Urbanizarea orașului Liteni: Apă curentă pentru 95% din locuințele litenenilor, deziderat rezonabil asumat de primarul Tomiță Onisii

 

Primarul orașului Liteni,  Tomiță Onisii,  cel pe care l-am avut invitat în această toamnă ca bun partener de discuții și pe alte teme, atașat trup și suflet de destinul comunității pe care o administrează, nu este un fan al SC ACET SA, operatorul regional de apă și canalizare care a venit să ia de-a gata mai tot ce Liteniul a construit, pe parcursul mai multor ani, pentru ca una  dintre cele mai importante facilități necesare civilizației – apa curentă, să devină realitate.  

Sincer și direct, cum îi este felul primarul Tomiță Onisii, recunoaște că are o strângere de inimă trebuind să facă predarea rețelelor de aducțiune a apei realizate cu bani mulți pe parcursul anilor către ACET dar, pentru că decidenții din capitala Uniunii Europene au decis că, dacă Liteniul nu va preda sistemul de alimentare cu apă și gestionarea acestuia, fără plată, către ACET, operatorul regional desemnat pentru apă și canal pe județul Suceava, România întreagă ar putea intra în procedură de ”infrigement”.

Primarul Tomiță Onisii nu prea crede că chestiunea alimentării cu apă a orașului Liteni ar putea duce la excluderea României din UE, dar, prevăzător, a decis că nu este în interesul comunității care l-a ales de atâtea ori să îi reprezinte interesele, să se pună de-a curmezișul. Ba chiar, spune el, a apreciat  că directorul ACET-ului este chiar un interlocutor rezonabil.

Pentru a nu influența sensul cuvintelor transmise de primarul  orașului Liteni, Tomiță Onisii, îl lăsăm, ca de obicei, pe domnia sa să ne vorbească despre un alt capitol important din marele proiect al urbanizării Liteniului: rețeaua de apă și canalizare:

 

”Sistemul de apă și canalizare din orașul Liteni. Se tot vorbește de infrigementul acesta. Vor fi bani de plătit de către comunitățile urbane fiindcă statul român odată cu aderarea la Uniunea Europeană și-a asumat niște lucruri că le va face și dacă nu, va plăti penalități. Am ajuns în pragul de raportare a finalizării  unor angajamente care au scadența în 2019. Eu mă bucur că în toamna asta, dacă nu vor mai trebui de realizat mici retușuri în primăvară dar eu sper din suflet ca în toamna aceasta să terminăm acest proiect. Care 99% este executat. Mai sunt câteva lucruri de detaliu care trebuie făcute și care vor da ”ștaiful”. Și, în acest fel, 95% din populația orașului Liteni, cu toate satele, va beneficia de apă curentă”, a explicat contextul, primarul Onisii.

Iar de aici încolo, domnia sa vorbește liber, convingător și dintr-o bucată, ca de obicei:

 

 

Venim din urmă cu un alt proiect pentru extinderea rețelei de canalizare. Avem în spate realizate alte două proiecte. Unul privind extinderea stației de epurare, pentru creșterea capacității de procesare a apei uzate și acum, printr-un al treilea program de finanțare, vrem să ne extindem cu rețeaua de canalizare și, ușor – ușor, sperăm ca acolo unde este instalată rețeaua de apă să venim și cu rețeaua de canalizare. Este un lucru deosebit de important.

 

Apel către litenenii care au țeava de apă adusă la poartă: să facă documentația pentru racord, la preț redus oferit de Primărie,  fiindcă este păcat să se  strice mai apoi asfaltul proaspăt turnat

 

Rog, prin intermediul dumneavoastră, ca acele familii care au adusă la poartă rețeaua de apă să vină repede și să depună cereri de racordare, ca să putem să ne apucăm de drumuri. Este păcat să construim trotuare pe lângă sau chiar pe drumurile care, precum știm se modernizează. Ar fi păcat să scoatem pavele, să stricăm lucrările noi de pe străzile din oraș pentru că  unul sau altul nu s-a racordat la rețelele de apă și canalizare. Rugăm cetățenii să facă racordul măcar până la limita de proprietate. Ulterior se vor dezvolta cum vor vrea. Dar ca să evităm deteriorare unui lucru deja făcut, trebuie ca beneficiarii să facă acest efort de realizare a racordurilor, pentru că altfel, mai târziu, va trebui part asfaltul sau betonul ori stricate pavelele din fața locuințelor iar strada, chiar dacă va fi reparată, nu va mai arăta la fel.

Orașul Liteni este inclus în AJAC – Asociația Regională pentru Apă și Canalizare, care are un operator regional – ACET Suceava. În perspectivă, toate localitățile incluse în această structură AJAC, vor fi preluate din punct de vedere al gestionării sistemelor de apă și canalizare de către ACET.

Fiecare localitate are particularitățile proprii. Noi, pentru a ușura acest transfer, i-am susținut pre oameni cu proiecte tehnice, tarife pentru avize și pentru alte documentații  la o sumă mai mică, care să fie suportabilă pentru viitorii beneficiari, inclusiv cu plata în rate , această gestiune a documentației fiind preluată de către Primărie. Noi vrem să încurajăm, să ajutăm și să îi sprijinim pe locuitorii orașului Liteni. Fiindcă dacă va veni ACET-ul ca operator regional, costurile vor fi mult mai mari. La fel și timpul de realizare a acestei documentații.

Cheltuiala pentru fiecare beneficiar în parte nu este foarte mare. O documentație tehnică este la același preț pentru fiecare solicitant – 80 de lei fără TVA cu tot cu proiectul aferent, cheltuiala este de aproximativ 600 de lei pentru fiecare locuință în parte. Desigur, aceste cereri cu documentațiile aferente le vom preda către ACET.

Am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru ca noi să-i sprijinim pe cetățenii orașului Liteni, pentru ca cheltuielile pe care ei trebuie să și le asume pentru racordarea la rețeaua publică de alimentare cu apă să fie cât mai mici și să facem în acest fel, cât mai multe racorduri, înainte de preluarea acestor proceduri de către ACET. Astfel, noi, Primăria Liteni, încercăm să înlesnim transferul noilor abonaţi la rețelele de apă şi canalizare către ACET  cu costuri din partea acestora cât mai mici, în vederea încheierii contractelor de furnizare a acestor servicii.

Pe de altă parte am început, prin proiectul demarat de Primăria orașului  Liteni, să corectăm o serie întreagă de erori în proiectarea sistemului de alimentare cu apă, prin vechiul program guvernamental de alimentare cu apă, de acum aproape două decenii, dovedit ca ineficient și nefuncțional. O parte din reţeaua de alimentare cu apă este prin cădere gravitaţională, iar cealaltă parte prin repompare a apei în reţeaua de distribuţie, deoarece bazinul cu apa este la jumătatea altitudinii localităţii, ceea ce aducea multe neplăceri în funcţionalitatea acestor reţele (presiune mică, costuri mari cu energia electrică, avarii la reţeaua electrică însemna lipsa apei etc.).

Am regândit sistemul. Am construit acele bazine aflate în punctele cele mai înalte ale orașului, acolo pompăm apă iar de acolo aceasta coboară liber, asigurând și o presiune constantă și un serviciu continuu. Acest sistem a fost preluat de ACET dar trebuie să ținem minte că am făcut-o noi, pentru confortul cetățenilor din Liteni reparând multe dintre erorile de proiectare și de execuție care au fost făcute la acea vreme. Avem un asemenea rezervor pe dealul de la Rotunda, care asigură alimentarea cu apă a satului dar și mai departe, pentru o bună parte din Liteni. La Siliștea am construit un bazin de 450 de metri cubi care deservește de asemenea și o bună parte din Liteni. La Roșcani  în breviarul de calcul al proiectului iniţial consumul de apă era estimat la 40 metri cubi pe zi. Acum avem acolo un abator care consumă singur cel puţin 100 de metri cubi pe zi. Am montat încă un bazin suplimentar pentru a avea o rezervă și să putem asigura nevoia de apă în creștere. Astfel, sprijinim și dezvoltarea agenților economici consumatori de apă curentă, satisfacem necesitățile  oamenilor din Liteni și ne gândim că și pe această cale contribuim la transformarea orașului Liteni într-o unitate administrativ-teritorială care, în curând va avea pe merit statutul de localitate urbană, din punct de vedere al utilităților de care oricare cetățean va beneficia, conform standardelor acestor timpuri”.   

Pe parcursul a trei articole, separate în mod deliberat, am adus în atenția locuitorilor orașului Liteni trei componente esențiale care vor transforma repede Liteniul care ba a vrut, ba n-a vrut să fie oraș, într-o comunitate urbană autentică: Infrastructura rutieră, modernizarea unităților de învățământ, rețelele de apă și canalizare. Spor la treabă!   

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *