Vaccinul anti-covid a ajuns la Suceava. Cea dintâi s-a vaccinat dr. Monica Terteliu, șefa Secției de boli infecțioase din Spitalul Județean, de două ori infectată cu noul coronavirus

O primă tranșă de 250 de doze de vaccin anti-covid au ajuns în această dimineață la Spitalul Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în cadrul campaniei europene de vaccinare împotriva noului coronavirus.

La intrarea în clădirea noului ambulatoriu din curtea laterală a Spitalului Județean a avut loc și o punctare oficială a evenimentului, de față fiind prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă,  administratorul public al județului Irina Vasilciuc,  conducerea spitalului, directorul DSP dr. Dinu Sădean, alți reprezentanți ai unităților deconcentrate, în principal cele din subordinea MAI și MAN, care au supravegheat transportul în siguranță la Suceava a celor 250 de doze de vaccin anti-covid. Transmiterea în direct a evenimentului la nivel național a fost asigurată de postul public de televiziune TVR1, care a fost de altfel singura entitate mass media care a avut acces în interiorul Ambulatoriului Nou, unde au fost vaccinate cele dintâi persoane din Suceava, medici, cadre medicale medii dar și o studentă.

Motivul pentru care s-a dat o anvergură națională acestui eveniment a fost explicat de către vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă:

” Este un eveniment de o importanță deosebită, chiar un moment istoric. Este finalul unui an în care medicii au dus greul acestei bătălii, motiv pentru care ei sunt primii care trebuie să fie vaccinați.”

Managerul Spitalului Județean Suceava, dr.  Alexandru Calancea a transmis mesajul că, deși au început să vină vaccinurile, lupta cu covid-ul nu s-a încheiat iar populație trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție:

 ”Aștept această clipă de cel puțin 10 luni de zile în care am văzut  cu toții tragediile care s-au întâmplat ororile pe care le-am trăit. Declar și sunt convins că această campanie de vaccinare va fi începutul sfârșitului acestei pandemii.

Populația trebuie să înțeleagă că lupta nu s-a încheiat. Trebuie să fim foarte corecți cu măsurile de prevenție. Să nu uităm de distanțarea fizică și purtarea măștii. Îi îndemnăm pe toți să caute informații pe site-ul oficial al vaccinării,  să întrebe persoanele avizate, să afle răspunsuri de la persoanele avizate pentru că doar astfel vor înțelege care este răspunsul la întrebările legate de această campanie de vaccinare.

Mulțumesc instituțiilor implicate, Consiliului Județean  Suceava, pentru implicarea în această luptă, oferindu-ne tot ceea ce trebuie pentru a deschide acest centru de vaccinare la Spitalul Județean Suceava, pentru susținerea financiară necondiționată a Spitalului Județean dar și a celorlalte spitale din județ.

Mă declar optimist, sunt încrezător în ceea ce ne va aduce anul 2021. Doar împreună vom putea să ducem munca la bun sfârșit. Vă doresc un an nou cu bucurie și sănătate, să aveți încredere în sistemul medical, în personalul medical din Spitalul Județean Suceava.

Promisiunea mea este că vom oferi un act medical de calitate, ne vom perfecta de la zi la zi, să fim împreună fericiți și bucuroși de ceea ce ne va aduce noul an. La mulți ani!”, a transmis managerul Spitalului Județean, dr. Alexandru Calancea.

 

Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr.  Dinu Sădean, a recunoscut că dintre cadrele medicale din județul Suceava, de la Spitalul Județean și din celelalte unități de sănătate, procentul celor care au declarat că se vor vaccina este de până în 40%:

”Astăzi am planificat vaccinarea unui număr de 50 de cadre medicale de la Spitalul Județean. În total vor fi vaccinate 250 de cadre medicale, vaccinarea continuând și în zilele următoare. Deocamdată avem un procent de 30-40% din rândul cadrelor medicale care au declarat că se vor vaccina. Sperăm ca acest procent să crească.

Primii care se vaccinează sunt doamna doctor Terteliu, domnul doctor Teodorovici de la UPU și soția domnului doctor,  asistenta șefă de la Paliație, o studentă din anul IV, voluntară la Boli infecțioase. Va continua vaccinarea tuturor lucrătorilor din unitățile de sănătate, spitale, medici de familie.  În centrele rezidențiale, deocamdată, în lunile ianuarie și februarie doar personalul va fi vaccinat.”, a explicat doctorul Dinu Sădean, directorul DSP Suceava.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a configurat la rândul său nota de eveniment deosebit pentru comunitate – sosirea celor 250 de doze de vaccin și vaccinarea primilor 50 de suceveni, în cursul  zilei de astăzi, duminică, 27 decembrie 2020:

”Asistăm cu bucurie dar și cu speranță la acest moment deosebit împotriva acestui virus perfid care ne-a schimbat viețile așa cum le știam cu toții. Campania de vaccinare voluntară are pentru noi o dublă semnificație: pe de o parte constituie premisele eradicării pandemiei iar pe de altă parte, pentru cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Suceava,  are o semnificație aparte. Vorbim de cadre medicale care s-au aflat în prima linie încă de la începutul pandemiei.

Acest eveniment în aprecierea mea este dedicat acestor oameni deosebiți care astăzi au posibilitatea de a-și duce la îndeplinire nobila misiune, cea de salvare de vieți. Mulțumesc tuturor celor implicați în campania de vaccinare voluntară, inclusiv celor care au dezvoltat acest vaccin, laboranți, cercetători, dar și celor implicați în lanțurile de aprovizionare și distribuție pentru demararea campaniei de vaccinare.

Vreau să asigur pe toți cetățenii județului Suceava că vor fi în continuare informați în mod corect despre beneficiile vaccinării cât și despre posibilele efecte adverse, astfel încât orice persoană să poată să decidă dacă se vaccinează sau nu. Rog sucevenii să se informeze în mod corect, pentru a decide pentru ei, pentru familiile lor, pentru sănătatea celor dragi și a celor din jur. Rog să fim prudenți în continuare să respectăm regulile minime de prevenție, astfel încât începutul anului viitor să ne prindă într-un moment de revenire la normalitate”, a transmis prefectul Alexandru Moldovan.

 

Directorul medical al Spitalului Județean Suceava, dr. Marius Grămadă a transmis un mesaj de credință:

”Astăzi  cu ajutorul lui Dumnezeu avem acest vaccin numit ”Speranța”. Speranța că va fi mai puțină suferință, mai puțină boală, că vom putea redeschide ușile spitalelor pentru toți pacienții, că vom putea ridica barierele puse de această pandemie între oameni. Astăzi se deschide poarta speranței, să aruncăm acele pietre ale fricii și să trecem pragul, să ne rugăm de sfântul Ștefan  să ne ocrotească în această campanie de vaccinare. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil ca în această zi să avem vaccinul!”. A spus dr. Marius Grămadă, directorul medical al Spitalului Județean.

Doctorul Monica Terteliu, șeful Secției de boli infecțioase din Spitalul Județean Suceava a fost prima persoană care s-a vaccinat la Spitalul Județean Suceava împotriva Covid – 19. Și-a asumat acest rol în condițiile în care, de zece luni încoace, de la declanșarea epidemiei de coronavirus în țară și la Suceava, ea a fost tot timpul pe baricade. A fost infectată, s-a vindecat, s-a infectat din nou cu noul coronavirus, s-a tratat și după ce s-a vindecat a revenit în saloane, printre pacienții covid.

De aceea, destul de sigur, mesajul transmis de doctorul Monica Terteliu, este cel mai demn de luat ca model de fiecare sucevean de bună credință, pentru perioada următoare: 

”Sunt prima persoană din județ vaccinată. Pentru mine este o onoare, este o speranță că lucrurile vor merge bine. M-am vaccinat fără a sta pe gânduri. Pentru că de 10 luni de zile sunt alături de pacienți. Pe unii i-am pierdut. În această perioadă cu toții am sperat că vom putea avea vaccinul, ca să ne putem întoarce la ceea ce făceam noi înainte, să tratăm toată patologia pe boli infecțioase, nu numai pacienții Covid.

Aștept momentul când vor putea interna în spital și pacienții cronici de boli infecțioase, când vor putea veni pacienții pediatrici cu altă patologie decât Covid, la boli infecțioase.

Aștept, nu în ultimul rând, să îmi strâng bunica în brațe fără a purta masca pe față, aștept să ajung acasă mult mai devreme decât am făcut-o până acum, aștept ca totul să se termine cu bine pentru că da, acest vaccin este un prim pas de speranță”.

În ceea ce privește pe cei care, cadre medicale sau nu, au declarat că nu se vor vaccina, mesajul doctorului Monica Terteliu este:

”Cred că o bună informare din partea noastră, a medicilor, ar face ca aceștia să se răzgândească, să efectueze vaccinul dar și să-l promoveze. Colegii noștri (cei care au refuzat deocamdată vaccinarea din rândul medicilor, n.r.) ar trebui să fie alături de noi   la secțiile de boli infecțioase, de pneumologie, de ATI, și să vadă ritmul în care se lucrează, care este speranța pacienților atunci când te văd intrând în salon, că tu îi faci bine, și care este nevoia acestora de a le da o siguranță că se vor face bine”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *