Ursul împușcat, fotografiat și dispărut, varianta jandarmilor suceveni. Puțină preocupare pentru circumstanțele în care jandarmul a fost rănit și față de înmulțirea fără precedent a urșilor în pădurile din munții Carpați

Sâmbătă seară, înainte de ora 22.00, un jandarm montan de la IJJ Suceava a fost atacat de un urs la Broșteni, tocmai când cobora dintr-o mașină de teren cu care patrula alături de un camarad, pe un drum forestier. A fost rănit grav, chiar caroseria mijlocului de transport a fost zgâriată de ghearele animalului furios. Colegul jandarmului atacat l-a împușcat de mai multe ori pe urs, care a căzut, în cele din urmă, la pământ. Au fost chemați prin stație și prin 112 colegii jandarmilor atacați dar și ambulanțierii ISU și SJA. Până au venit aceștia, colegii jandarmilor atacați de urs au fotografiat animalul, curgându-i sânge din gură iar pozele au fost distribuite pe rețelele de socializare.

Au venit forțele de susținere, au preluat pe cei doi jandarmi, unul dintre ei rănit și au lăsat locul dramei, cum prevede legea, la dispoziția polițiștilor, pentru efectuarea de cercetări care să stabilească exact cum s-a petrecut incidentul. Ursul atacator părea să fi murit, cel puțin așa arată pozele făcute de jandarmi. Doar că polițiștii care au demarat ancheta imediat după plecarea mașinii trimisă special de jandarmi pentru a-l duce pe cel rănit la spital, n-au mai găsit ursul. De aici variante diferite: ori cineva a furat ursul mort pentru trofeu, ori ursul, simțindu-se mai bine după ce a fost împuns cu gloanțele mici de pistol TT ori Carpați din dotarea Jandarmeriei, s-a ridicat și a intrat în pădure să își lingă rănile și nu a mai fos găsit.

Ori poate că evenimentul nu o fi avut loc iar toată agitația este făcută degeaba.

Dar este un om rănit, internat în spital și măcar pentru clarificarea condițiilor în care acesta a fost atacat de un urs în seara zilei de 6 iulie, trebuie făcută o investigație cum trebuie, pentru a se stabili, pentru mai mulți ani de acum înainte, dacă populația de urși din munții României trebuie sau nu ținută sub control.

 

Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Suceava a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia face ”referiri” la  informațiile recent apărute în spațiul public în legătură cu modul de acțiune al unei patrule de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Broșteni, Compartimentul informare și relații publice al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava este abilitat să facă următoarele precizări:

 

”Sâmbătă, 6 iulie a.c., în jurul orei 21.50, un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Broșteni, aflat în misiune de patrulare la marginea satului Holda, la limita dintre zona locuită și zona împădurită, a fost atacat de un urs. Misiunea jandarmilor viza menținerea ordinii și liniștii publice și prevenirea și combaterea faptelor antisociale inclusiv a contravențiilor și infracțiunilor la regimul silvic.

Unul dintre jandarmi, în vârstă de 38 de ani, a fost mușcat în zona umărului drept și a suferit leziuni provocate de ghearele animalului în zona umărului și piciorului drept, precum și în zona abdomenului.

Atacul s-a produs rapid, fără ca jandarmul atacat sau colegul de patrulă să aibă timpul necesar de a utiliza alte mijloace de apărare sau îndepărtare a animalului prin măsuri preventive, viața jandarmului fiind pusă în pericol iminent.

Celălalt jandarm a acționat pentru salvarea colegului său și a făcut uz de armă, trăgând cu pistolul din dotare.

Având în vedere situația înregistrată și faptul că jandarmul rănit avea mai multe leziuni și sângera abundent, colegul acestuia a luat decizia transportării către unitatea medico-socială din orașul Broșteni cu autovehiculul din dotarea postului montan, solicitând totodată sprijin medical prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. În momentul începerii deplasării, animalul a rămas la locul incidentului.

În Broșteni, jandarmii s-au întâlnit cu un lucrător din cadrul Poliției Orașului Broșteni, căruia i-au comunicat situația înregistrată. După ce jandarmul rănit a fost urcat în ambulanță în vederea transportării către Spitalul Județean de Urgență Suceava, conform deciziei luate de personalul medical, colegul acestuia și un ofițer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, ajuns între timp în Broșteni, s-au deplasat la locul producerii incidentului, însă ursul nu se mai afla acolo.

Jandarmul rănit a fost operat în scurt timp după ce a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Suceava și a beneficiat de investigații și tratament de specialitate, în prezent fiind internat în această unitate medicală.

Menționăm că în cadrul declarațiilor de presă, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava nu au oferit informații privind activitatea desfășurată de instituțiile competente să facă cercetări în acest caz, talia animalului sălbatic sau cauzele dispariției acestuia, iar informațiile și concluziile (inclusiv sugerarea faptului că jandarmii sunt responsabili pentru dispariția animalului) prezentate de unul din mijloacele on-line de informare la nivel local, preluate ulterior și de alte publicații, sunt neconforme cu realitatea”, se arată în comunicatul de presă al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) suceava.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *