Urbanizarea orașului Liteni. Modernizarea infrastructurii. Apă, canalizare și 6 kilometri de drumuri asfaltate, anul acesta

Orașul Liteni este tânăr. Așezarea ca atare este însă foarte veche și se pliază istoricește pe mai toate evenimentele care s-au petrecut la confluența râurilor Siret și Suceava, pe parcursul a multor sute de ani.

Liteniul a fost, prin natura lucrurilor, și răscruce a  drumurilor vechi care se intersectau dinspre sudul Moldovei cu cele de peste apa Siretului, dinspre Botoșani, cu acele care coborau dinspre Cetatea de Scaun a Sucevei și de mai încolo, dinspre nord. Sunt legende la îndemâna tuturor celor interesați pentru o documentare în acest sens.

În acest articol și în altele care vor urma îl vom lăsa să vorbească despre orașul lui, pe primarul tânăr și vechi în același timp al Liteniului, Tomiță Onisii.

Prima parte a discuției noastre, ancorate de acum în realitatea veacului, este rezervată infrastructurii rutiere din localitatea care, a spus-o chiar el, n-ar fi vrut să devină neapărat oraș dar a cărei statut urban a fost confirmat prin două referendumuri.

Împreună cu primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii, abordăm chestiunea infrastructurii rutiere. Pe străzile dintr-o parte și din alta a șoselei principale, se strecoară, prin ceața unei dimineți din a doua parte a lunii octombrie 2019, basculante mari cu prundiș. Nu ne ascundem după deget, nu s-a dat nici un fel de comandă de la Primărie, cum că ar urma să vină presa. În vremurile noastre și la Liteni, aceste ordine ar fi fost cu neputință de transmis.

Am urmărit acele basculate pe traseele lor, am văzut la capătul drumului cum descărcau prundișul din câțiva în câțiva metri iar din spate, utilaje galbene,  mari cât casele dimprejur întindeau balastul iar din urmă, compresoare grele îl tasau. Iar ciclul se relua, sub privirile admirative ale unor localnici care urmăreau de dinaintea privatului, cu gura căscată, cum le va fi adus asfaltul pe la poarta lor.

Cuvintele primarului Tomiță Onisii sunt la obiect, astfel încât scurta istorie prezentată de domnia sa privind eforturile făcute pentru a asfalta ori betona cât mai multe străzi din tânărul oraș Liteni, o considerăm mai convingătoare decât interpretările pe care le-am putea face.

Astfel încât, dăm drumul la înregistrarea declarațiilor pe care ni le-a oferit în conversația purtată chiar acolo, pe șantierele Liteniului, domnul primar Onisii:

”În orașul Liteni trebuie să dezvoltăm utilităţile, pentru a ne justifica statutul de orășeni. Cele de apă și canal, în primul rând. Dar este păcat să modernizezi drumuri, după aceea să tai asfaltul pentru a instala rețelele de apă și canalizare. A fost nevoie de o perioadă de timp pentru a duce la bun sfârșit aceste obiective. Poate unora dintre concetățeni li s-a părut mai de folos drumul asfaltat. Dar, din păcate, instalarea conductelor de apă și canal nu se poate face altfel decât cu săpături și cu alte deranjuri în fața fiecărei gospodării. Noi am încercat să facem în așa fel încât să se meargă în paralel cu rețelele și modernizarea drumurilor. În mandatul trecut am modernizat aproximativ 5 kilometri de drum. Acum avem un proiect de reabilitare a 6 kilometri de drum, lucrări pe care le von face cu resurse de la bugetul local. Din păcate, ne încurcă legislația, acele avize, documentațiile care trebuie întocmite pentru a se pune în practică un proiect de investiție. Dau și un exemplu: Din 4 august 2018 am scos la licitație lucrările de modernizare a unor drumuri din orașul nostru. După un an și ceva reușim practic să ne apucăm de lucru. Mă bucur  și mulțumesc tuturor colegilor mei că până la urmă am izbândit și s-au demarat lucrările. Singur n-aș fi putut duce la bun sfârșit aceste proiecte,  fără sprijinul acelor  cei câțiva de la Primăria Liteni, care suntem implicați și vrem să ducem la bun sfârșit aceste proiecte de dezvoltare a orașului.

Mă bucur că ați constatat că se lucrează pe drumurile pe care a început investiția și mă bucur că ați constatat singur acest lucru, fără ca să fi fost informați muncitorii mai dinainte că vine cineva de la presă, să îi fotografieze. Poate că pe timp de ceață, pozele nu au ieșit cel mai bine, dar cei care doresc, pot vedea că se muncește și acest lucru ne bucură.

Este drept, și acum se creează un pic de disconfort pentru oameni, dar eu îi rog să aibă răbdare. Pentru că pe drumurile pe care ați văzut că se lucrează avem apă, avem canalizare, am asigurat toate serviciile aferente plus iluminatul public. De acum vine asfaltarea iar pe aceste segmente de drumuri mulți ani de acum încolo nu vom mai avea ce face decât să intervenim eventual pentru mici remedieri la partea carosabilă.

Asta ne dorim: oamenii să fie mulțumiți, să aibă apă, să aibă canalizare, să aibă drum bun, să aibă iluminat public. Și pentru că vorbim despre dezvoltare, dar acest subiect va face obiectul unei alte discuții, punctez doar că suntem într-o asociere cu alte patru localități – Udești, Verești, Fîntînele și Salcea în vederea Racordării acestor localități la rețeaua de gaze și realizarea rețelelor de distribuție

Concomitent cu lucrările pe care le facem în oraș, se desfășoară lucrări și în preajma acestuia. Trebuie să mulțumesc Consiliului Județean, domnului președinte Gheorghe Flutur pentru că pe drumul județean 208C , s-au demarat lucrări de reabilitare. Acum Consiliul Județean vine  pentru o lungime de aproximativ 5 kilometri, de la limita cu județul Botoșani, până la intrarea în orașul Liteni, cu reabilitarea.

Eu sper ca vremea din toamna aceasta să ne permită să lucrăm cât mai mult. Noi an început acest  proiect de 6 kilometri  pentru reabilitarea unor drumuri din oraşul Liteni şi satele Rotunda și Siliștea. Cum am spus la început, acest proiect a stat un an și câteva luni prin birouri, pentru avizări. S-a pierdut timp foarte mult.

Dar acum constructorul mi-a spus: domnule primar, noi ne apucăm de lucru, terminăm drumul, după care ne mutăm la altul. În aceste zile se lucrează la amenajarea terasamentului pe o parte din drum la Liteni, după care va veni covorul asfaltic iar acele utilaje vor merge mai departe, la Rotunda, și Siliștea, sper ca timpul să ne permită să lucrăm și în decembrie, au mai fost ani buni.

La Siliștea se continuă betonarea drumului. În Rotunda avem de construit două tipuri de drum, din beton în zona centrală către Biserică și spre școală vom face drum asfaltat.

Dar despre școala în curs de modernizare de la Rotunda și despre alte investiții din infrastructura de învățământ și socială din orașul Liteni, într-un articol următor.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *