Evenimente

Vânătoarea transportatorilor de lemn continuă pe drumurile județului. Alte reclamații neconfirmate venite de la activiștii de mediu

La 21.01.2021, orele 17:25, patrula din cadrul SPR 3 Marginea a fost sesizată prin intermediul OS Rădăuți, de către Vatamaniuc Tiberius, din comuna Sucevița, cu privire la faptul o autoutilitară transportă material lemnos multiplu, folosind același aviz și deplasându-se dinspre comuna Sucevița către comuna Marginea. 

Având în vedere sesizarea, lucrătorii de poliție s-au deplasat pe traseul comuna Marginea – comuna Sucevița, autoutilitara nefiind identificată în trafic. Fiind contactat apelantul,  acesta a precizat că este posibil ca șoferul să fi efectuat descărcarea în comuna Sucevița, sat Voivodeasa, dar în urma verificărilor efectuate în zona indicată, acesta nu a fost identificat.

În continuarea verificărilor, s-a procedat la interogarea aplicației IWOOD TRACKING, prin intermediul Dispeceratului IPJ Suceava, constatându-se că pentru autoutilitara au fost emise avizele de însoțire din 21.01.2021, orele 11.47, pentru cantitatea de 2,4 mc lemn fag foc, 0,4mc lemn foc paltin de munte cu punct de descărcare în comuna Cajvana, respectiv avizul din 21.01.2021, orele 14.36 pentru cantitatea de 2,45 mc lemn fag foc, 0,35 mc lemn foc paltin de munte cu punct de descărcare în comuna Cajvana.

Efectuându-se verificări în bazele de date, s-a constatat că autoutilitara VW LT, aparține numitei Mihalescu Lenuța din comuna Marginea.

Din verificările efectuate până în acest moment sesizarea nu se confirmă, în cauză nefiind suspiciuni cu privire la legalitatea transportului de material lemnos.

Tot la 21.01.2021, orele 19:13, lucrătorii din cadrul SPR 3 Marginea, au fost sesizați prin SNUAU 112 de către acelașil Vatamaniuc Tiberius, din comuna Sucevița, cu privire la faptul că, în zona denumită ” Rușca ”, pe raza comunei Sucevița, un autocamion efectuează un transport de material lemnos ilegal.

Având în vedere sesizarea, lucrătorii de poliție s-au deplasat în comuna Sucevița, iar la orele 19,38, în fondul forestier, în zona denumită ” Pîrîul Rusca”, pe drumul forestier, la o distanță de circa 300-400 m, față de bariera de acces, a fost identificat autoutilitara cu nr. de înmatriculare SV-16-HAJ, cu remorca SV-85-WKZ, ambele încărcate cu material lemnos din specia rășinoase, ce staționa.

La volanul autocamionului se afla numitul Hâj Marius, din com. Volovăț, în calitate de administrator al S.C. Marmihaj Forest Volovăț S.R.L., acesta precizând faptul că a încărcat materialul lemnos din mai multe platforme primare autorizate ale unei partizi, lemn pe care l-a adjudecat în urma licitației organizate de către Direcția Silvică Suceava.

Au fost prezentate avizele din 21.01.2021, orele 19,58, având înscrisă cantitatea de 16,52 mc bușteni gater de esență rășinoase, pentru autoutilitara, respectiv din 21.01.2021, orele 20,03, având înscrisă cantitatea de 19,67 mc lemn rotund pentru cherestea de esență rășinoase, pentru remorca.

Având în vedere faptul că, la momentul intervenției, apelantul Vatamaniuc Tiberius Octavian Gheorghe a precizat că are suspiciunea că materialul lemnos încărcat nu ar avea proveniență legală și că ar fi fost încărcat din alte locuri decât platformele primare autorizate, s-a luat legătura cu Ocolul Silvic Marginea, astfel că, la fața locului s-a prezentat inginerul Olărean Cornel din cadrul acestei instituții, care a confirmat faptul că S.C. Marmihaj Forest Volovăț S.R.L a achiziționat material lemnos din acest APV.

În continuare, împreună cu persoana delegată din cadrul Ocolului Silvic Marginea s-a procedat la consultarea Schiței Parchetului în vederea identificării platformelor primare autorizate la acest parchet, constatându-se că erau stabilite și autorizate un număr de 10 platforme, din care, un număr de 3 platforme pe drumul forestier „Pârâu Rusca”.

Astfel, ca urmare a consultării aplicațiilor prin GPS, personalul silvic din cadrul O.S. Marginea a constatat că autoutilitara se afla în locul identificat cu coordonate GPS, ce corespundeau platformei primare autorizate „D6” din Schiței Parchetului, după care, apelantul a semnalat faptul că, în fapt, materialul lemnos ar fi fost încărcat dintr-o altă locație de pe drumul forestier „Pârâu Rusca”, aflată la o distanță de circa 1-2 km pe acest drum, fără a cunoaște cu exactitate locul încărcării.

Pentru aceste motive, s-a procedat la deplasarea în locul indicat de apelant, prilej cu care, personalul silvic a constatat faptul că, acesta corespundea cu coordonatele GPS ale platformei autorizate „D10” din Schiței Parchetului iar în aceste condiții, s-a constatat că materialul lemnos identificat încărcat avea proveniență legală și provenea din platformele autorizate ale APV.

Aspectele sesizate referitoare la faptul că s-a efectuat un transport ilegal de materiale lemnoase nu se confirmă.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *