Unirea Bucovinei cu Țara, sărbătorită la Vicovu de Sus
Ziua de 28 Noiembrie, când se marchează Unirea Bucovinei cu Eomânia a fost sărbătorită în orașul Vicovu de Sus cu o manifestare care a cuprins luări de cuvânt ale primarului Vasile Iliuț, ale oapeților și ale istoricilor care au rememorat evenimentele din urmă cu 106 ani, o ceremonie religioasă dar și un frumos spectacol folcloric oferit de tinerele talente din unitățile de învățământ ale orașului, Primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț a arătat că ”a fost o zi de recunoştinţă și mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru marele dar al unităţii şi libertăţii naţionale, dobândit de poporul român prin credinţă puternică şi luptă jertfelnică de-a lungul a multor secole de suferinţă.
Dragoș Olaru, istoric și activit din Bucovina de Nord, de la Cernăuți, a rememorat atmosfera politică a anului 1918 când liderii bucovineni pregăteau Unirea cu Țara:
”La Cernăuți, politicienii români calculau pașii până la Unirea cu România. Era spre sfârșitul războiului, înaintașii români bucovineni cât și din celelalte teritorii ocupate de Imperiu și-au dat seama că aveam cea mai mare șansă pentru ca teritoriile românești să fie unite cu patria mamă. De la Cernăuți se concentrează mai multe forțe. Aș vrea să vă amintesc de Sextil Pușcariu care se afla pe frontul din Italia și a venit la Cernăuți în luna lui iunie 1918, iar în toamnă, cu prietenii lui cei mai apropiați, cu Isidor Bodea, cu Vasile Bodnărescu, cu Maximiliam Hackman, cu Ion Nistor, care era în țară, în România, au început să facă adunări clandestine, în primul rând în casa lui Isidor Bodea, care se afla chiar la spitalul de copiii, el venise la Cernăuți din Arad. Și acolo, în aceste ședințe clandestine, ei puneau la cale unirea Bucovinei cu patria-mamă”.
La eveniment au fost prezenți oaspeți de seamă: inspectorul școlar general Grigore Bocanci, inspector Daniela Ceredeev, inspector Gabriela Hisem, președintele PNL Suceava Gheorghe Flutur, deputații Ioan Bălan și Bogdan Gheorghiu.