Unirea Principatelor, mogulul presei și vocea patriotului naționale
Cineva și-a manifestat nemulțumirea, într-un comentariu la o știre referitoare la faptul că Televiziunea Intermedia Suceava găzduiește în cadrul emisiunii ”Povestea Vorbei”, moderată de subsemnatul, Neculai Roșca, de la publicația online Suceava smartpress, o discuție cu doctorul în istorie Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei ”I.G.Sbiera” despre Unirea Principatelor ca pas decisiv spre Marea Unire, că autoritățile sucevene au ignorat evenimentul.
În acest context, vina lipsei de reacție din partea presei la un asemenea gest de ignorare din partea autorităților a sărbătorii Unirii Principatelor mi-a fost pusă în cârcă direct, de o manieră covârșitoare.
Iată în ce fel:
” Nu am văzut în presa locală de azi nici un articol și în care să se arate de ce ieri autoritățile locale și județene au ignorat total sărbătoarea Micii Uniri și au plecat în corpore la Iași să sărute inelul Președinelui iar Suceava a rămas ca un oraș fără stăpâni – oare ziariștii suceveni care se cred echidistanți doar în visele lor au frică de a critica autoritățile locale și județene? Aștept o opinie de a dvs la întrebarea mea pe și care sper să nu o ignorați – doar sunteți mogulul presei sucevene de 30 de ani și le știți pe toate!”.
Cei care mă cunosc, știu cât de mare mogul sunt și am fost și de câte ori mă laud s-au m-am lăudat că le-aș ști pe toate.
Am răspuns, în gândul meu, ponderat:
”Mulțumesc pentru postamentul pe care mi l-ați ridicat, dar nu îl merit. Nu răspund în general la provocări politice, din orice parte ar veni. De aceea am preferat să vorbim în această emisiune cu un istoric, nu cu un politician, sau cu un patriot atașat unei cauze, oricare ar fi aceea. Nu au fost acțiuni ale oficialităților la Suceava, așa cum nu au fost nici în anii trecuți pe 24 ianuarie, pentru simplul motiv că Unirea Principatelor s-a hotărât la Iași și București, nu pe meleagurile noastre. Pe vremea aceea Suceava se afla în Imperiul Austro-Ungar”.
A venit repede replica, de-acum intransigentă, din partea preopinentului:
”Răspuns frumos de activist de partid cu limbaj de lemn și care-și apăra poziția – toți știm că Suceava era sub ocupație austro – ungară la Mica Unire dar marea majoritate a localităților țării au sărbătorit-o. Exemplu Oradea cu ansamblul Ciprian Porumbescu deoarece este o sărbătoare a tuturor românilor nu numai a celor care formau Principatele Unite – faptul că nu s-a scris în presa locală nimic de Mica Unire de la Suceava care a fost frumos sărbătorită dar a lipsit cu desăvârșire este că ziariștii nu vor să-l supere pe dl. Flutur și dl. Lungu că altfel pot avea multe interdicții la evenimente generoase organizate de aceștia și nimeni nu-și riscă meseria pentru un articol cu Mica Unire. Deci ăsta este adevărul și nu că Suceava era la Mica Unire sub ocupația austro -ungară!”
Nițel supărat pe sintagma aceea cu limbajul de lemn pe care l-aș fi utilizat, am replicat:
”Îmi pare foarte rău că dumneavoastră ați înțeles doar pe jumătate ceea ce am vrut să spun. Pentru asta îmi cer scuze, precum și pentru ”limbajul de lemn” pe care l-am folosit în comentariul la comentariul dumneavoastră. Vorbim totuși despre unire, nu despre dezbinare. Vorbim despre amintiri dintr-o istorie pe care am risca să o pierdem în festivisme de genul celor de la Iași, pe care le-ați dori și la Suceava. Vorbim despre Hora Unirii? Care? Cea de la Craiova? Vorbim despre ce trăim acum, raportat la idealurile de acum 161 de ani? Amestecul de politică în viața de zi cu zi, chiar și în evenimentele care marchează aniversări ori comemorări istorice, sunt intervenții ori sunt așteptări, ori chestiuni deranjante, funcție de simțământul fiecăruia. Am remarcat apetența dumneavoastră pentru afirmații sentențioase și o respect. Până la urmă, înțelepciunea unei nații se poate comprima în câteva fraze cu caracter de proorocire, avertisment, amenințare, blestem, bună sfătuire, istețime. În opinia mea, ați deteriorat un subiect complex (urmăriți vă rog cele două emisiuni ”Povestea Vorbei” dedicate Unirii Principatelor prezentate de Televiziunea Intermedia Suceava, unde am ca interlocutor pe doctorul în istorie Gabriel Cărăbuș), meditați asupra celor spuse de acest om onest și nu mai introduceți politica militantă acolo unde nu este cazul. Cu respect. Mi-ar face o plăcere deosebită să vă cunosc personal”
După ce am realizat cine este interlocutorul de pe rețeaua de socializare, i-am amintit acest lucru iar el a revenit, servindu-mi un răspuns cu majuscule pe care, de dragul respectării acurateței mesajului, îl redau ca atare:
” DACĂ MI-AȚI FI CUNOSCUT ACTIVITATEA PROFESIONALĂ AVEAȚI DREPTUL SĂ VORBIȚI – ORICUM PE CRIMĂ ORGANIZATĂ AM MULT MAI MULTE RECHIZITORII DE TRIMITERE ÎN JUDECATĂ DECÂT ARTICOLE BUNE SCRISE DE DVS – DACĂ NU AR FI ACCIDENTELE AUTO ȘI ACTELE ANTISOCIALE AMBELE ZIARE LOCALE ȘI-AR SUSPENDA ACTIVITATEA CĂ DOAR ASTA POȚI CITI ÎN ELE – ANCHETE SOCIALE,ECONOMICE,POLITICE,SPORTIVE – VAX ALBINA – O SEARĂ BUNĂ DL MOGUL AL PRESEI SUCEVENE – ORICUM NE PUTEM VEDEA LA UN CEAI ,BERE SĂ SOCIALIZĂM DEȘI MULȚI NU AR FACE LUCRU ACESTA – MULȚI PE CARE-I ȘTIU EU! ȘI EU CRED CĂ ACUM MI-AM AMINTIT DE DVS – NU ERAȚI CEL CARE ÎN PERIOADA DE AȘA ZISĂ GLORIE A DNA PUBLICAȚI COMUNICATELE DE PRESĂ ALE ACESTEI INSTITUȚII ȘI CARE ULTERIOR AU FOST MARI ACHITĂRI ÎN INSTANȚE DAR AU NENOROCIT CARIERE DE POLIȚIȘTI CINSTITI ȘI ONEȘTI?FELICITĂRI!”
Dar să vin și cu un cuvânt de final, pentru că o altă persoană văzând în spațiul online zbaterea polemică privind unirea purtată cu hangerele scoase de la brăcinare dintre subsemnatul și de-acum deconspiratul patriot, a pus dânsul întrebarea simplă, nedumerit fiind:
”Și totuși, nu trebuie să o omagiem?
Am răspuns și, cu permisiunea domniei sale, republic cele scrise îi în acest articol în care, este vorba despre Unire. Nu-i așa?
”Dacă vă referiți la prima problemă ridicată în această suită neplăcută de replici, aș spune că tocmai aceste emisiuni realizate în studioul Televiziunii Intermedia Suceava constituie un omagiu.
Cu măsură, fiindcă am încercat să rememorăm timpuri pe care nu le-am trăit dar pe care oameni care s-au aplecat asupra studiului acelei perioade, istorici cu vocație și bună pregătire, sunt, cred eu, mai în măsură să ne transpună în acele vremuri.
Pe de altă parte, în toate instituțiile culturale din Suceava, în toate instituțiile de învățământ din oraș și din județ Unirea a fost omagiată și aduc aici ca argument evenimentele culturale de la Universitate și de la Biblioteca Bucovinei care l-au avut ca oaspete pe marele cărturar, scriitor, academician Nicolae Dabija din Basarabia, acțiuni independente ale altor entități civice, emisiuni radio și TV, articole în presa online, nu cred că nu a fost omagiată cum se cuvine această zi atât de importantă pentru istoria României.
Faptul că în ziarele printate nu s-a scris despre absența manifestărilor organizate de Consiliul Județean ori de Primărie, pentru asta există o explicație la îndemână: prima ediție tipărită a ziarelor locale importante va apărea mâine dimineață, luni, 26 ianuarie 2020.
Apoi la Iași a venit vineri președintele României și primul ministru. S-a vorbit acolo despre autostrada unirii, despre autostrada nordului, despre dezvoltarea acestei părți a țării, neglijată sistematic de cei care ne conduc destinele, de la București.
Ce ar fi fost de preferat? Flutur, Lungu, Seredenciuc, Niță, Stan, Cobuz, Nechifor, Andronache, Băișanu, Rădulescu, Cadariu, Longher, Bejinariu, Havrici etc. să joace hora unirii în fața palatului administrativ din Suceava ori să meargă la Iași pentru a-i trage de mânecă pe cei care conduc destinele țării spre a le smulge promisiuni că unirea economică a tuturor provinciilor românești va deveni realitate în timpul vieții noastre? Mulțumesc”.
Corect. Toț so dus în Iaș sâ gioci batuata pi cânticili di uniuni națâonalî cântati cu avânt patriotic di Margareta Clipa șâ Laura Lavric, două manelisti di pi aici cu bani, averi, bauturî, barbați bețivi ți alti celi.
Câ gazătili tac chitic cân îi vorba di conduciri locală. Pâi di undi taesc gazătili?