Vacanța de vară, mai lungă cu o săptămână. Premierul Viorica Dăncilă ia în calcul varianta la solicitarea patronatelor din turism. Asociațiile de părinți se împotrivesc

Site-ul Edupedu.ro anunță că în interiorul Guvernului se poartă discuții cu privire la schimbarea datei la care începe anul școlar, chiar acum, în plină vacanță de vară. Se știe că ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a stabilit oficial prin ordin de ministru că noul an școlar va începe în data de 9 septembrie 2019. Însă premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să prelungească vacanța de vară cu o săptămână, până pe 16 septembrie, la solicitarea patronatelor din turism. Conform informațiilor obținute de Edupedu.ro, ministrul Educației ia în calcul ca săptămâna tăiată de la începutul lunii septembrie să fie adăugată la finalul școlar, ceea ce ar decala și datele la care se vor susține examenele naționale.

Discuția vine în contextul în care școala este tot mai fragmentată fie de zile libere nou introduse de parlamentari, fie de “punți” între acestea create de guvern, și în condițiile în care specialiștii din educație avertizează că vacanța de mare din România este printre cele mai mari din Europa, cu efecte asupra procesului de învățare.

Potrivit unor surse din Ministerul Educației, conducerea instituției nu ar fi de acord cu modificarea, spunând că ar exista efecte negative asupra eficienței actului didactic. Anterior, hotelierii de pe litoral i-au spus ministrului Turismului, Bogdan Trif, că scurtarea vacanței școlare de vară le va afecta afacerile și i-au cerut să facă demersuri pentru a fi prelungită vacanța mare, scria la începutul lunii mai Agerpres.

De precizat că structura anului școlar 2019-2020 prevede și cel mai scurt semestru I de până acum; vacanța de iarnă a devenit vacanță intersemestrială, iar începerea școlii cu o săptămână mai târziu decât este stabilit acum diminuează și mai mult primul semestru.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat pentru Edupedu.ro că nu este de acord cu amânarea începerii școlii. “Eu știu că există presiuni de la nivelul Ministerului Turismului. În ultimii 3 ani, inclusiv eu am fost contactat în prezența fostului ministru Liviu Pop de o doamnă care era secretar de stat în Ministerul Turismului și mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie, acum 3 ani de zile”, a precizat Cristache, pentru Edupedu.ro.

“Nu suntem de acord cu amânarea începerii anului școlar, cu atât mai mult cu cât vom avea încă 4 zile lipsă din structura anului școlar cu ocazia alegerilor prezidențiale, lucru pe care noi nu l-am prevăzut inițial, pentru că nu erau stabilite datele de alegeri“, a afirmat pentru Edupedu.ro președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP).

Please follow and like us:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *