Mopan Suceava
EducatieEvenimente

USV a câștigat concursul național studențesc Tehnici de Interconectare în Electronică, de la Sibiu, la care au participat 37 de studenți, de la 11 centre universitare din țară

În perioada 24-27 aprilie, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a organizat finala concursului studențesc profesional „Tehnici de Interconectare în Electronică” (TIE – www.tie.ro), la care au participat 37 de studenți, de la 11 centre universitare din țară. În acest an, faza finală a competiției a adus mai multe schimbări. Astfel, componenta de proiectare PCB – denumită TIE-E (subiectul concursului abordat deja în 33 de ediții), a fost completată cu: proiectare mecanică TIE-M, termică TIE-T, integritatea semnalelor de mare viteză TIE-Plus, precum și proiectarea de circuite electronice integrate TIE-µ.

Organizarea acestui concurs studențesc a fost și este motivată de dorința de a aduce tinerii cât mai aproape de nevoile economiei moderne. S-a creat deja o comunitate destul de mare, care are ca scop dezvoltarea industriei electronice, de la cip până la ansamblul final al unui produs comercial. În cadrul acestei comunități, mediul universitar lucrează, de 33 de ani, în strânsă legătură cu companii din țară și din străinătate, pentru a dezvolta un ecosistem cu ingineri foarte bine pregătiți în această direcție.

Subiectul de concurs pentru TIE-E a fost elaborat de o echipă formată din reprezentanți ai industriei electronice din țară și din străinătate (firme multinaționale ce lucrează cu proiecte care impun utilizarea tehnologiilor promovate de acest concurs). Folosind un program de proiectare asistată de calculator (PCB Design), fiecare concurent a avut de realizat, în doar 4 ore, un cablaj imprimat după o schemă electronică, cu restricții tehnologice impuse, tematica fiind de actualitate. Concurenții au avut nevoie să valorifice cunoștințe avansate în proiectarea PCB, competențe impuse de condițiile de funcționare ale modulului final.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a avut 3 studenți participanți, rezultatele obținute de aceștia fiind: Premiul I – Cristian-Nicolae OPREA (student în anul IV, la specializarea Rețele de Software și Telecomunicații), locul 9 – Ana-Maria CUCIREAVÎI (studentă în anul IV, la specializarea Rețele de Software și Telecomunicații) și locul 10 – Tiberiu FRAȚIAN (student în anul IV, la specializarea Rețele de Software și Telecomunicații). În semn de apreciere pentru vizibilitatea în mediul universitar, numele studentului care câștigă competiția este adăugat, în fiecare an, pe cupa oficială a concursului. Astfel, pe cupă se regăsesc numele tuturor câștigătorilor din ultimii 32 de ani, fapt ce reprezintă un palmares foarte important pentru marile universități tehnice din țară. Ultima dată când prima poziție a fost obținută de reprezentantul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost în anul 2020.

Studenții USV au fost pregătiți de șef lucrări dr. ing. Adrian PETRARIU (membru în comitetul tehnic al concursului), alături de prof. univ. dr. ing. Valentin POPA și conf. univ. dr. ing. Eugen COCA (membri ai comitetului de organizare al concursului). Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a început să participe la acest prestigios concurs acum 20 ani, dar rezultate remarcabile au fost înregistrate în ultimii 14 ani, perioadă în care pregătirea studenților a fost coordonată de șef lucrări dr. ing. Adrian PETRARIU. Totodată, cadrele didactice de la USV au făcut parte din echipa de evaluare, subiectul și baremul fiind elaborate de către reprezentanți de marcă ai mediului industrial.

Performanțele studenților suceveni confirmă dinamica ascendentă a activității de formare a specialiștilor în ingineria electronică în cadrul USV, unde componenta didactică este corelată cu cerințele actuale pentru dezvoltarea noilor tehnologii, transmit reprezentanții USV.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *