Vicoveanul prins la Capu Codrului cu peste 100.000 de pachete cu țigări încărcate dintr-un depozit din Moara într-un microbuz cu numere false, trimis în judecată în stare de arest

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au dispus trimiterea în judecată,  în stare de arest preventiv, a tânărului de 26 de ani din Vicovu de Sus, care a fost prins în data de  24 februarie a.c., în comuna Moara, transportând peste 100.000 de pachete  cu țigări de contrabandă.

Procurorii au stabilit că la data de 24.02.2020,  inculpatul,  împreună cu o persoană neidentificată la acest moment,  a preluat din imobilul tip hală de pe raza comunei Moara, jud. Suceava şi a transportat cu autoutilitara marca Mercedes Benz Sprinter, cantitatea totală de 104.626 pachete de ţigarete, de provenienţă extracomunitară, duty-free, bunuri despre care cunoştea că provin din contrabandă şi care trebuiau plasate sub un regim vamal, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 1.376.822,00 lei

Inculpatul a condus autoutilitara marca Mercedes Benz Sprinter pe drumurile publice, din comuna Moara Suceava până în satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa, deşi aceasta nu era înmatriculată în România, fiind radiată de autorităţile olandeze la data de 28.12.2018 şi avea numere de înmatriculare false.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Gura Humorului.

În cursul zilei de ieri 24 februarie 2020, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Biroul Fraude Vamale din cadrul IPJ Suceava au desfășurat activități investigative complexe pentru prinderea în flagrant a unui bărbat ce efectua un transport de țigarete de contrabandă, dar și pentru documentarea întregii activități infracționale și identificarea locațiilor în care au fost depozitate țigările și a persoanelor implicate în circuitul infracțional.

În acest sens, au rezultat indicii cu privire la faptul că dintr-un imobil tip hală, aflat pe raza comunei Moara, a fost încărcată o cantitate mare de țigarete de proveniență extra-comunitară într-o autoutilitară tip bus, care ulterior, s-a deplasat în direcția orașului Gura Humorului, în tandem cu un autoturism, ce avea rol de a asigura traseul în calitate de antemergător.

La data de 24.02.2020, ora 18.20, polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului – Compartimentului Rutier, au fost informați să oprească în trafic autoutilitara implicată în transportul de țigarete.

În aceste condiții, polițiștii au organizat un filtru pe DN 2E, în localitatea Capu Codrului, jud. Suceava şi la ora 18.35, au interceptat autoturismul antemergător şi imediat au interceptat şi autoutilitara. În momentul în care au efectuat semnalele regulamentare de oprire, conducătorul auto a oprit brusc, după care a cuplat transmisia vehiculului în retur şi a efectuat manevra de mers cu spatele, spre Fălticeni, cu intenţia clară de a se sustrage controlului.

S-a pornit în urmărirea autoutilitarei acţiune care s-a desfăşurat pe o distanţă de aproximativ 1500 m, pe DN 2E, pe direcţia Gura Humorului-Fălticeni, aceasta rulând în viteză cu spatele, având un mers sinuos de pe un sens de mers pe celălalt, cu intenţia de a scăpa de echipajul de poliţie.

Întrucât conducătorul autoutilitarei nu s-a conformat semnalelor de oprire efectuate de echipajul rutier polițiștii au efectuat uz de armamentul din dotare, după ce în prealabil a efectuat somaţiile legale prin intermediului sistemului acustic al autospecialei, trăgând şase focuri, trei de avertisment în aer şi trei asupra pneurilor autoutilitarei, fără a fi înregistrate victime omeneşti.

Autoutilitara nu a mai putut continua deplasarea, astfel că a pătruns cu spatele pe str. Ştefănuc Olar, unde a lovit gardul unei locuinţei, loc în care s-a reuşit și blocarea vehiculului.

Persoana aflată la volan, identificată ulterior ca fiind un bărbat de 26 ani, din orașul Vicovu de Sus, a ieşit pe geamul portierei stânga a autoutilitarei şi a sărit în curtea unei locuinţe, încercând să fugă dar a fost prins de către membrii echipajului de poliție, imobilizat şi încătuşat.

Procedând la deschiderea autoutilitarei s-a constatat că era încărcată cu ţigarete de provenienţă extra-comunitară. În urma inventarierii țigaretelor a rezultat cantitatea de 2.092.720 bucăți țigarete de provenienţă extra-comunitară.

Totodată, în urma verificărilor efectuate în bazele de date aparţinând Poliţiei Române, s-a stabilit că autoutilitara a fost radiată din circulaţie în data de 28.12.2018. Totodată, s-a stabilit că plăcuțele cu numere de înmatriculare sunt atribuite unui alt vehicul.

Vicoveanul de 26 de ani a fost reținut și încarcerat chiar atunci în arestul IPJ Suceava.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *