Vânătoarea de băbuțe mascate la întronarea IPS Calinic. O reporteriță națională la pândă, bucovineni intransigenți

O suită de gânduri care nu poate fi ignorată, este distribuită în aceste zile pe paginile de socializare. Această postare are legătură cu  contextul înscăunării noului Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, acela care va prelua gestionarea uneia dintre cele mai mari Arhiepiscopii a Bisericii Ortodoxe Române de la IPS Pimen, trecut în veșnicie acum două luni, după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

Cei care lucrăm de peste douăzeci de ani în presă și nu ne-am dus în mediul politic, știm că am rămas pentru că nu ne mai putem pricepe, profesional vorbind,  la altceva decât să exploatăm mediul gazetăresc.

De acolo știm cum să încasăm palme justificate de la oameni, atunci când le înșelăm așteptările. De aceea știm să ripostăm, atunci când credem cu tărie în lucrurile spuse de noi și care sunt luate în derâdere. De aceea ne este rușine când, din spațiul public, ni se trimit palme mai mari decât casa, oferindu-ni-se exemple care, dacă nu am fi câțiva dintre noi bine ancorați pe baricade, ne-ar prăbuși pe toți în neantul incompetenței opinia publică.  

Un om, la fel de valoros ca fiecare dintre noi, a transmis public un mesaj. Omul acesta, să vorbim pe românește, o doamnă cu minte cât poate să cuprindă o cutie craniană, a trăit un eveniment pe care l-a descris în cel mai simplu mod cu putință, nedorind altceva decât ca mesajul ei să fie dus mai departe:  

”Nu obișnuiesc să scriu, sau chiar nu am scris niciodată, dar ceea ce am văzut ieri m-a frapat. Doamna din fotografie, reporter Antena 3,  a fost ieri (nr: duminică 26 iulie 20.20) prezentă la ceremonialul religios ce a avut loc la Suceava la Mănăstirea Sf. Ioan.  Cam mult spus a luat parte deoarece a venit la finalul slujbei și s-a amplasat strategic la intrarea în mănăstire unde “vâna” persoanele fără mască. Fiind ea  în timpul serviciului, nu mi-am permis să merg să îi spun nimic dar după ce a închis camera am întrebat-o politicos cum își permite tocmai dumneaei să întrebe oamenii de ce nu poartă mască când ea nu poartă masca corect. Vizibil enervată și șocată că mi-am permis să o întreb așa ceva mi-a răspuns cu un ton ușor ridicat că ea măcar are masca.
Păi stimabilă doamna, și bătrâna aceea gârbovă pe care ați întrebat-o de ce nu poartă mască avea mască, doar că în mână. Dacă ați fi avut bunul simț să intrați în mănăstire, ați fi văzut că erau doi preoți la intrare care dădeau măști tuturor celor care nu aveau, dacă ați fi intrat ați fi văzut că toată curtea era împânzită cu dezinfectanți.
Așa că, dacă vă doreați o știre senzațională o puteați avea doar intrând în curtea mănăstirii și filmând grupurile de tineri care purtau cu mândrie portul popular și drapelul României, și chiar copilașii de 3-4 anișori îmbrăcați la rândul lor în costum național și cu drapel la cingătoare, trebuia să filmați bucovinenii neîngenunchiați nici de virus, nici de grindină.
Vă rog frumos stimabilă doamnă, data viitoare când vreți să mai aruncați cu noroi, uitați-vă mai întâi în oglindă și apoi arătați cu degetul!!!”

Un mesaj care ar trebui să dea  de gândit celor care trimit în teritoriu reporteri care nu înțeleg nimic din sensibilitatea umană, credință sau ce o fi. Televiziunile centrale nu iartă. Vocile reporterilor din studio nu iartă, vocile reporterițelor din teren, care aspiră la un salariu mai bun nu au cum să ierte baba care a ieșit, după trei ceasuri de slujbă cu masca pe față pe poarta Mănăstirii Sfântul Ioan, ținând-o în mână. Nici prin cap nu-i trecea bătrânicii credincioase că dincoace de poartă, în lumea reală, va  da nas în nas cu o reporteriță intransigentă, purtând masca pe bărbie.

Fotografia a fost oferită de persoana care a semnalat acest eveniment.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *