Viața are prioritate! Varianta polițiștilor de la Câmpulung. Vrând să oprească o mașină pe ulițe la Frumosu, au luat-o la țintă cu armamentul din dotare, cică în cauciucuri. Un tânăr de 20 de ani a fost împușcat în spate

Stop accidentelor rutiere! Viața are prioritate! Este un slogan postat pe toate drumurile de Poliția Română, în cazul nostru de IPJ Suceava. Prima parte o fi  cum o fi și de aceea nu comentăm. Dar a doua parte a mesajului este, de-acum dovedit că nu a fost însușit chiar de cei care, plătiți din banii contribuabililor, ar trebui să vegheze la păstrarea în viață a oamenilor. Niște polițiști nemaipomenit de vigilenți au pornit în noaptea de sâmbătă spre duminică în urmărirea unei mașini pe ulițele comunei Frumosu. La volan era un tânăr nițel băut. În mașină mai erau cinci tineri. Polițiștii au decis că trebuie neapărat să oprească automobilul care se deplasa ”sinuos” și au golit încărcătorul pistolului din dotare în mașină. Ei susțin că au tras în cauciucuri. Nu au nimerit anvelopele ci spinarea unui tânăr din automobil. Alte gloanțe au fost găsite în habitaclul mașinii ori în portbagaj. Niciunul în roți.

Ieri, la primele ceasuri ale dimineții, pe la ora 02.00, polițiștii din cadrul compartimentului rutier al poliției din Câmpulung Moldovenesc, în timp ce executau serviciul de supraveghere a traficului rutier pe DJ 176, pe raza comunei Frumosu, au încercat să oprească un autoturism VW Golf ce se deplasa în mod sinuos dinspre Moldovița către Vama. Întrucât conducătorul auto nu s-a supus semnalului polițistului, s-a trecut la urmărirea acestuia pe o distanță de circa 4 km, cu sirena pornită și cu toate becurile de avertizare aprinse. Autoturismul urmărit a părăsit DJ 176 continuându-și deplasarea pe Pârâul Frumosu. Polițiștii au solicitat conducătorului auto,  prin mijloacele acustice din dotarea autospecialei să oprească, avertizându-l că  în caz contrar se va face uz de armă, dar șoferul nu a oprit.

Unul dintre polițiști a tras un foc de avertisment în plan vertical iar după aceea a țintit spre cauciucurile autoturismul urmărit, reușindu-se într-un  final oprirea acestui, nu înainte ca unul dintre gloanțele trase spre cauciucuri să îl rănească grav pe unul dintre  pasagerii din automlbil.

Șoferul a fost legitimat,  stabilindu-se că are 18 ani, se numește Dumitru Nicolae Sauciuc, este din comuna Frumosu, și avea ca pasageri în mașină alte patru persoane, dintre care Constantin Alin Vlădean, de 20 ani din aceeași localitate a fost împușcat în spate, în zona lombară, partea stângă. Tânărul a  fost dus  la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc, fiind apoi  transportat la Spitalul Județean Suceava pentru îngrijiri medicale suplimentare.

Șoferul Dumitru Nicolae Sauciuc a  fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 0,32 mililitri în aerul expirat și nu deține permis auto pentru nicio categorie.

În urma examinării mașinii au fost găsite trei găuri făcute de gloanțele polițiștilor care nu au nimerit cauciucurile ci  interiorul habitaclului, iar în autoturism au fost găsite două proiectile deformate, unul în portbagaj și unul pe podeaua din spatele scaunului dreapta față.

În mașină  se mai aflau o tânără de 17 ani pe scaunul din dreapta față, iar pe bancheta spate se alți patru tineri: Huțuleac Ionuț, de 22 ani, Lazăr Nicolae, de 20 ani, Bosancu Ionuț, de 20 ani, și Vlădean Alin, de 20 ani, toți din sat Dragoșa, comuna Frumosu.

Din discuțiile telefonice cu cadrele medicale de la UPU Suceava, s-a constatat faptul că victima a fost diagnosticată la momentul internării, cu „plagă împușcată în regiunea lombară stângă și etilism acut”, după care a fost transferat la secția urologie, fiind supus unei intervenții chirurgicale. Victima  a fost evaluată și consultată de către medicul legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Județean Suceava, iar prin fișa de constatări preliminare, acesta a constatat că cel în cauză „prezintă o plagă împușcată lombară stânga nepenetrantă în cavitatea abdominala, leziunile nu i-au pus viața în primejdie”.

În urma administrării probatoriului și a discuțiilor purtate cu prim procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria C-lung Moldovenesc, s-a stabilit ca în cauză să se efectueze cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și „vătămare corporală din culpă”, totodată urmând a fi luată față de Sauciuc Dumitru Nicolae măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 08.09.2019.

Polițistul care a tras cu pistolul la ”foc de voie” în mașina în care erau șase ființe umane, una dintre ele grav rănită, nu va păți, desigur, nimic. Poate că va fi citat chiar prin ordine de zi pe unitate.

Interesant este, precum ați văzut, raportul polițiștilor care au scos în evidență comportamentul neadecvat al șoferului nițel băut și fără permis și a minimalizat comportamentul mai periculos al polițistului care, cu pistolul în mână, a pus în pericol viața a șase oameni, pentru că mergeau noapte cu o mașină sinuos pe un sinuos drum de munte din comuna suceveană Frumosu. Curajosul polițist a vrut să țintească un cauciuc și a nimerit un om, de la spate. Dumnezeu i-a ocrotit pe ceilalți ocupanți ai mașinii, de celelalte gloanțe trase de vigilentul apărător al ordinii publice.

Fără a scuza comportamentul la volan al celor care conduc fără permis și sau sub influența alcoolului, nu ne putem abține în a privi cu dispreț comportamentul unor „organe”, plătite din bani publici care sunt dispuse să omoare oameni pentru a demonstra că ei sunt realii stăpâni ai șoselelor.

Doar la câțiva kilometri distanță și în urmă cu puțină vreme, la Câmpulung Moldovenesc, o jandarmeriță plină de sentimentul datoriei față de arma pe care o reprezintă, a omorât un om băgându-i spray-ul lacrimogen pe gât în timp ce bărbatul era imobilizat, fără nicio șansă de colegii ei.  

Așteptăm o anchetă serioasă la IPJ Suceava în acest caz, nu la fel ca cea de la Inspectoratul Județean de Jandarmi, de unde s-a aflat că există încercări de a falsifica probe pentru o scoate basma curată pe jandarmerița în fapt, criminală.

Și să nu uităm sloganul pe care tot Poliția Română l-a inventat: ”Viața are prioritate!”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *