Botoșani, au întors spatele. S-a găsit înțelegere în județul Neamț, pentru depozitarea provizorie a deșeurilor. S-au cheltuit și se cheltuie în continuare bani pentru depozitarea gunoaielor pe care le producem fiecare dintre noi, zilnic. Unde anume? Pare a fi o întrebare de categoria a doua.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *