Vasile Tărâțeanu, românul de la Cernăuți

Este greu să vorbești astăzi, fără a atinge mari sensibilități, despre moartea unui om care și-a dedicat viața păstrării identității românilor din partea ucraineană a Bucovinei, luptând atât cât a putut pentru ca aceștia să aibă dreptul să își păstreze și dezvolte propria cultură, să le fie oferite condițiile pentru desăvârșirea educației în limba română a copiilor și pentru măcar o unire culturală a tuturor românilor din această parte a lumii.

Este greu pentru că Ucraina, statul în care a trăit și s-a zbătut Vasile Tărâțeanu pentru păstrarea identității comunității românești de dincolo de granița Ribbentrop – Molotov,  trăiește acum drama războiului, atacată fiind de Rusia care invocă tot pretexte legate de identitatea națională.

Este greu pentru că legăturile culturale de acum câțiva ani dintre Cernăuți și Suceava, înnodate prin acele vizite aproape săptămânale ale unor oameni precum Vasile Tărâțeanu, Dumitru Covalciuc, Arcadie Opaiț, primiți aici de un Ciprian Bojescu, Traian Straton și alții, care le mijloceau demersurile pe la Consiliul Județean ori pe unde aveau ei treabă, s-au rărit. Unii s-au dus în veșnicie, altora vârsta le-a scurtat cărările.

A  părut să fie mai ușor, în anii din urmă, când un cenaclu, pornit de la o idee izvorâtă dintr-un taifas între Vasile Tărâțeanu și Gina Puică, într-un autobuz Suceava – Cernăuți, a prins viață. ”Mașina cu poeți” – cenaclu transfrontalier. Acum ”Mașina cu poeți” pare a fi  cea mai importată mișcare artistică din Bucovina, din părțile de dincolo și de dincoace ale graniței, construită fără vreo egidă oficială, fără asumări publice pentru evenimentele pe care ”Mașina cu poeți” le organizează.

Poate  cu o excepție meritorie: Comuna Berchișești, gazdă a câtorva întâlniri ale creatorilor de artă din ”Mașina cu poeți”. La ultima întâlnire,  deși a promis că va veni, Vasile Tărâțeanu nu a reușit. Pentru că boala l-a țintuit la pat și iată, după o lună, tot ea l-a condus către eternitate.

Vasile Tărâțeanu a încetat din viață. Posteritatea va fi de partea lui, cu siguranță. Acum, vestea morții sale constituie pentru bucovinenii în viață o știre de mai mică importanță decât un eveniment auto cu consecințe tragice.

Viața merge înainte!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *