Unirea Bucovinei cu România, marcată în Suceava prin depunerea de jerbe de flori la bustul lui Iancu Flondor. Mesajul primului ministru Nicolae Ciucă, de Ziua Bucovinei

Astăzi, 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, când s-au aniversat 103 ani de la Unirea Bucovinei cu România, au fost depuse jerbe de flori la bustul lui Iancu Flondor, personalitatea istorică cu cea mai mare implicare în făurirea actului Unirii de la 28 noiembrie 1918 a vechii provincii românești, cu patria mamă.

Au adus prinosul recunoștinței față de marele înaintași și de toți cei care și-au adus aportul la transpunerea în viață a acestui mare act patriotic, conducerea Consiliului județean Suceava, prin președintele Gheorghe Flutur, vicepreședintele Niculai Barbă și administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc. Ca reprezentant al Parlamentului României, delegația Consiliului Județean a fost însoțită de deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan. Din partea Guvernului României, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a fost de asemenea prezent, el transmițând și mesajul primului ministru al României, Nicolae Ciucă. De asemenea, a omagiat sărbătoarea Unirii Bucovinei cu România prin depunerea unei jerbe de flori primarul municipiului Suceava, Ion Lungu precum și prefectul județului Alexandru Moldovan. O delegație din partea Partidului Mișcarea Populară, condusă de președintele organizației județene PMP, Marian Andronache, a depus de asemenea o jerbă de flori la bustul făuritorului Uniriir bucovinei cu țara mamă. USR a fost de asemenea prezent la festivitate cu depunerea unei jerbe de flori de către viceprimarul municipiului Suceava Teodora Munteanu, din delegație, făcând parte și fostul prefect Iulian Cimpoeșu.

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, ministrul Daniel Cadariu, primarul Ion Lungu, deputatul PNL Ioan Balan, prefectul Alexandru Moldovan au rostit mesaje prin care au marcat importanța istorică a evenimentului de la 28 noiembrie 1918 și asumându-și responsabilitatea de a duce la îndeplinire idealurile celor care au făcut posibli actul politic essential de acum 103 ani. Mesaje de același fel au rostit și Marian Andronache, consilier județean, președintele PMP Suceava precum și Anca Sidor-Gâtlan, secretar general al organizației județene PMP și consilier local. Luările de cuvânt ale celor prezenți pot fi vizionate și pe pagina de facebook a cotidianului online Suceava smartpress.

Prezentăm în cele ce urmează mesaju primului ministru al României, Nicolae Ciucă, transmis cu prilejul împlinirii a 103 ani de la Unirea Bucovinei cu România:  

 “Marcăm astăzi 103 ani de la realipirea ținutului Bucovinei la România-Mamă, un act istoric care a precedat, în 1918, cu doar câteva zile, un alt moment de suflet pentru neamul românesc și cel mai important al istoriei noastre, Marea Unire.

După aproape un secol și jumătate de ocupație străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a teritoriului românesc. Indiferent de contextul politic, au continuat să simtă și să gândească românește pe întreg ținutul bucovinean.

Smulși fără voia lor din trupul Moldovei de puterile străine ale acelor vremuri, bucovinenii au continuat să creadă în destinul lor, de a reveni între vechile hotare, chiar dacă istoria i-a ținut departe de frații lor români. Perseverența oamenilor de cultură și a celor politici din acea perioadă, susținuți și de voința populară, reprezintă un exemplu din care consider că avem de învățat și astăzi, despre rădăcinile care ne unesc pe noi toți și care ne dau puterea de a depăși orice obstacol, oricât de insurmontabil poate să pară pentru unii.

Frumusețea aparte a Bucovinei, tradițiile încă vii, valorile culturale și toată încărcătura istorică a acestor locuri ne încântă sufletul, fac parte din identitatea noastră ca români și ne reprezintă în fața întregii lumi. Avem o datorie sfântă să păstrăm intacte toate aceste valori, din respect față de strămoși și pentru a duce mai departe povestea acestui leagăn al Moldovei istorice.

De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate. Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm cele mai bune măsuri pentru a trece cu bine de această perioadă. Împreună putem reuși!”

Nicolae Ionel Ciucă, Prim-ministru al României

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *