Mopan Suceava
ActualitateEducatie

VOUCHERE DE VACANȚĂ IMPOZITATE ÎNAINTE DE A FI OFERITE PROFESORILOR

Mulțumim profesorului Cătălin Huțu, de la Școala Generală Salcea, care a dorit să lanseze o întrebare în spațiul public prin intermediul Suceava smart- press. ”Vă deranjez cu o întrebare: Trei exemple nu am dar la Salcea e sigur, am primit fluturașul”, a transmis profesorul Huțu de la Salcea.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, profesorul Cezar Anuței, a transmis că aceste probleme nu pot fi rezolvate la nivel județean pentru că două ordine de ministru a Educației, cu numărul 3560 din 13.04.2018 și 3751 din 25.05.2018 stabilesc regimul acestor vouchere de vacanță. Prezentăm mai jos paragrafele din ultimul act normativ prezentat, care, la articolul 6, în 7 paragrafe, detaliază modul în care se acordă voucherele de vacanță în sistemul de învățământ național:
1) Ordonatorii de credite răspund de modul de acordare a voucherelor de vacanță și au obligația de a angaja și de a utiliza creditele bugetare necesare aplicării prezentului ordin numai în limita prevederilor și destinațiilor aprobate, cu respectarea dispozițiilor Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Ordonatorii de credite au obligația de a demara procedura de achiziție a voucherelor de vacanță din momentul în care creditele bugetare cu această destinație sunt cuprinse în bugetul unității/instituției.
(3) În vederea stabilirii valorii estimate a contractului de achiziție a voucherelor de vacanță, se iau în considerare numai costurile necesare serviciilor de emitere și transport ale voucherelor de vacanță, fără a fi luată în calcul și valoarea nominală a acestora.
(4) Ordonatorii de credite țin evidența voucherelor de vacanță conform situațiilor cuprinse în anexele la Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2009, cu modificările și completările ulterioare.
(5) Potrivit clasificației economice a cheltuielilor bugetare, voucherele de vacanță se cuprind la titlul «Cheltuieli de personal», articolul «Cheltuieli salariale în natură», cod 10.02.06.
(6) Sumele reprezentând voucherele de vacanță nu intră în baza de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale și contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, dar contravaloarea acestor vouchere este supusă impozitării, în luna în care au fost acordate beneficiarului.
(7) În situația în care se restituie voucherul/contravaloarea acestuia, persoana beneficiază de recalcularea impozitului în luna următoare restituirii.”
Așteptăm confirmarea din partea coordonatorilor din școlile sucevene că aceste prevederi legale au fost respectate întocmai. (Neculai Roșca)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *