USR Suceava solicită prefectului Alexandru Moldovan să emită ordinul de încetare a mandatelor primarilor care au trecut la altă formațiune politică. Lista primarilor și argumentarea solicitării

Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Suceava a trimis o cerere către prefectul județului Suceava prin care solicită acestuia să emită ordinul prin care constată încetarea mandatelor primarilor care au trecut la altă formațiune politică.

În cerea transmisă prefecturii, se arată că:

 1. Dl. Ion Bosînceanu a fost ales în 2016 primar al com. Râşca, jud. Suceava, pe listele ALDE. Acum candidează din partea Pro România.
 2. Dl. Marinel Bălan a fost ales în 2016 primar al oraşului Frasin, jud. Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL.
 3. Dl.Eduard Wendling a fost ales în 2016 primar al comunei Păltinoasa, jud.Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL.
 4. Dl. Neculai Miron a fost ales în 2016 primar al comunei Bosanci, jud.Suceava, pe listele ALDE. Acum candidează din partea PNL.
 5. Prelipcean Petru Viorel a fost ales în 2016 viceprimar al comunei Horodnic de Jos, jud.Suceava, pe listele PNL. Acum candidează din partea PMP.
 6. Dumitru Teleagă a fost ales în 2016 consilier al comunei Horodnic de Jos, jud.Suceava, pe listele ALDE. Acum candidează din partea PSD.
 7. Buznean Gheorghe a fost ales în 2016 consilier al comunei Horodnic de Jos, jud.Suceava, pe listele ALDE. Acum candidează din partea Pro România.
 8. Ioan Oros a fost ales în 2016 primar al comunei Ostra, jud.Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL. 2
 9. Vasile Zamcu a fost ales în 2016 primar al comunei Stulpicani, jud.Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL.
 10. Constantin Buga a fost ales în 2016 primar al comunei Frumosu, jud.Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL.
 11. Mihai Senic a fost ales în 2016 primar al comunei Stroieşti, jud.Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL.
 12. Ferdinand Eduard Dzinischi a fost ales în 2016 primar al comunei Moara, jud.Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL.
 13. Petru Marocico a fost ales în 2016 primar al comunei Ulma, jud.Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL.
 14. Constantin Moroşan a fost ales în 2016 primar al comunei Valea Moldovei, jud.Suceava, pe listele PSD. Acum candidează din partea PNL.
 15. Marcela Elena Bîrsan a fost aleasă în 2016 primar al comunei Capu Cîmpului, jud.Suceava, pe listele ALDE. Acum candidează din partea PNL.

În comunicatul transmis, USR Suceava precizează că mai sunt cazuri pe care Prefectura are obligaţia să le identifice.

”În conformitate cu calendarul aferent perioadei electorale pentru alegerile locale 2020, anunțat de Autoritatea Electorală permanentă (în continare “AEP”) la data de 27.07.2020 și publicat pe site-ul acesteia, 18.08.2020 a fost ultima zi pentru depunere candidaturilor pentru alegerile în speță: https://www.roaep.ro/prezentare/comunicat-de-presa/comunicat-de-presa-privinddemararea-perioadei-electorale-pentru-alegerile-locale-din-data-de-27-septembrie-2020/ Prin declarația de acceptare a candidaturii care face parte din documentele obligatorii a fi depuse în dosarul de candidatură, conform dispozițiilor art. 5 alin. (2) lit. c) și art. 7 alin. (1) lit. d) din Hotărârea AEP nr. 2 din 17.07.2020, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 633 din 17.07.2020, persoana care se înscrie pentru a candida la alegerile locale 2020 indică și garantează prin semnătură care este partidul politic pe care îl reprezintă în aceste alegeri.

Art. 160 alin. (1) din O.U.G. nr. 57 din 03.07.2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial nr. 555 din 05.07.2019 (în continuare “Codul administrativ”) enumeră cazurile de încetare de drept a mandatului de primar, printre care demisia din calitatea de membru al partidului politic pe a cărui listă persoana în cauză a fost aleasă ca primar: (1) Mandatul primarului încetează, de drept, în următoarele cazuri: h) pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales; 3 iar alin. (2) din același articol din Codul administrativ prevede că efectul încetării mandatului se produce de la data apariției evenimentului sau a împlinirii condițiilor care determină situația de încetare.

Coroborând cele expuse mai sus, rezultă că mandatele de primari şi consilieri ale celor amintiţi mai sus a încetat la data demisiei acestora din partidele pe listele pe care au , candidat în 2016, încetare ce trebuie constată prin ordin al Prefectului Suceava, în conformitate cu dispozițiile art. 160 alin. (7) din Codul Administrativ: În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.

În drept, invocăm: art. 5 alin. (2) lit. c) și art. 7 alin. (1) lit. d) din Hotărârea AEP nr. 2 din 17.07.2020; art. 160 din O.U.G. nr. 57 din 03.07.2019 privind Codul administrativ. Pentru motivele invocate mai sus, SOLICITĂM admiterea sesizării şi emiterea ordinului prin care să constatați încetarea de drept a mandatelor actualilor primari care în 2016 au fost aleşi pe listele unor partide iar acum candidează pe listele altor partide. Solicităm soluţionarea în regim de urgenţă a acestei sesizări având în vedere că procesul electoral se află în desfășurare”, se precizează în comunicatul semnat de președintele USR Suceava, Teodora Munteanu.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *