Actualitate

Vandalism la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare. Pe basorelieful principal, voievodul a rămas fără sabie. Partea din sculptură ruptă a fost găsită la câțiva metri de monument

Sabia lui Ștefan cel Mare de pe basorelieful recent reașezat pe soclul statuii ecvestre a marelui domnitor de pe dealul Cetății din Suceava, a dispărut zilele acestea, fără ca cineva să știe cine sunt hoții și  pentru ce le-a trebuit.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, reabilitată și resfințită după mai bine de două decenii de uitare, a fost unul dintre obiectivele cu care municipalitatea suceveană s-a mândrit în anul centenar 2018. La Statuie au fost ținute discursuri ale politicienilor și oficialităților locale, au fost decorați cei mai importanți suceveni, au fost ținute slujbe religioase și spectacole folclorice, toate pentru a marca, de Ziua Bucovinei, Anul Centenar al Marii Uniri și memoria marelui voievod.

De puțină vreme, suceveni atenți au sesizat că vandalismul nu cunoaște limite. Sabia pe care voievodul Ștefan cel Mare o ținea în mână, pe basorelieful din fața statuii, a dispărut, la doar câteva luni după ce lucrarea de artă a fost reașezată pe soclul de travertin. Cine s-a pretat la această dovadă de prostie crasă, nu se știe.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a explicat azi că este cunoscută problema la nivelul municipalității încă de acum o lună iar  Poliția face cercetări pentru a se identifica vinovații.  El a mai spus că sabia ruptă din mâna lui Ștefan cel Mare, reprezentat în basorelief în postură de războinic conducând ostașii în luptă a fost recuperată de undeva din preajma monumentului iar în scurt timp va fi reașezată acolo unde îi este locul.

Suspiciunea este astfel că nu recuperatorii de metale și-ar fi pus la bătaie spiritul întreprinzător pentru a scoate la vânzare bronzul brut din monument, cum s-a întâmplat acum un deceniu și jumătate, ci este vorba, consideră primarul Ion Lungu, despre un act clasic de vandalism. ”Este păcat că Primăria face eforturi pentru a fi restaurate monumentele emblematice ale municipiului Suceava iar unii se pretează la asemenea acte de vandalism. Este clar, monumentul a fost vandalizat, de vreme ce această bucată din basorelief a fost găsită în zona statuii”, a spus primarul Lungu, care a mai arătat că, după ce vor fi terminate și lucrările de amenajare a zonei din preajma statuii ecveste a lui Ștefan cel Mare, vor fi instalate și camere video de supraveghere în perimetru. Până atunci, polițiștii efectuează cercetări iar specialiștii în sudură în bronz de la Primărie, cu avizele necesare, vor repune în mâna voievodului sabia ruptă.

Deocamdată, pe basorelief, Ștefan cel Mare îndeamnă  oștenii la luptă doar cu pumnul strâns.

Please follow and like us:

8 comentarii la „Vandalism la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare. Pe basorelieful principal, voievodul a rămas fără sabie. Partea din sculptură ruptă a fost găsită la câțiva metri de monument

 • Ulea Spataru

  S-ar putea zice ,la o înghesuială,că să nu fie și caz de blestem,de nenoroc la spadă,ceas rău cu drac spăriet,frate ! Că nici o spadă ,în ultimii doi ani împliniți,chiar acuma ,în aprile 2019 vs. aprilie 2017 nu adastă prea mult la locul ei,mai ales dacă este cu precizarea „ …a lui Ștefan cel Mare..”,ca să nu mai zicem dacă mai e și vreo mențiune în legătură cu asemănarea (cf. „practic sora geamănă a celei de la Topkapî…”) la care a făcut cel puțin o referire lipsită de echivoc un cunoscut înțelept local,pe deasupra si specialist în rock-castle precum și în alte violons d’Ingres,bazate pe cai,bulendre,spade,operațiuni speciale în șanțul Cetății de Scaun, pe care nu le numim din pudoare,ca să nu se supere organele de la CJ al PDL Suceava … De aia facem doar scurte mențiuni,ca fiind vorba,pe departe,despre micțiuni,consum de droguri ușoare și grele,rente viagere,toate în considerarea conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural național prin măsuri adiacente inedite,specific bukowinene.
  Deci să nu fie vorba și de alte cele,de risipirea pe veci a oricărei urme de spadă,oriunde s-ar fi aflat,că pe ceva ca nește simeze la muzeu,ceva ca un catalog al expoziției cu pricina,la vericine în mână,fie și la mărețul domn,cum este cazul de față,pentru sporirea confuziei,să fi fost un caz de gemene multiple,vine turcul și le ia pe toate,poate tătarii sau,mă rog,cei asemenea lor la ten!
  Până una-alta,în timp ce organele conducătoare își fac poze toată ziua pe marginea drumurilor județene,cu casca pe cap,fruntea încrețită și casca rămasă mică pe un cap tot mai mare,iaca,Stefan cel Mare a rămas ȘI fără această spadă,practic soră geamănă a ce știm noi,iar acuma,până găsește dom’ primar sudor în bronz sau alți contrafaceriști talentați în idem,mai pățim și rușinea ca marele Domn să salute cu pumnul strâns,ca orice loază de ciumă roșie ori precum clasicii marxism-leninismului – nu spunem care,atâta doar că unul dintre ei se întorcea din Finlanda,din exil,si saluta în această oribilă manieră …
  Dar,ca să fie tacâmul complet,iaca ce tribut trebe să plătească lumea bună a aristocrației sucevene (desigur de ultradreapta,aia în care se ține orice spadă serioasă!),numa ni! Căci strălucitul exponent al liberalismului sucevean pe stil nou, domnul Petru Luhan,tocmai a fost dat în fapt pentru deturnare de fonduri europene,chiar de către cumătra DNA din nu mai puțin cunoscuta pildă cu vulpoiul de sub nuc,deoarece,ca să vezi,zice-se (desigur, noi respectăm prezumpția de nevinovăție,să fie clar!) că dumnealui clătorea des cu avionul la mama democrației,la Bruxelles,și deconta bonuri de benzină și belete de tren,poate și de maxi-taxi,preț de cam 58.000 de euro… Ceea ce ni se pare o întoarcere a democrației cam cu kuru-n sus,că nu era bietul băiat,frătăucean de-al nostru,speranță a liberalismului pepeist, să-și deconteze călătoriile la socru-su,ca pe-un salam oarecare…
  Cine știe – cunoaște,destul că l-a salvat pre acela luându-i fata de nevastă,numa’ amu se vede că nu i-a folosit la nemica!

  Răspunde
  • Dar ce are, domnule, spada cu Luhan? Ca e ca cand ai zice ca are ceva spada cu aia de sub calul lui tat-su! Aici e chestie serioasa, de interes național si chiar mai mult: cine a furat spada?

   Răspunde
   • U.Spataru

    Nici vorbă,domnu’ Galan,care eu vă credeam om mai serios,chiar mai taliban,așa,dar din popor… Dar problema este că – nu știu dacă cunoașteți – domnul primar a făct aluzii fine și promisiuni vagi din care se profilează cea mai neagră ipoteză: anume aceea că spada va fi pusă la loc cam pe când va fi pus la loc și ciocanul de la statuia atletului aruncător din parcul universității… Aia (statuia,adică) a rămas fără ciocan cu mulți ani în urmă,pe când primăria municipiului era în altă locație,și iaca acuma iese domnu’ primar,se uită pe geam și se întreabă:ptiu,drace,oare ce face ăla acolo,ia du-te tu, măi Andronache, și bagă un interes,că ne facem de râs în Europa! Dar de rămas,rămâne așa,cam de vreo 35 de ani și, bag seama,până pe la al 14-lea mandat al domnului Lungu… Dacă ați băgat de seamă,prin alte organe de presă dar și prin organe ,în general,s-a aruncat miorlăiala că și așa basorelieful nu face parte din patrimoniul cultural național,s-a mai crăpat și o placă din piedestal,n-avem sudori în bronz,toată tevatura costa cam 2000 de lei și la ce capitol bugetar să-i bage primăria?? Plus că nu avem camere de supraveghere,o să vină și alea,organul de poliție caută chiar așa,în orb,dar de unde să înceapă?? Iar bucata de spadă desprinsă prin acest înfiorător act de vandalism specific fanilor rock castle de o anumită coloratură chiar a fost găsită de un polițist care a dus-o la poliție să o ancheteze,să o caute cu carbon 3,14,amprente,chestii,durează…
    Mare lucru,domnu’ Galan,să nu rămâneți ,așa,nelămurit, nu numa cu numele meu,foarte popular european,dealtfel,ci și cu spada,practic sora geamănă a celorlalte două surori gemene,dintre care cel puțin una,respectiv cea care fuseseu expusă la Muzeul Bukowinei,a dispărut ,numai duioasa DNA i-ar putea da de capăt,dacă n-ar fi prinsă cu temperarea unor dispute confesionale interne ( în sensul în care,confesional vorbind,credincioșii jurați iși sparg din motive necunoscute idolii,cu ciocanul,ca să vezi!) Adică,cum ai lua-o,tot la statui ajungem.
    Merge și o rectificare: domnul Petru Luhan,nu demult un fel de luceafăr al politicii liberale sucevene,un fel de urmaș de Frătăuți al Bratienilor,nu ar fi delapidat/deturnat fonduri europene prin deconturi de maxi-taxi de 58.000 de euro ci mai puțin,doar vreo 50.000… Drept pentru care regret sincer că nu i-am respectat prezumpția de nevinovăție,căci dacă te uiți la poza lui iți dai seama din prima că este nevinovat.

    Răspunde
 • Maistre gh galan, tre sati spun ca nai intales nimic. I-mi pare rau. Domu aista, Ursaru, nu ia ca sa aiba, el ia ca sa vânda. Sabia aia a vânduto prostilor din Suceava și cui a mai putut. El a prefacut muzeul statului intrun fel de market unde vinde ca toate marketurile din România, falsuri ambalate frumos, înșala la cântar, un preț la raft și altu la casa. Asta este maistre!

  Răspunde
 • Precis ca vreun rom, s-a mai întâmplat. Asta cu dl Ursu este o gluma. Chiar o gluma.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *