UNORA NU LE PLACE CĂ TRENUL DE PUTNA A REVENIT

 

Un cititor al publicației noastre de pe rețeaua de socializare, locuitor al Putnei, și-a exprimat un punct de vedere nu neapărat în ton cu opinia generală favorabilă privind redeschiderea circulației feroviare de călători de la Dornești la Putna. Cităm opinia sa și ne exprimăm la rândul nostru, un punct de vedere:

”… Sunt zile în care se vorbește de miracolul trenului, pamblica tricoloră, port național,  lipsea un braț de trifoi… nedumerirea mea….. ce rezolvă trenul? Care problema? Nu e nici o palmă de linie nouă, nici măcar un regim de viteză diferit, nu face concurență la nimic, Tarsinu culege toate persoanele de la poartă și le lasă la punctul cel mai apropiat de destinație … și culmea că nu am auzit să vină cu o sticlă de suc ptr.  șofer măcar…. și vine trenul și avem pamblici, poiezii, sfințiri de parcă o adus bunăstare sau schimbare în comună și nimeni nu o putea face!!!!Deci concurență nu poate face la Tarsin… motorină nu mai poți pune la mașina euro 5/6,ecologic poate locomotivele noi că alea vechi erau la pod la vad și fumul la stadion, transport marfă nu….. deci vreau sa pricep și să mă bucur și eu cu voi, apropo puțini stau aproape de gară ca mine… da nu am găsit motivul bucuriei, este oare? Se schimba în bine comuna? Când sau cu ce? Întreb pentru mine nu pentru un prieten!!!!Și dacă reușește să mă convingă ,nu rămân dator! Să fiu eu Toma ,dar să meargă treaba bine! Doamne ajută!”

Poate că sunt lucruri ce nu pot fi justificate doar prin calcule contabile. S-a vorbit încă odată despre această parte a țării, poate pe nedrept categorisită ”unde se agață harta în cui”, pe toate canalele media naționale iar evenimentul a fost distribuit mai peste tot în lume prin publicațiile online și prin rețelele de socializare. Măcar din curiozitate, câțiva dintre receptori, vor veni la Putna și cu trenul. Nu ne place mirosul de motorină arsă, nu ne plac oaspeții, nu ne plac ”poieziile” (atenție la ortografie!), avem Tarsin, avem valoare, ce ne mai place? Unora le plac peisajele, altora jazz-ul, altora tihna și reveria, chiar și poezia, chiar glasul roților de tren, șuierul locomotivei și mirosul motorinei arse. Altora, desigur, poate să le placă strict viteza și culoarea asfaltului. Nimeni nu va fi niciodată mulțumit pe deplin. Să privim lucrurile așa cum sunt și să acceptăm și opinii alternative, nu ne strică. Până la urmă, Marx și Engels ne învățau că  au învățat de la Hegel că din contradicții se iscă progresul iar ”religia este opiul popoarelor”. Nu trebuie să fim neapărat întru totul de acord nici cu Marx, nici cu Engels, nici cu Hegel, nici cu monahii de la Mănăstirea Putna care au însuflețit pe lucrătorii de la CFR, convingându-i că redeschiderea căii ferate Dornești – Putna înseamnă o chestiune de prestigiu dar poate, cine știe, chiar și o afacere pentru viitorul căilor ferate din zonă. Apropo – la Moldovița nu deranjează pe nimeni dintre localnici mult mai zgomotoasa și neplăcut mirositoare ”Mocăniță”. Dimpotrivă, se mândresc cu ea.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *