Vicepreședintele CJ Suceava Nicolae Robu, prezent la festivitatea de premiere a Festivalului Internațional Video ART pentru tineret
Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Nicolae Robu a participat sâmbătă, 31 mai a.c., la festivitatea de premiere a celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Internațional Video ART pentru tineret, care a avut loc în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” din incinta Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.
Festivalul a fost susținut financiar, și în acest an, de Consiliul Județean Suceava, fiind organizat de către Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și Asociația cultural-educativă Clubul Video ART, în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina și Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava.
Nicolae Robu a felicitat organizatorii, în mod special pe domnul profesor Viorel Ieremie, sufletul acestui proiect, profesor la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și președinte al Clubului Video ART.
„Atunci când pui suflet și crezi în tineri, ei prind aripi. Acest festival nu este doar o competiție sau un eveniment anual bifat în calendar. Este o adevărată școală de creativitate, un loc unde tinerii învață să fie creativi, să exprime idei și emoții prin imagine și să lucreze în echipă.
Aici, la Video ART, copiii înțeleg că au o voce, că pot construi povești și pot inspira oameni. Într-o lume în care e ușor să critici, dar greu să creezi, e nevoie de astfel de spații unde tinerii sunt încurajați să-și urmeze pasiunile”, a declarat Nicolae Robu.
Vicepreședintele Consiliului Județean a subliniat, totodată, că Festivalul Video ART trebuie să fie mult mai bine promovat, exprimându-și dorința ca la următoarea ediție să nu mai existe sincope în organizare:
„Mi-aș dori să văd această sală plină ochi, nu doar de tinerii premianți și câțiva profesori. În primul rând, mi-aș dori să văd mai mulți elevi și profesori de la Colegiul Național <Petru Rareș>, pentru că aici a luat naștere acest proiect extraordinar.”
Juriul festivalului a avut următoarea componență: președinte: Radu Olăreanu, prof. dr. de la Universitatea de Arte din Tg-Mureș, membri : Andrzej Przezdziecki, președintele Federației de Cineamatori din, Polonia, Ion Grigoraș, lector dr. Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București.
𝐋𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐕𝐢𝐝𝐞𝐨 𝐀𝐑𝐓 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞𝐭 – 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝐗𝐕𝐈-𝐚, 𝟐𝟎𝟐𝟓
Film de scurtmetraj:
- Mențiuni:
o „Casa Noastră” – Apostol Bianca Cornelia și Calancea Federica Maria (Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi)
o „Ciocănești, satul cu suflet de icoană” – Lorinez Titus și Buzogan Zsvol (Palatul Copiilor Târgu Mureș)
- Premiul III: „Reliquum” – Kateryna Zhukivska și Halchuk Yevheniia (Ucraina)
- Premiul II: „Acolo unde liniștea se aude” – Beraru David Gabriel și Handragel Maria (Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava)
- Premiul I: „Tăcerea în alb” – Zamfira Maria Alexandra și Rotaru Cristina Florentina (Colegiul Tehnic Media București)
Spot:
- Mențiune: „Greutatea unei sticle” – Șerban David Cristian și Niculescu Robert Dimitri (Colegiul Național „Ion Neculce” București)
- Premiul III: „Eroii din umbră – Voluntarii SMURD” – Lazarof Luca Matei și Pascam Răzvan Alexandru (Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava)
- Premiul II: „Pistruii pierduți” – Mateescu Maia Alexandra și Ghițău Luca Andrei (Colegiul Tehnic Media București)
- Premiul I: „Avocatul” – Strugariu Gabriel Andrei și Curcă Karina (Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava)
Secțiunea Internațională:
- Premiul I: „Dunklet (The Darkness)” – Anton Zaitzewsky (Suedia)
- Premiul II: „Okrouchy Zycia (Pieces of life)” – Bartosz Kubica (Polonia)
- Premiul III: „Reflektion” – Jennifer Frödin (Suedia)
Medalia UNICA (considerat cel mai prețios premiu):
- „Simte” – Nicolae Zelinski și Cătălin Ipate (Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava)
Marele Premiu al Festivalului:
- „Fă Rai din ce ai” – Lazarof Luca Matei și Pașcan Răzvan Alexandru (Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava).