USV și muzeul își doresc în egală măsură să administreze Observatorul Astronomic. Decizia va aparține consilierilor județeni

Decizia ANAF, asumată de Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovinei de a reprelua în administrare Observatorul – Planetariul de pe strada Universității din municipiul reședință de județ, a provocat atitudini contrarii celor asumate de inspectorii de la fisc.
”Doi contabili au stabilit un lucru, toată lumea trebuie să se conformeze deciziilor pe care le-au luat” sau ”se distruge astfel ce s-a construit în timp” ori ”sunt șapte oameni salariați la Observator, să îi lăsăm să își facă treaba”. Mai mult: ”să analizăm problema ridicată de inspectorii ANAF în toate detaliile și să judecăm toate implicațiile ei” au transmis participanții la întâlnirea din această după amiază a reprezentanților USV cu cei din conducerea Consiliului Județean Suceava, instituție decisă să repreia în administrare Observatorul Astronomic de pe strada Universității.

Săptămâna trecută suceava-smartpress.ro a publicat în premieră vestea că Planetariul care a fost dat în administrare Universității ”Ștefan cel Mare” în urmă cu 10 ani ar urma să fie repreluat de către Muzeul Bucovinei, instituție aflată în subordinea CJ Suceava.
Zvonul inițial a fost confirmat de reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava, care au arătat că în urma unui control realizat de structurile regionale ale ANAF s-a stabilit că Observatorul trebuie să fie repreluat în administrarea muzeului. Inspectorii ANAF au considerat că transferul administrării Observatorului către USV , în luna aprilie a anului 2004, s-a făcut fără respectarea prevederilor legale.

Articolul publicat acum o săptămână de suceava-smartpress a suscitat comentarii diverse. Unii au considerat că decizia inspectorilor ANAF este justificată legal, alții însă au apreciat că rezultatele acestei inspecții pot să aibă efecte negative în ceea ce privește funcționarea și dezvoltarea în continuare a activității de cercetare științifică la Observatorul Astronomic din Suceava. Desigur o componentă importantă a activității de la Observator o reprezintă vizitarea, mulți suceveni, mari și mici, prinzând gustul cercetării spațiului cosmic prin intermediul acestei instituții. În ultimii 10 ani, de când Observatorul a fost preluat în administrare de către USV, prin osârdia unor dascăli remarcabili, Suceava a trimis la olimpiade internaționale de astronomie și astrofizică copii care s-au întors cu medalii de aur.
Mai mult, USV a găzduit în urmă cu câțiva ani, și datorită Planetariului, o ediție a olimpiadei internaționale de astronomie și astrofizică. În acest context dorința USV de a păstra în administrare Observatorul poate fi justificată. Dar totul ține de hotărârea ce va fi luată în următoarea ședință a Consiliului Județean în care vor fi discutate rezultatele controlului ANAF efectuat.
Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Valentin Popa a transmis doar că: ”Am convenit să ne abținem public de la declarații. Consiliul Județean va judeca și va trebui să ia o decizie”. Prorectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian a nuanțat atitudinea universității sucevene apreciind că ”e bine să te porți cu mănuși într-un domeniu de excelență, mai ales când nu știi cum s-a dezvoltat acesta”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.