Vandalism sau hoție? În șapte zile, 10 din cei 150 de cireși plantați de-a lungul drumului spre Putna au dispărut

Abia a trecut o săptămână de când la intrarea în comuna Putna, pe marginea șoselei DN 2H au fost plantați 150 de cireși tineri, în locul celor dinainte, defrișați în luna februarie a acestui an, la ordinul drumarilor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași. Sub presiunea opiniei publice și a organizațiilor neguvernamentale, cu participarea angajaților DRDP, a voluntarilor de la ONG-uri, a lucrătorilor de la Ocolul Silvic Putna, a salariaților Primăriei din localitate, chiar și  cu voluntari a unei proaspăt înființate structuri politice – Uniunea pentru Bucovina, s-a realizat acest lucru, sâmbătă dimineață, pe 23 martie a.c., în numai câteva ceasuri.

Firma care a câștigat licitația pentru tăierea cireșilor bătrâni a cumpărat pomi tineri, gata altoiți, să le ia locul. Valoarea fiecăruia dintre aceștia a fost, explica  atunci viceprimarul comunei Putna, Cristian Aanei, de aproximativ 50 de lei. Entuziasmul a fost atât de mare sâmbăta trecută că și turiști în drum spre mănăstirile Putnei au oprit mașinile și s-au alăturat echipelor de voluntari, dorind să își lege amintirile de plantarea măcar a unui cireș de-a lungul drumului spre istorica localitate. Unii dintre ei au legat de încă fragilele plante etichete cu inscripția ”Și eu am plantat un cireș. Tu ajută-l să crească!”.

Numai că la numai câteva zile, cireșii de pe drumul Putnei nu numai că nu au fost ajutați să crească ci mulți dintre ei au dispărut cu totul. Cel puțin zece dintre vetrele unde arborii au fost plantați au rămas goale. Iar numărătoarea s-a făcut în grabă, din mersul mașinii. Cine le-a pus gând rău pomilor fructiferi încă din prima săptămână de la plantare, reprezintă o temă de investigație foarte serioasă pentru organele abilitate. Dacă a fost un act de vandalism gratuit ori a fost o veritabilă hoție, autorii pornind de la premisa că puieții sunt de foarte bună calitate, încă nu știm. Dar trebuie să aflăm, pentru că lucrurile nu pot rămâne așa.

Cu ce obraz ar mai putea insista locuitorii din zonă să se replanteze pe cheltuiala și cu efortul altora, pomi de-a lungul șoselei dacă sunt furați la nici o săptămână de la plantare? Ce-o fi fost în capul celor care sau procedat în acest fel? Cine sunt aceștia? Acum sunt doar întrebări dar zilele următoare opinia publică așteaptă răspunsuri fiindcă așa rușine nu poate fi trecută cu vederea.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *