Urbanizarea orașului Liteni. Grădiniță nouă cu program prelungit, reconstrucție a Școlii gimnaziale Roșcani și reabilitare a Școlii din Bahnă

Primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii, are pe cap o sumedenie de șantiere pe care se lucrează intens în aceste zile frumoase de toamnă, pentru că iarna se apropie iar orice oră cu soare trebuie folosită la maxim.

Este vorba despre șantierele de pe drumurile din oraș, despre cele de extindere a rețelelor de apă și canalizare dar, nu în ultimul rând, cele care se află în derulare la școlile din Liteni.

Este vorba despre un deziderat mai vechi, acum pus în practică, de construire a unei Grădinițe cu program prelungit în oraș, despre reconstrucția Școlii Gimnaziale din satul Roșcani precum și de reabilitarea și modernizarea școlii din  zona Bahnă. Toate aceste investiții mult așteptate vor fi puse la dispoziția copiilor, școlari și preșcolari și a dascălilor liteneni, parte chiar din acest an, spre bucuria tuturor.

În acest articol  abordăm împreună cu primarul Tomiță Onisii, acest subiect, al investițiilor care se fac de către administrația locală în modernizarea infrastructurii de învățământ din orașul Liteni, după ce am vizitat mai multe unități școlare și am remarcat că se lucrează cu hărnicie la investițiile în derulare și pe timp de ceață și pe timp cu soare.

Iată cum descrie primarul Liteniului viziunea sa privind viitorul infrastructurii de învățământ din orașul pe care îl conduce:

Realizarea unor condiții pentru buna desfășurare a învățământului constituie pentru orice primar, un test de maximă importanță. De cum este asigurată calitatea învățământului acum, și noi ne ocupăm doar de dotările de care trebuie să beneficieze o școală în această perioadă, va depinde dezvoltarea comunității noastre pe termen lung, poate pentru 100 de ani de acum încolo.

Noi am învățat cum am învățat și poate că a fost bine așa cum a fost. Dar vă spun că atunci când am obținut primul mandat de primar al orașului Liteni, școala în care am început eu clasa I-a arăta exact la fel ca în ziua în care am intrat eu la școală, acum mult peste 40 de ani.

Mi-am propus chiar de atunci ca tot ce înseamnă sistem de educație la noi în oraș să îl aducem la o cotă cât mai înaltă. Nu este numai preocuparea mea ci și a cadrelor didactice, a părinților și a copiilor din școlile Liteniului. Au văzut că se întâmplă lucruri bune iar rezultatele la învățătură a copiilor din Liteni au devenit tot mai bune iar cel mai bun sistem de raportare îl constituie rezultatele la toate examenele de admitere la care participă copiii de la noi din oraș. Școlile din Liteni obțin rezultate bune, chiar și foarte bune, prin elevii noștri, oriunde pleacă mai departe.

Facem toate eforturile pentru a avea un învățământ de calitate în orașul nostru

 

Multe familii tinere din Liteni au solicitat construirea unei Grădinițe cu program prelungit. Am început lucrările iar în noua unitate pentru preșcolari, când va fi dată în folosință, vor funcţiona 6 grupe, 5 cu program prelungit, una cu program normal.

Este o clădire nouă care se ridică în zona corpului C al Liceului Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu” și o considerăm o investiție foarte importantă.

Am început și o altă investiție, la Școala Gimnazială de la Roșcani, care rămăsese printre ultimele unități școlare în care nu intervenisem cu lucrări de reabilitare de amploare. La terminarea lucrărilor veți vedea că ceea ce se face acolo va însemna o investiție conformă cu exigențele acestor timpuri în ceea ce privește asigurarea condițiilor de învățământ gimnazial.

Reabilităm  și o unitate școlară din satul Rotunda, zona Bahna, un cătun al Liteniului. Nu cred că se aștepta nimeni ca acolo, unde s-a învățat, spun unii, până nu demult, într-o ”casă veche”, va fi construită o asemenea școală. Este adevărat, acolo se învăța într-o casă veche, pe care am mai extins-o, am mai reabilitat-o în anii anteriori. Dar acum am reușit să implementăm în sfârșit un proiect prin care am făcut o sală de grădiniță nouă, am schimbat acoperișul, am introdus încălzire centrală, am refăcut fațada, am construit şi amenajat grupurile sanitare.

Un apel la toți cetățenii orașului Liteni:

”Pentru tot ceea ce am construit, am reabilitat, am modernizat, să avem spirit civic și să păstrăm totul. Pentru că reușim atât de greu să aducem toate aceste spații în care învață copiii noștri  într-o stare bună, în concordanță cu aceste timpuri. Din păcate constat că mai sunt unele refulări ale copiilor, ale cadrelor didactice, ale părinților chiar. Să fim atenți pentru că pentru tot ceea ce facem investim din banii noștri, ai tuturor cetățenilor orașului, investim pentru copiii noștri, pentru noi toți și tot ceea ce facem acum, se cuvine să păstrăm și pentru generațiile care vor veni. Mă refer nu numai la școli dar și la lucrările din centrul orașului, trotuare, drumuri, orice lucru făcute cu banii tuturor oamenilor din comunitate trebuie respectate și păstrate trebuind să avem grijă pentru buna utilizare a acestora. Fac apel la  toți cetățenii să înțeleagă că aceste lucruri pe care le realizăm  acum cu mari eforturi financiare, cu muncă multă, să le păstrăm”, a transmis primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii.  

 

Lucrările la Școala Roșcani vor putea fi terminate anul acesta

 

Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a vizitat șantierul de reabilitare a școlii din Roșcani, orașul Liteni, împreună cu primarul orașului, Tomiță Onisii. Cu acel prilej s-au dat și veștile cele bune: lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Școlii Gimnaziale Roșcani vor putea fi finalizate în câteva săptămâni.  În acest fel,  cei peste 260 de copii care acum fac naveta cu microbuzul şcolar la Școala din Liteni vor reveni în școala lor.

Școala va avea 4 săli de clasă, un laborator de informatică, centrală proprie, grup sanitar. Finanțarea de 1,8 milioane lei a fost obținută de Primăria Liteni, prin PNDL.

 

Vă informăm că într-un timp relativ scurt vom începe reabilitarea corpului de Grădiniţă de la Roşcani, a celor două clădiri (grădiniţă şi şcoală) de la Şcoala Rotunda – centru, precum şi la Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa din satul Corni, acestea fiind în faza de finalizare a proiectelor tehnice.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *